Besteed veel aandacht aan individuele klantprofielen

Bestaande klanten leveren vijf keer meer op dan nieuwe klanten. Dit betekent dat we vooral veel aandacht moeten besteden aan onze huidige klantengroep. Al eerder gaf ik aan dat massamedia op termijn zal verdwijnen. Dit betekent dat daar iets anders voor in de plaats zal komen. De bestaande klanten-, prospect- en ‘fan’database moet worden gekoesterd. Het zijn jouw ambassadeurs, jouw klanten en ze maken deel uit van jouw netwerk. Ze hebben er namelijk ooit voor gekozen om klant te worden of ze waren geïnteresseerd.

Kwantiteit is niet alles

Een grote database zegt niet zoveel. Het gaat om de informatie die je hebt en de kwaliteit relatie die er tussen jou en je klanten bestaat. Met een ‘kaartenbak’ kunnen we niets. Met een dialoog wel. Met een uitgebreid profiel en een warme grondhouding ten aanzien van jouw bedrijf kunnen we iets ondernemen. Een klantprofiel is dynamisch en zal voortdurend moeten worden verrijkt.

Individuele klantkennis

Door middel van intelligente ‘2.0’ technieken leggen relaties hun eigen voorkeuren vast. Op slimme wijze stellen we iedere maand enkele vragen en we verpakken deze in games, virals en online questionaires. Op speelse wijze bouwen we aan de individuele klantkennis. We extrapoleren en verrijken met externe bestanden en we leggen surfgedrag vast. Een grote groep loyale geprofileerde relaties is een belangrijke krachtbron voor ieder bedrijf. Ze zorgen voor omzet, nieuwe klanten, feedback, kostenbeheersing (goedkopere omzet), positieve ‘buzz’ en ‘social’ branding.

Kostenbesparing

Als we een profiel goed opbouwen en hierin ook gedragsinformatie opslaan, dan kunnen we deze informatie gebruiken voor een individuele benadering. Zo kunnen we op basis van surfgedrag, aankopen en aangebrachte nieuwe klanten zorgdragen voor respectievelijk persoonlijke websites, event-driven-marketing en beloningsystemen. Klantkennis zetten we om in een effectievere benadering, lagere kosten en een krachtbron voor nieuwe klanten. Daarmee is dit een belangrijk kostenbesparend element dat we ook in tijden van recessie kunnen inzetten.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen