10 essentiele social media tips

Begin dit jaar bleek uit onderzoek van Nielsen dat we inmiddels ruim 22% van onze tijd op internet besteden aan social networking. Daarnaast blijkt ook dat ongeveer 75% van alle huishoudens wereldwijd minimaal één keer per maand een bezoek brengt aan een social network. Uit onderzoek van KPN blijkt dat in Nederland 37% van de bevolking dagelijks gebruik maakt van social media. Daarom hebben we 10 tips voor het zakelijk gebruik van social media voor je op een rijtje gezet.

1. Maak geen kopie van je eigen homepage op een social media platform

Zorg er voor dat er een reden is voor je doelgroep om je bijvoorbeeld op Facebook te bezoeken. Biedt daar dus content die ze elders niet kunnen vinden.

2. Begin met luisteren.

Pas daarna kun je zelf het woord nemen. Ga de dialoog met je doelgroep aan. Nog nooit waren de mogelijkheden voor 1-op-1 contact met je doelgroep zo groot. Maak daar dus gebruik van! De moderne consument wil bovendien gehoord en serieus genomen worden. Negeer ze dus niet!

3. Wees transparant en eerlijk.

Dat wekt vertrouwen. Klanten zijn tegenwoordig binnen een maar muisklikken in staat om alles van je te weten te komen. Zorg er daarom voor dat je open en eerlijk bent waardoor je vertrouwen wekt bij de klant.

4. Geef je merk een gezicht.

Zorg dat je klanten een menselijk beeld krijgen bij je merk. Kies er bijvoorbeeld voor om via Twitter te communiceren via een persoon in plaats van je bedrijf.

5. Geef! Bied je bezoekers iets van daadwerkelijke waarde aan.

En vraag hier niets voor terug. De prijs zal zich immers later terugbetalen via bijvoorbeeld tevredener klanten en zelfs hogere verkoop. (Heb je ons gratis Marketing 2.0 stappenplan al gelezen?)

6. Wees relevant

Deel geen content waar je doelgroep niets aan heeft. Zoek daarom eerst goed uit wat je doelgroep precies wil. Zodra je weet waar hun behoeften liggen, kun je relevante content creëren en selecteren die je vervolgens kunt gaan delen.

7. Zorg voor een goede tone of voice.

Je praat met klanten, dat zijn mensen en geen organisaties. Hou daar rekening mee in je manier van communiceren. Zorg dat je doelgroep je begrijpt. Praat dus met je klanten alsof het een vriend of kennis is. Alleen dan bouw je een werkelijke band op.

8. Geef consumenten meer controle.

Accepteer het feit dat je niet meer de volledige macht hebt over wat er over je gezegd wordt. Ook niet op ‘jouw’ pagina’s. Het toepassen van censuur tast je geloofwaardigheid aan en zal snel worden afgestraft.

9. Laat consumenten je vinden en naar je toe komen

Merken die te actief op zoek gaan naar consumenten zullen gezien worden als opdringerig. Er wordt dan al snel gesproken over spam. Dat betekent uiteraard niet dat je achterover kunt leunen en niets doen maar zorg wel voor een juiste dosering.

10. Laat consumenten voor en over je praten.

Klanten zijn bereid om heel hard te werken voor hun favoriete merk of bedrijf. Zorg er daarom voor dat je klanten fans worden, ambassadeurs. Mensen zullen veel eerder een product of dienst kopen dat is aangeraden door een vriend of kennis dan door een reclame-uiting. Merkambassadeurs zijn dan ook van onschatbare waarde!

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen