Coca-Cola nog geliefder dankzij iStrategie

Coca-Cola is begonnen met een nieuwe marketingstrategie. Naast marketing gericht op de massa, richten ze zich meer op persoonlijke marketing. Door middel van social media doen ze er alles aan om mensen fan te maken. Michael Donnelly sprak tijdens het congres iStrategy over de nieuwe aanpak, maar vooral over wat een investering in social marketing kan op leveren.

Fans

Coca-Cola heeft meer dan 5 miljoen fans op Facebook. Deze pagina is verkozen tot de meest actieve facebookgroep voor A-brands. Zo blijkt Coca-Cola het beter te doen dan bijvoorbeeld Starbucks, Disney en iTunes. Ook is Coca-Cola zeker twee keer zo ‘engaged’ als concurrent Pepsi. Wat mogelijk heeft bijgedragen aan al die activiteit op Cola’s facebookpagina is dat ze één pagina hebben voor alle landen –wel met deep links naar verschillende tabs. Donnelly noemde dat ‘leverage from the mohership’. Coca-Cola heeft zo het ideale startpunt gecreëerd om een nieuwe campagne te beginnen. De campagnes spelen in op een onderbouwde relatie en vervangen de traditionele zes marketing blasts per jaar.

Onderwerp van gesprek

Mensen spreken dagelijks over Coca-Cola. Er zijn meer dan 5000 meldingen per dag te vinden op internet. Minder dan 1% procent van de berichten is negatief. Het woord dat het meest in combinatie voorkomt met Coca-Cola is ‘love’. Ook maken mensen regelmatig ‘crazy video’s’ waarin het merk een centrale plek inneemt, zonder dat Coca-Cola daar invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan de filmpjes van Mentos in combinatie met cola. Ook als Coca-Cola om foto’s vraagt, dan komen er binnen een uur talloze foto’s binnen vanaf de vreemdste locaties.

Aantrekkelijke content

Al die fans moet Coca-Cola natuurlijk wel verdienen. Door aantrekkelijke acties en campagnes weet Coca-Cola fans voor zich te winnen. Een voorbeeld is Expedition 206, waarbij drie fans de kans krijgen om 206 landen te bezoeken in 365 dagen. Ze zijn dan de eerste reporters van een merk. Met de Vitamin Water campagne ‘Flavour Creator’ zet Coca Cola in op co-creatie. Fans kregen de mogelijkheid om een nieuwe smaak te creëren en een etiket te ontwikkelen. Binnen een maand waren er maar liefst 40.000 unieke etiketten ontwikkeld. Het eindproduct, dat nu ook echt in de winkels ligt is door een consument bedacht. Coca-Cola maakt nuttig gebruik van de nieuwe mogelijkheden die social media te bieden heeft. Consumenten krijgen de benadering die ze verlangen. Coca-Cola wordt geliefd en consumenten veranderen in fans. Het succes van een I-strategie.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen