Campagne Renault: oma Hilda verdubbelt aantal Facebookfans

Hierbij een interessante campagne waarin Facebook en ‘storytelling’ op een unieke manier aan elkaar gekoppeld zijn. Het gaat om een verhaal waar realiteit en fictie in elkaar overgaan.

Oma Hilda neemt afscheid van haar Renault 4

Oma Hilda was dol op haar Renault 4. Ze hadden samen veel beleefd en ze had veel mooie herinneringen overgehouden. De afgelopen jaren stond de auto echter stil in de garage. Ze durfde de weg niet meer op. Daarom besloot oma Hilda afscheid te nemen van haar auto en deze te schenken aan een trouwe Renaultfan.

Sleutel zoek! Oma Hilda schakelt Facebook in

Er was alleen een klein probleempje: oma Hilda wist niet meer waar ze de autosleutel had gelaten. Ze was echter niet voor een gat te vangen: ze schakelde via Facebook de Renaultfans in. Via een speciale app konden deze op zoek gaan naar de sleutel in het huis van oma Hilda. Door het plaatsen van een tag konden de fans aangeven waar ze dachten dat de sleutel lag. Sommigen gaven ook een motivatie bij hun tag. Degene die de sleutel zou vinden zou de winnaar van de auto zijn. Gedurende de actieperiode vertelde oma Hilda weeklijks over haar leven. In haar verhalen zaten tips ook verstopt voor de mogelijke locatie van de sleutel.

Resultaat: veel earned media en verdubbeling aantal fans op Facebook

Het succes van de campagne van Renault Nederland is grotendeels toe te schrijven aan het gevoel van nostalgie dat werd opgeroepen bij de deelnemers en het gebruik van ‘storytelling’. Het verhaal inspireerde en motiveerde de doelgroep om oma Hilda te helpen via de Renault Facebookpagina. Iedereen vond oma Hilda sympathiek.

Meer dan 10.293 Renault Facebookfans plaatsten een tag in haar huis. Dit betekende veel ‘earned media’ voor oma Hilda’s actie en Renault. Iedere tag wordt tenslotte zichtbaar op de timeline van de deelnemer en bereikt op die manier zijn netwerk. De Facebookpagina kreeg er 28.692 llikes bij. Hierdoor verdubbelde de Renault Facebookcommunity zich met meer dan de helft van 23.154 fans naar 51.846 fans.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen