Als bedrijf starten met social media

Bedrijven hebben alle reden om social media in te zetten. Hiermee kan er een relatie opgebouwd worden tussen de klanten en het bedrijf. Het is de bedoeling dat mensen zich met het bedrijf verbonden gaan voelen. Dan zijn ze minder geneigd om bij een ander te kopen. Wil je de mogelijkheden met social media optimaal benutten dan zul je moeten beginnen met een goed plan. Hier volgen een aantal stappen die je als bedrijf kunt zetten om van start te gaan met social media.

Begin bij de medewerkers

Breng de het gebruik van social media onder de medewerkers in kaart. Hoe zien hun socialmedia-activiteiten er uit? Hoeveel mensen hebben ze in hun netwerk? Zijn ze bereid een rol te spelen in het socialmediaplan? Is dat het geval, dan zouden ze toestemming moeten krijgen om onder kantoortijd actief te zijn met social media. Het geven van een cursus social media is ook een idee, zodat ze de mogelijkheden van social media optimaal leren benutten. Wel is het slim om een ‘social media policy’ op te stellen zodat medewerkers weten wat wel en niet mag.

Breng je doelen in kaart

Voordat je van start gaat, zul je doelen moeten stellen. Wat wil je bereiken? Maak je doelstellingen SMART. Zodra je weet wat je wilt bereiken, kun je een beroep op je medewerkers doen. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen een positief berichtje over het bedrijf via hun netwerk de wereld in te sturen. Je kunt ze helpen door een kant en klaar berichtje op te stellen, dat ze enkel hoeven te forwarden. Ook kun je de boodschap meer exclusief maken door er een unieke, tijdelijke promotie in te vermelden.

Luisteren

Iemand zal in de gaten moeten houden wat er binnen social media over het bedrijf verspreid wordt. Er zijn hier handige en gebruiksvriendelijke applicaties voor, zoals Google Alerts en Contextoptional.com Om te achterhalen wat er over je bedrijf getwitterd wordt, kan je gebruik maken van Tweetdeck en Seesmic. Degene die deze taak uitvoert, zou tevens de taak kunnen krijgen om te interacteren met de mensen die berichten over je bedrijf verspreiden. Dit is zeker handig als mensen ontevreden zijn. Als er aandacht komt voor de klachten kan de band tussen klant en bedrijf verbeteren. Tevens kan dit ten goede komen aan de reputatie van het bedrijf.

Selecteren van social media

Je zult moeten bepalen welke social media je aan de website van het bedrijf wilt koppelen en wat je precies wil. De mogelijkheid om content van de site te forwarden naar vrienden bijvoorbeeld of de mogelijkheid aanbieden om ratings te geven en reviews te plaatsen. Ook buiten de website van het bedrijf zul je de doelstellingen moeten vertalen naar ideeën en deze naar concrete projecten. Welke middelen ga je op welke manier inzetten? Ga je bijvoorbeeld voor een game die je via Hyves verspreidt of open je een pagina op LinkedIn en zet je daar interessante content op? Zodra je eenmaal begint, is het belangrijk om de doelstellingen in het oog te houden en te gaan meten wat het nieuwe plan oplevert. Maar nu eerst van start!

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen