Afgelopen week trending in technologie: Google, Facebook & Iron Man

Ben je een Wolverine fan en wil je ook van die scherpe klauwen die je met je eigen spieren kunt bedienen? Sta je op de wachtlijst voor een prothese? Droom je ervan om weer haarscherp te kunnen zien? Als je deze vragen met ja hebt beantwoord zal je deze blog helemaal geweldig vinden. Wat tot voor kort nog science fiction leek is nu, door de recente exponentiële technologische vooruitgang, hard op weg om werkelijkheid te worden.

De technologische vooruitgang heeft in de loop van de geschiedenis geleid tot opmerkelijke menselijke prestaties. Het wiel hielp ons om met gemak grote afstanden af te leggen en leidde tot het ontstaan van de zijderoutes. Ook Watt’s stoommachine maakte transport eenvoudiger en betaalbaar voor het volk. De twintigste eeuw werd gekenmerkt door de komst van computers en daarna het internet, waardoor de verste uithoeken van de wereld met elkaar verbonden werden, ook weer op een goedkope manier. Vandaag gaan we bekijken welke andere, soortgelijke ontwikkelingen er gaande zijn en hoe ze een heleboel dingen in ons leven zullen gaan veranderen. Ben je er klaar voor? We nemen je mee op reis naar de spannendste nieuwe technologische ontwikkelingen

1. Google gaat het mogelijk maken om protheses in 3D te printen

Stel je eens voor hoe frustrerend het moet zijn als je als lichamelijk gehandicapte maandenlang moet wachten op een protheseïmplantaat. Aan die benarde situaties zal binnenkort een eind komen. Tech-gigant Google heeft namelijk onlangs een bedrag van $600.000 toegezegd aan de Enable Community Foundation voor het gratis verstrekken van protheses aan mensen in nood. Deze subsidie ​​is onderdeel van de Google Impact Challenge, waar $20.000.000 zal worden gedoneerd door Google.org, de non-profit tak van het bedrijf, om mensen met een handicap wat meer onafhankelijkheid te kunnen geven.

De Enable Community Foundation is een van de eerste twee organisaties die deze subsidie ontvangen. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om vrijwilligers, die door middel van de 3D print technologie protheses ontwikkelen, met elkaar in contact te brengen. Naast dit initiatief heeft Google ook aangekondigd een bedrag van $500.000 beschikbaar te stellen aan World Wide Hearing, een organisatie die zich bezighoudt met het testen en produceren van betaalbare kits die diagnose- en gehoorapparaten bevatten.

Omdat deze kits afhankelijk zijn van smartphones zijn ze betaalbaar voor mensen in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. Maar dat is niet alles wat Google te bieden heeft. Google X, de research- en developmentafdeling, doet al onderzoek naar technologie om de levens van gehandicapten te verbeteren. Lift Labs, een bedrijf dat vorig jaar door Google werd overgenomen, heeft een lepel ontworpen voor mensen met Parkinson of andere neuro degeneratieve aandoeningen, waarvan trillende handen een van de symptomen zijn. In de lepel worden trillingen van een specifieke frequentie gebruikt waarmee de trillingen van de patient geannuleerd worden. Dit maakt het voor de patient eenvoudiger om te eten. Dit is een grote stap voor de tech gigant. De ontwikkeling is gebaseerd op de ideologie van iets teruggeven aan de samenleving en er is geen betere manier om dit te doen dan door diegenen te helpen waarbij bepaalde, voor ons eenvoudige handelingen, niet zo vanzelfsprekend zijn.

Google logo

2. Binnenkort worden er bionische contactlenzen gelanceerd waarmee je weer haarscherp – en meer – kunt zien!

Een van de hot tech items in het nieuws deze week is de aankondiging van Ocumetics. Dit bedrijf verklaarde vol trots dat hun nieuwe bionische contactlensimplantaten je minstens driemaal beter zicht geven! Maar wat kan er perfecter zijn dan een perfect natuurlijk gezichtsvermogen? Dr. Garth Webb, de Canadese optometrist achter de bionische lens van Ocumetics, vertelt dat iemand die met een normaal gezichtsvermogen dingen op 3 meter afstand duidelijk ziet, diezelfde dingen met de bionische lens zelfs op 9 meter afstand nog duidelijk ziet. In het kort betekent dit dat het bionische implantaat zich zal richten op het verleggen van de grenzen van wat het menselijk oog kan zien. Het implanteren van de bionische contactlens kan, net zoals Lasik oogchirurgie, pas plaatsvinden wanneer de ogen van de patient volledig ontwikkeld zijn. Dit is in de meeste gevallen op 25-jarige leeftijd.

Bionische contactlens

Het fascinerende is dat er, in tegenstelling tot Lasik, met deze nieuwe technologie een hele nieuwe wereld van mogelijkheden opengaat op het gebied van het menselijk gezichtsvermogen. Soldaten, piloten en mariniers zullen hiermee op kilometers afstand gevaar kunnen ontdekken en zich daar dus, eerder dan normaliter het geval zou zijn, op voorbereiden. De potentiële toepassingen van dit soort technologie zijn uiteraard nagenoeg onbeperkt. En de toekomst waarin apparatuur zoals sonar, radars en barcodelezers vervangen gaan worden door bionische oogimplantaten komt steeds dichterbij en zal veel tijd en geld gaan besparen! Je denkt natuurlijk dat een dergelijke ingreep pijnlijk voor de patiënt zou zijn, maar volgens Dr. Web is dat niet het geval. Hij zegt dat het hele proces niet langer duurt dan acht minuten. De op maat gemaakte lens begint 10 seconden na het inbrengen direct te werken. De lens wordt momenteel klinisch getest, maar gezien alle hype er omheen is het heel goed mogelijk dat de lens binnen twee jaar beschikbaar zal zijn voor massaproductie, aldus Webb. Dat een perfect gezichtsvermogen voor iedereen mogelijk zou moeten zijn ben ik met Dr. Webb eens, en met de bionische lens van Ocumetics zal het perfecte gezichtsvermogen er binnenkort heel anders uitzien!

Lees ook: Trending in Technologie: Spotify, L’Oréal en Google

3. Wil je de blasters van Iron Man en de klauwen van Wolverine? Geen probleem!

Nu kun je zelf de super mutant Wolverine uithangen met aan elke arm een ‘echte’ klauw. Het enige wat je hoeft te doen is de kickstarter campagne van MyoWare ondersteunen en je wordt geholpen met het creëren van je eigen klauwen! Het nieuws is een hot item geworden in de technologie en er is overal een hoop opwinding. De campagne draait om het verbeteren van de 4e-generatie spiersensoren platform van Brian Kaminski. Maak je geen zorgen, ik ga je vertellen wat het is. Het is een apparaat dat de elektromyografie of EMG signalen registreert die je hersenen naar je spieren sturen. Deze signalen maken allerlei spierbewegingen mogelijk.

Elke keer als je een spier beweegt, registreert het apparaat analoge signalen. Dat klinkt misschien niet zo interessant maar de mogelijkheden hiervan zijn eindeloos! Deze 4e-generatie sensor is helemaal opnieuw ontworpen om hem meer rendabel en makkelijker draagbaar te maken. De technologie kan worden gebruikt om allerlei dingen zoals videospelletjes, speelgoed, en zelfs protheses te besturen. Om het nog leuker te maken, kun je ook je eigen Iron Man blasters en Wolverine klauwen maken! De gerelateerde MyoWare video’s hebben voor heel wat opwinding gezorgd onder de miljoenen fans die nu hun dromen zien uitkomen! Zie je het al voor je dat je met spierbewegings sensoren opeens laserstralen kan gaan schieten of je Wolverineklauwen kan uitslaan?

Maar er is meer. Er is een $100 reward level waarbij je hardware kunt krijgen om Iron Man blasters te maken. En bij elke donatie van $25 of meer wordt er een sensor gedoneerd aan Limitless Solutions, die daarmee 3D-protheses kunnen printen voor gehandicapte kinderen uit de hele wereld. De campagne is erg populair en heeft nu al $10.000 aan donaties ontvangen. Dus waar wacht je nog op? Doe mee aan de campagne en bouw je eigen onverwoestbare klauwen!

Video credits: Advanced Technologies

4. Je kunt met Facebook kosteloos overal geld naartoe sturen

De opkomst van Bitcoin is in de technologie al geruime tijd een hot item en die tendens zal in de komende tijd alleen maar toenemen. Bitcoin is een duidelijk voorbeeld van hoe technologie de toenemende vraag naar een internationaal aanvaardbare munteenheid heeft gefaciliteerd. Er zijn echter vele factoren die Bitcoin tegenhouden, zoals:

  • Acceptatie van merchants
  • Transactietijd (Bitcoin transacties nemen ongeveer een uur in beslag!)
  • Veiligheid

Facebook, ’s werelds grootste sociale netwerk, werkt echter continu aan deze factoren. In maart van dit jaar rolde Facebook gratis peer-to-peer-betalingen uit en het bedrijf is nu op weg om een van ’s werelds machtigste financiële instellingen te worden! Ja, binnenkort zul je wereldwijd, via je Facebookprofiel, geld kunnen overmaken. En daar blijft het niet bij – voor deze transacties zullen geen kosten in rekening worden gebracht. Is dat fantastisch of niet?

Met het aanpakken van het grootste minpunt van internationale betalingen – de hoge transactiekosten – is Facebook van plan zich te profileren als beste payment service provider ter wereld. Volgens de statistieken stuurden werknemers vorig jaar maar liefst $583.000.000.000 naar families in het buitenland. Deze overboekingen zijn een van de belangrijkste financiële instromen en in sommige landen kunnen deze zelfs oplopen tot wel 30% van het totale BBP. Dat is een percentage waar je u tegen zegt! De kosten van deze transacties zijn echter ook aanzienlijk. De markt is in feite een duopolie die gedomineerd wordt door Western Union en Money Gram. Het gemiddelde transactietarief is meer dan 8 procent en in veel gevallen zelfs tot maar liefst 29 procent.

Video credits: Josh Costine

Iedereen is het met de Wereldbank eens: $50 betalen om $200 over te maken is ethisch en moreel niet in de haak. Om een ​​einde te maken aan het monopolistische regime heeft Facebook deze kosteloze diensten gelanceerd. Ik vind het een nobel idee en een zeer duurzame oplossing. De service kan momenteel alleen door inwoners van de VS gebruikt worden, maar het zal binnenkort op wereldwijde schaal worden uitgerold. Steve Davis, productmanager van Facebook, zegt dat het de bedoeling is om een non-profit service te gaan leveren. Ik denk dat de oplossing die Facebook biedt (en hopelijk is het een ‘blijvertje’) zeer uitgebreid is en voorgoed korte metten zal maken met de suprematie van de Western Union en Money Gram. Volgens de Financial Times heeft Facebook al zo goed als zeker de goedkeuring van de Centrale Bank van Ierland en zal het ongetwijfeld uitgroeien tot dé Europese instelling voor internationale overboekingen. Gebruikers zullen geld kunnen sparen, overmaken en gebruiken voor online shoppen. Het potentieel is vrijwel onbeperkt. Miljoenen mensen kunnen straks profiteren van de kosteloze transacties en het geld zal vrijer tussen de verschillende Europese landen stromen, wat zal leiden tot een beter en duurzamer economisch evenwicht.

Als het gaat om het middelpunt van wireless finance worden zijn er voor Facebook nog een aantal mogelijkheden. En die zijn vele malen groter dan wat we zojuist hebben besproken. Het gaat hier om een gecentraliseerd platform waar Facebook e-commerce kan aanbieden aan consumenten die geen formele banken gebruiken. McKinsey schat dat er 2,5 miljard mensen zijn die voor e-commerce geen gebruik maken van formele banken. Het wordt verwacht dat dit aantal exponentieel zal toenemen. Volgens Ericsson zullen er in 2019 wereldwijd 5,9 miljard smartphone gebruikers zijn. Zodra dat aantal bereikt is zullen er internationale paradigma verschuivingen plaatsvinden in economische en financiële processen. Fysieke banken, plastic cards en papiergeld zullen in zo’n digitaal actieve mondiale samenleving gaan verdwijnen. Als Facebook het epicentrum wordt van digitale transacties, zoals dat in Europa binnenkort het geval zal zijn, dan zal dat een onwerkelijke hoeveelheid voordelen met zich meebrengen. Maar ook al is het concept van kosteloos bankieren zeer ethisch en nobel, laten we het ook eens van een andere kant bekijken.

Facebook zal met het grootste gemak toegang en controle krijgen over hoe wij ons geld uitgeven! Inzage hebben in hoe 5,9 miljard mensen hun geld uitgeven is de ultieme jackpot! Informatie over bestedingspatronen, gecombineerd met sociale grafieken, kun je perfect verkopen of verhuren aan adverteerders en uitgevers. Facebook zal de onbetwiste koning zijn van doelgroepanalyse en -marketing! Het vernietigen van de bestaande machtspositie om zelf een machtspositie te verkrijgen. Dat is crony capitalism! Wat er daadwerkelijk zal gebeuren kan alleen de tijd ons leren. In de tussentijd moeten we de ontwikkelingen op een positieve manier blijven bekijken. We ervaren op dit moment de grootste sociaal-economische groei in de geschiedenis van de mensheid. Digitalisering is een revolutie die elke seconde nieuwe mensen beïnvloedt, en het is slechts een kwestie van tijd voordat we ons bewust worden van de voordelen van de moderne gedigitaliseerde economie en deel gaan uitmaken van een wereldwijde paradigma verschuiving!

Veel van deze ideeën zullen mettertijd wereldwijd aanvaardbaar worden. Voor degenen die Facebook tot nu toe uit de weg zijn gegaan heeft Mark Zuckerberg inmiddels wel een aantal redenen gegeven om Facebook toch eens een kans te geven. Wat zijn jouw gedachten hierover?

5. Ga nu naar dat moment van de dag dat je het meest stressvol vindt

In onze eerdere posts hebben we gezien hoe ‘self-tracking’ apps en apparaten ons meer controle over onze gezondheid geven. We hebben ook gezien dat we binnenkort in staat zullen zijn om een bepaald gedeelte van de dag of een bepaald soort situatie die stress veroorzaakt te lokaliseren. Stress wordt geassocieerd met talloze gezondheidsproblemen, en apps die stressvolle situaties kunnen pinpointen zijn wat mij betreft een hot item.

Als je je er toch eens bewust van was dat die wekelijkse vergaderingen stresstriggers voor je zijn, of als je toch eens wist hoe hoog je stresslevels zijn tijdens de voorbereidingen van die presentatie… Met WellBe heb je direct toegang tot dit soort informatie. Het is een wearable concept, ontwikkeld door Zach Sivan en Doron Libshtein, de mensen achter de virtuele meditatiewebsite Mentors Channel. De armband ‘dwingt’ de gebruiker om zijn persoonlijke stresslevels letterlijk onder ogen te zien en er iets aan te doen. Het apparaat is een combinatie van een hartslagmeter en een elektronische agenda waarin je notitie maakt van je activiteiten, zodat de WellBe je stresslevels tijdens die bepaalde activiteiten kan meten. Het apparaat, met een prijskaartje van $99, zal naar verwachting eind 2015 op de markt komen.

Video credits: True Meaning Documentary Studio

Volgens Zach Sivan is het de bedoeling dat het apparaat gebruikers aanmoedigt om te mediteren en om van mindfulness een ‘good habit’ te maken. Vergeleken bij alle andere gezondheidsapparaten en –apps die elke dag op de markt komen, onderscheidt de WellBe zich door middel van het uiteindelijke doel. Andere apps richten zich op de problemen, terwijl WellBe ons overhaalt tot het gebruiken van natuurlijke manieren om stress te verlichten, zoals meditatie en yoga! Het algoritme is heel fascinerend. De armband meet je hartslag op twee manieren: de rusthartslag en de variabiliteit (de tijd tussen elke hartslag). Stress heeft een direct effect op de hartslagvariabiliteit door het vrijgeven van adrenaline, waardoor je oppervlakkiger gaat ademhalen en je hart sneller gaat kloppen.

Het apparaat verstuurt de gegevens vervolgens via Bluetooth en een stress-berekenend algoritme naar je agenda. Deze informatieanalyse identificeert precies waar je gestresst van wordt zodat je er direct iets aan kunt doen. Is dat niet indrukwekkend? Victoria Taylor, directeur van Child and Adolescent Services bij het Amerikaanse Instituut van Cognitieve Therapie, is van mening dat het pinpointen van stress goed is, maar niet het systematisch vermijden van situaties of personen die stress veroorzaken. Sommige vormen van stress zijn belangrijk voor de ontwikkeling van, bijvoorbeeld, copingstrategieën of competitieve vaardigheden.

Conclusie

We hebben gezien hoe de technologie bijna alles wat we doen verandert en hoe het ons nieuwe en interessante dingen biedt. Er is meer ruimte gekomen voor nobele initiatieven, zoals Google die technologie voor gehandicapten ondersteunt. Bedrijven zoals Ocumetics en MyoWare creëren mogelijkheden voor het herdefiniëren van het perfecte gezichtsvermogen en het koppelen van spierbewegingen aan machines. We zagen ook hoe de revolutionaire services van Facebook een eind kunnen maken aan monopolistische prijsstellingen en de hoge kosten van internationale transacties. Als laatste hebben we WellBe onder de loep genomen, een apparaat waarmee we op de hoogte blijven van onze stresslevels en dat ons met meditatieve processen begeleidt. De algemene conclusie is dat er een grote verschuiving plaatsvindt op het gebied van het gebruik van technologie. Digitalisering en gerelateerde ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat geavanceerde technologie door steeds meer mensen gebruikt wordt, ook voor alledaagse dingen. Ik weet zeker dat de Wolverine fans onder jullie meteen lid gaan worden van het MyoWare Kickstarter programma. Heb ik gelijk?

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen