Boodschappen doen via QR-codes

Tesco, de op twee na grootste detailhandelaar ter wereld, heeft in Zuid-Korea een nieuwe campagne gelanceerd. In het Aziatische land is Tesco, daar actief onder de naam Home plus, de op één na grootste retailer. Het doel van het bedrijf is om de grootste retailer van Zuid-Korea te worden. Om dat op korte termijn te bereiken, zonder het aantal winkels uit te breiden, hebben ze een nieuwe interactieve campagne bedacht.

Markt en cultuur

Door eerst goed onderzoek te doen naar de cultuur en de markt, heeft Tesco veel gegevens verzameld om een slimme campagne te bedenken. Zo wist het bedrijf dat Koreanen de op één na hardst werkende mensen ter wereld zijn, waardoor ze vaak weinig tijd over houden om boodschappen te halen. Op West-Europa en de Verenigde Staten na is in Zuid-Korea de smartphone penetratie het hoogst. Ook het gebruik van QR-codes is in Zuid-Korea al helemaal ingeburgerd, net als betalen via de mobiele telefoon.

Boodschappen inscannen

Met deze kennis in het achterhoofd, besloot Tesco om een campagne te doen waarbij consumenten via QR-codes in een virtuele winkel konden winkelen. Consumenten konden hierdoor winkelen op de plaatsen waar ze iedere dag toch langs komen, zoals bijvoorbeeld het metrostation. Door producten in te scannen met de mobiele telefoon werden ze toegevoegd aan de digitale winkelmand. Zodra men klaar was met winkelen, kon via de applicatie direct betaald worden. De boodschappen werden ‘s avonds vlak na thuiskomst bezorgd.

Resultaten

De resultaten van de campagne waren erg goed. De online verkopen van Tesco (Home plus) namen in de campagneperiode van november 2010 tot en met januari 2011 sterk toe. Via deze campagne bezochten ruim 10.000 consumenten de online winkel via hun smartphones. Het aantal nieuwe geregistreerde klanten steeg met 76% en de online verkopen met ruim 130%. Op dit moment is Home plus de grootste online supermarkt en is het offline een zeer goede nummer 2.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen