BNR MINDSHIFT | RFID Chips in je lichaam? Waarom ook niet

Zo langzamerhand wordt alles om ons heen verbonden met het internet; slimme fabrieken, zelfrijdende auto’s, slimme tandenborstels, E-bikes, kleding en pacemakers. We noemen dit ‘The Internet of Everything’, omdat we vrijwel alles zullen aansluiten op het steeds sneller wordende internet. We kunnen inmiddels de slimme lamp aanzetten via onze smartphone. Of een Tesla die in Rotterdam staat, laten toeteren terwijl we op een terras zitten in New York. In de toekomst zal onze slimme koelkast ontbrekende producten doorgeven aan de zelfrijdende auto, die jouw boodschappen automatisch ophaalt bij het pickup point van de supermarkt. Natuurlijk heeft de koelkast daarvoor al contact gemaakt met jouw elektronische pil om te onderzoeken welke boodschappen voor jouw lichaam het beste zijn. Dankzij technologie ontpopt zich een toekomst met ontelbare mogelijkheden die ons leven een stuk prettiger maken.

Als trendwatcher en futurist spreek ik wekelijks op vele congressen in binnen- en buitenland. Maar je kunt het pas echt goed begrijpen als je ook daadwerkelijk onderdeel bent van deze connected wereld. Dus besloot ik om enkele chips in mijn lichaam te laten plaatsen. De eerste is een RFID chip. Onderstaande video laat zien hoe deze mijn lichaam werd ingeschoten. De RFID implant biedt op korte en langere termijn enkele voordelen. Ik kan mijn telefoon ermee unlocken en als ik twee meter verwijderd ben van mijn huisdeur, opent deze automatisch. Als ik mijn hand op het stuur leg van mijn Tesla start de motor automatisch en een toegangspas op de sportschool heb ik niet meer nodig; mijn hand is voldoende om toegang te krijgen. Inmiddels staan ook mijn bitcoins opgeslagen op de RFID chip en ik hoop binnen 2 jaar draadloos te kunnen pinnen met mijn hand.

Binnen 10 jaar heeft iedereen 1 of meerdere implants

Ik voorspel dat iedere Nederlander binnen 10 jaar 1 of meerdere chips of implants heeft. Omdat het simpelweg makkelijk, nuttig of in sommige gevallen zelfs nodig is. Hiervoor zijn verschillende redenen. Technologie in ons lichaam maakt ons gezonder, slimmer en maakt ons leven een stuk makkelijker. Aan de hand van enkele concrete voorbeelden wil ik je laten zien wat we kunnen verwachten.

Chips die ons gezonder maken

Het monitoren van onze gezondheid is cruciaal voor ons voortbestaan. Als we in staat zijn om op tijd in te grijpen als bepaalde waarden in ons lichaam veranderen worden we veel ouder. In de toekomst zal de elektronische pil door iedereen worden ingeslikt en tientallen waarden in ons lichaam doormeten en ons of onze huisarts of specialist een signaal geven bij een verdachte meting. Slimme algoritmen analyseren de datastroom die uit ons lichaam komt en gebruiken daarbij ook data van bijvoorbeeld IBM’s Watson, die inmiddels miljoen medische pagina’s en diagnoses heeft ingeslikt. Voor het gebruik van de pil, signalen en de data betalen we een vast bedrag per maand. Met een garantie voor een levenslange gezondheid. En wat dacht je van de slimme kies? Sensoren houden ons lichaam in de gaten en injecteren via de slimme kies direct medicatie in het bloed, waardoor we minder snel ziek worden. Als kinderen de ‘volwassen-gebit-leeftijd’ bereiken, zal een slimme kies worden gefabriceerd die op belangrijke momenten kan ingrijpen. Of wat dacht je van een anti-conceptie chip, die onder de huid van een vrouw wordt geïmplanteerd en hormonen aanmaakt op specifieke momenten om zwangerschap te voorkomen.

Chips die ons slimmer maken

Onze hersenen hebben de afgelopen 50.000 jaar geen significante update ontvangen. Mijn Apple ontving dit weekend nog een update met een slimmer en vooral sneller besturingssysteem. Hoe worden we slimmer door technologie? Zou een Google-achtige brain implant een oplossing kunnen zijn? De implant zorgt voor het verdubbelen van ons korte termijn geheugen en koppelt externe bronnen (zoals wetboeken, webteksten of klantgegevens) aan ons actuele geheugen. Als we het even niet meer weten, laden onze hersenen nieuwe informatie in en zoeken nano crawlers de juiste informatie in databases, oude boeken of online discussies. Deze gedachte is niet uit de lucht gegrepen. Op basis van dit idee zijn al meerdere projecten vanuit het Amerikaanse Pentagon gefinancierd. Zou een soort van ‘pacemaker’ voor je hersenen eenoplossing kunnen zijn voor hersenziekten zoals Parkinson? Een van de projecten waar het Pentagon serieus aan werkt, is de ontwikkeling van computer chips, die worden geplaatst in de hersenen van soldaten om de symptomen van PTST (post traumatic stress disorder) te onderdrukken.

Chips die het makkelijker maken

Het is niet altijd even makkelijk om medewerkers te begeleiden. Implants kunnen bedrijven helpen om medewerkers te monitoren op maximale belastbaarheid met minder uitval als gevolg. En hoe handig zou het zijn als medewerkers geen sleutels meer nodig hebben? Een RFID chip kan uitkomst bieden aan duizenden beveiligingsmedewerkers die zonder sleutels alle locaties kunnen betreden.

Röntgenfoto van hand met microchip implantaat

Onlangs sprak ik op een congres in België. Daar sprak ik met het management van een van de grootste schoonmaakbedrijven van dat land. Vanwege de vele medewerkers en grote aantallen bewegingen en registraties zou dit bedrijf een dergelijke RFID chip graag injecteren in haar medewerkers. Groot waren de ‘g-krachten’ die begin dit jaar loskwamen bij een Zweeds bedrijf dat al haar 700 medewerkers wilde chippen. Het Belgische bedrijf trok daar lering uit werkt nu aan aan identificatie in de schoen van de medewerker. Uiteraard stuit de slimme schoen op grote privacy bezwaren. Maar wat zou er gebeuren als bepaalde werkgevers dit in de toekomst een RFID chip verplicht gaan stellen? In ieder geval zal het vervoer er in 2025 er een stuk praktischer uitzien dan nu. Tegen die tijd heb ik zeker een GPS chipin mijn lichaam die in contact staat mijn mijn digitale agenda. Kleine zelf rijdende ‘pods’ melden zich automatisch op de locatie waar ik op dat moment aanwezig ben en vervoeren mij naar mijn bestemming. En als de ‘pod’ niemand hoeft te vervoeren zal deze een pakketje gaan bezorgen.

Chips. Om bang van te worden?

We vinden chips in het lichaam misschien ontzettend handig, maar tegelijkertijd vinden we het ook doodeng. Zolang sensoren op ons lichaam zitten (zoals fitbits) vinden we het allemaal prima. Maar zodra we intelligentie injecteren in ons lichaam (ook al is het maar onderhuids) dan worden we bang. Logisch! Maar hoe zit het met veiligheid? Laten we eens fantaseren over de zelfrijdende auto. We rijden in volle gang met de hele familie naar een eetafspraak. Plotseling wordt de auto door een vriendelijke hacker tegen een vrachtwagen geparkeerd. Mogelijk overleven we deze situatie, maar vervelender wordt het als deze hacker onze pacemaker weet te benaderen.

Onderstaand tref je de uitzending van Mindshift van deze week aan, inclusief reacties van cyber security specialisten. Een hacker geeft aan dat het relatief eenvoudig is om implants te hacken en de wetenschappelijk directeur van het privacy en identity lab van de Radboud Universiteit, Jaap-Henk Hoekman, laat weten dat we voor grote uitdagingen staan. Enkele ziekenhuizen en artsen wilden niet reageren op deze ontwikkeling.

ttps://vimeo.com/143155220
Bron: BNR Nieuwsradio

Wil je je verder verdiepen in deze materie, dan is de site biohack.me een uitstekend startpunt of wil je meer trends lezen? Bezoek dan mijn blog.

Tot de volgende mindshift.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen