12 online trends voor 2012

In deze eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar staan we graag stil bij de trends waar je in 2012 je voordeel mee kunt doen en je business strategie kunt verrijken.

  • Volg het verloop van de genoemde onderwerpen in de markt
  • Zorg dat je continue klantinzichten verzamelt en de concurrentie bestudeert
  • Hierdoor zie je tijdig verschuivingen in de wensen van je doelgroep en de markt
  • Tref voorbereidingen om bij deze wensen aan te sluiten

1. Mobiele marketing
Het gebruik van smartphones blijft stijgen. Mobiele marketing is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor marketeers in 2012 en verder. Mensen willen ‘on-the-go’ een winkel of restaurantje in de buurt zoeken, inchecken op een locatie en/of op een sociaal netwerk, betalen of toegang krijgen tot een evenement via een mobiel ticket. Een eerste vereiste is daarom dat je een goed werkende mobiele website hebt. Denk na of QR-codes, check-ins, apps of promoties via location based services geschikt zijn om real-time en op een prettige manier met je doelgroep te interacteren en aan hun behoeften te voldoen. Een app die bijdraagt aan het gebruikersgemak is bijvoorbeeld de app Reisplanner Extra van de NS. Je kunt je reis handig plannen en bent voorzien van de laatste updates over jouw traject.

2. Klantgerichtheid
Een trend die in 2011 al onderkend werd, maar ook in 2012 bovenaan staat is klantgericht denken, om het gevecht met groeiende merkenontrouw aan te gaan. De afnemer switcht tegenwoordig namelijk sneller van product dan vroeger. Merken dienen authentiek te zijn: eerlijk en transparant. Online marketing en social media bieden volop mogelijkheden om je met je klanten te verbinden, ze te betrekken en klantwaarde te verhogen. Een klein voorbeeld van klantgericht denken en oplossingen zoeken voor het probleem van de klant is de Samsung Galaxy coverX. Eén op de drie mobiele bellers heeft wel eens waterschade gehad: het nieuwste model van Samsung heeft daarom een waterdichte cover.

3. Klanten en medewerkers zijn uitbreiding van het marketingteam
Sociale netwerken worden gebruikt om interesse te delen en opinies te geven over producten en diensten. Er zijn al bedrijven die goed ‘luisteren’ naar hun doelgroep op sociale netwerken en online reageren op behoeften en klachten. In 2012 is het een kans voor bedrijven om klanten én medewerkers een actievere rol te laten spelen in de productontwikkeling en brandactivation. Medewerkers die trots vertellen over hun organisatie dragen bij aan een positieve ‘social presence’ op het web. Enthousiaste afnemers van je product zijn waardevolle ambassadeurs, omdat ze graag over je merk (mee)praten offline en online. Betrek ze bij het ontwikkelen en verbeteren van je producten, zoals Pickwick Garden, die een klantenpanel een nieuwe smaak liet creëren en Hyves inzette als belangrijk communicatiemiddel of zoals de HEMA, die een ideeën verzamelt voor een nieuw product via een ontwerpwedstrijd. Het winnende ontwerp wordt echt geproduceerd.

4. Gamification
Gamification zal in 2012 steeds vaker toegepast worden door organisaties om consumenten en relaties te betrekken en te stimuleren gewenste acties te ondernemen. Gamification speelt in op psychologische triggers voor mensen: status (hoe presteer ik?), beloning (hoger niveau, upgrade, badges, virtueel geld), sociale interactie (deelnemers kunnen interacteren, met elkaar spelen, scores delen via sociale netwerken). Een voorbeeld is het spel ‘Rampspoed’ van Interpolis op Facebook die op speelse wijze gebruikers kleine risico’s in huis laten ontdekken en vertelt welke preventieve maatregelen zij kunnen nemen om deze risico’s te verkleinen. Een ander zeer bekend voorbeeld is de Nike+ GPS voor op je smartphone, die aanzet tot vaker rennen.

5. Social Search
Social media spelen een steeds belangrijker rol in het algoritme van zoekmachines. Als organisaties hun ranking in zoekmachines willen behouden of verbeteren, zijn social marketing activiteiten een noodzakelijk element om relevantie te verhogen. Daarnaast gaan mensen ook steeds vaker sociale netwerken als ‘zoekmachine’ gebruiken. Als je in Facebook een zoekactie uitvoert, krijg je niet alleen de resultaten vanuit Facebook te zien, maar op dezelfde pagina ook de resultaten vanuit zoekmachine Bing.

6. Online shopping
Uit onderzoek is gebleken dat als mensen op een sociaal netwerk een merk ‘liken’ of ‘volgen’ ze niet alleen (nieuwe) productinformatie willen ontvangen. Ze willen ook daadwerkelijk tot aanschaf kunnen overgaan. Maak online aankopen dus niet alleen rechtstreeks mogelijk via je website, maar creëer ook mogelijkheden hiervoor op je Facebookpagina als je product, dienst en doelgroep daarvoor geschikt is (Facebookvoorbeelden: 1-800 Flowers.com en Zalando). Groei in online shopping komt ook door de groei van het marktaandeel van smartphones en tablets.
Zorg dus ook dat je mobiele site functioneert.

Het sociale element kan ook bij diverse online winkels nog uitgebreid worden. Omdat mensen vertrouwen op het advies van vrienden introduceerde Wehkamp een ‘co-browsing’-omgeving voor klanten. In dit online ‘pashokje’ kun je advies vragen aan je vrienden.

7. Location based services
Nog niet alle consumenten maken gebruik van location based applicaties, zoals Foursquare, Feest.je en Gowalla, maar deze services bieden zeker kansen. Met name Foursquare wordt gebruikt in Nederland en biedt mogelijkheden voor het mobiel ‘aantrekken’ van je doelgroep. Sinds december 2011 heeft Foursquare ‘Radar’ geïntroduceerd, die laat zien welke locaties (op soort) in de buurt zijn en de reviews/tips die eerdere bezoekers hebben achtergelaten. Handig voor de mobiele gebruiker die onderweg op zoek is naar een bepaalde service (winkel, restaurant, fietsenmaker, kapper). Je kunt interessante en relevante aanbiedingen doen voor je locatie en als iemand incheckt is dat bovendien gratis PR. Als het aantal smartphones blijft groeien en meer bedrijven actief bezig gaan op Foursquare, dan zal er een opwaartste spiraal ontstaan in het gebruik van de applicatie en in het aantrekken van klanten via deze app.

8. CRM + social integratie
Customer intelligence wordt steeds belangrijker. Customer intelligence betekent het verzamelen en analyseren van informatie van prospects en klanten. De vertrouwde demografische en geographische gegevens, maar ook hun activiteiten en aankopen waardoor een goed beeld ontstaat van ‘de customer journey’. Bedrijven zullen meer gaan investeren in het koppelen van CRM-systemen aan social media om meer klantinzicht te krijgen, de ‘customer life cycle’ te verlengen en kansen te creëren voor marketing, sales en klantenservice.

9. Branded content
Content marketing is niet nieuw, maar gaat B2B een sterke groei doormaken in 2012. De vormen die gebruikt worden zijn divers: whitepapers, artikelen, blogs, video, webinars, games en audio. Contentmarketing biedt je publiek inhoud en kennis die relevant voor ze is, waardoor je ze boeit en met ze in verbinding blijft.

10. Reviews en Ratings
Bij het nemen van een besluit over de aanschaf van producten en diensten zal de afnemer ook in 2012 zich voor een belangrijk deel laten leiden door de online meningen van anderen. Zorg dat je een goede reviewstrategie hebt, zowel voor je eigen mediaplatformen (website, facebook), als voor onafhankelijke externe vergelijkingssites, zoals tripadvisor.com, zoover.com, independer.nl, kiesbeter, etc.

11. Social advertising neemt toe
De beschikbare advertentiebudgetten zullen in 2012 verder verschuiven naar social advertising: adverteren op sociale netwerken. Emarketer.com verwacht een verdubbeling van de omzet in 2013 ten opzichte van 2011. Marketeers raken steeds meer overtuigd dat ze hun klanten moeten opzoeken en betrekken waar die zich bevinden: op sociale netwerken. Adverteren op sociale netwerken helpt hierbij en maakt handig gebruik van de onderlinge relaties van mensen. Paid media vertaalt zich zo in earned media en opname in de timeline van prospects. Als advertentienetwerk zal YouTube wederom groeien. YouTube is momenteel de tweede zoekmachine in de wereld. Aanwezigheid en adverteren op dit netwerk kan positief bijdragen aan de ‘social presence’ van een organisatie.

12. Social TV
In 2012 zal de combinatie van TV en social media hechter worden. TV kijken wordt een experience die je samen met anderen deelt. Het programma The Voice of Holland heeft een speciale app ‘De Thuiscoach’ ontwikkelt, waardoor kijkers kunnen meejureren met de vakjury en ontdekken hoe de rest van de kijkers (app-gebruikers) erover denkt. Ondertussen maken de juryleden zelf gebruik van Twitter om hun mening en tevredenheid over kandidaten te verkondigen. Tevens kun je online op de website ‘backstage’-reportages volgen in de pauze van het programma en gedurende de week. Alle media sluiten op elkaar aan. Een nieuwe variant van social TV is de Who’s In Who’s Out van omroep BNN. Daarin kunnen kijkers zelf de cast bepalen. Na iedere aflevering bepaalt het publiek wie in de serie mag blijven. Op de website kun je als aspirant-auteur online-auditie doen en stemmen verzamelen. Via sociale netwerken als ‘Get Glue’ en ‘Miso‘ checken tv-kijkers in bij een programma en laten hun vrienden weten waar ze naar ze kijken en delen tips. Het netwerk zelf geeft tips aan de gebruiker op basis van hun interesses. Beide social netwerken zijn van buitenlandse oorsprong, maar hebben de mogelijkheid Nederlandse programma’s toe te voegen.

De succesvolle marketeers van 2012 zullen de marketeers zijn die snel de mogelijkheden op het gebied van online marketing, zoekmachine-marketing en social marketing omarmen en integraal weten in te zetten voor hun campagnes.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen