Concurrentie tussen Twitter en e-mail

Twitter, het ‘microblog’ gelanceerd in 2007, is enorm gegroeid. In 2008 is het gebruik van Twitter met maar liefst 343% gestegen. Volgens recente cijfers van onderzoeksbureau Nielsen Online is dit het snelst groeiende sociale netwerk. Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes kunnen publiceren.

Gebruikers bepalen zelf wat ze wanneer ontvangen. Ook kan ervoor gekozen worden om bepaalde personen of onderwerpen te volgen. Er kan zelfs een ‘abonnement’ worden genomen op een bepaalde persoon of thema. Vanaf de eerste maanden na de lancering van Twitter maken veel mensen al gebruik van de site. Maar ook ontdekken steeds meer bedrijven en onderwijsinstituten de dienst. Vergelijkbare sites zijn Yammer, Present.ly en Blue Twit van IBM.

Twitter is hét antwoord op de overvloed aan e-mail. Volgens Timo Kouwenhoven, consultant en informatiespecialist van adviesbureau DNV-Cibit in Bilthoven, graven we ons eigen graf door e-mail massaal te omarmen. E-mail schept volgens Kouwenhoven verkeerde verwachtingen. “De verzender heeft niet de intentie om dagen te wachten op een antwoord. Ergens verwacht hij dat alle ontvangers zullen antwoorden, of liever nog, de beste antwoorden het eerst komen. Twitter prikkelt het delen van kennis. Of beter nog, het mobiliseert kennisdelen.”

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen