Contentmarketing: van doelgroep naar boodschap en niet andersom

Veel bedrijven zien de mogelijkheden van social media. Uit onderzoek van Joe Pulizzi blijkt dat zes van de tien marketeers een groter deel van hun marketingbudget gaan besteden aan content. Door de komst van social media zijn de mogelijkheden enorm toegenomen en krijgt contentmarketing een nieuwe dimensie. Bedrijven zien kansen en horen steeds meer succesverhalen om zich heen. Ze willen niet achter blijven bij concurrenten en meedoen. Maar waar te beginnen? Wat vormt de basis van goede contentmarketing?

Tegenwoordig krijgen consumenten, dus ook je doelgroep steeds meer macht. Zij kiezen zelf wat ze wel of niet willen lezen. Adverteren heeft steeds minder zin. Hoe hoger opgeleid een online lezer is, hoe minder snel deze op bijvoorbeeld een banner zal klikken. Bij business to business marketing kom je tegenwoordig niet meer weg met een mooie brochure met alle productinformatie. Het is van belang om na te gaan wat je jouw doelgroep te bieden hebt. En vervolgens zul je deze boodschap zo moeten brengen dat de doelgroep bereid is deze informatie tot zich te nemen en te aanvaarden. Dit is lastig omdat het anders is dan velen gewend zijn. Social media biedt mogelijkheden om op een andere manier je doelgroep te bereiken. Iedereen kent wel succesverhalen door bijvoorbeeld het effectief inzetten van Twitter. Maar dit wil uiteraard niet zeggen dat het aanmaken van een twitteraccount en posten van wat tweets ook automatisch iets op zal leveren. Waar moet je dus beginnen bij contentmarketing?

Baken je doelgroep af en leer je doelgroep kennen

Uiteindelijk zul je alles moeten afstemmen op je doelgroep. Deze wil je immers bereiken en voldoende aanspreken zodat ze ervoor kiezen om jouw content te consumeren. De eerste stap is dus het vaststellen van je doelgroep. Daarna maak je een profiel van deze doelgroep. Waar bevindt deze groep zich en waar hebben ze behoefte aan? Wat vindt deze doelgroep interessant? Wat zou de doelgroep graag willen weten? Hier pas je de inhoud van je boodschap op aan. Je neemt niet je productinformatie als uitgangspunt voor de formulering van de boodschap maar je doelgroep.

De verpakking van de boodschap

Nu je een boodschap hebt gecreëerd die aansluit bij de behoefte van je doelgroep, zul je na moeten denken hoe je de doelgroep zo ver kunt krijgen om deze informatie ook daadwerkelijk te consumeren. Als eerste bepaal je hoe je de boodschap wilt verpakken. Doe je dat bijvoorbeeld door middel van een artikel, een video of een actiepagina? Als je de mogelijkheden verkend hebt en een keuze hebt gemaakt, bepaal je hoe je de boodschap gaat verspreiden. Daarbij neem je ook je doelgroep als uitgangspunt. Hoe zou je doelgroep de informatie willen ontvangen? In dit stadium wordt het pas tijd om na te denken over de mogelijkheden van social media. Maar vergeet niet dat er ook nog steeds offline manieren zijn om informatie te verspreiden. Het gecombineerd inzetten van print en social media kan in sommige gevallen het meest succesvol zijn.

Kijk, luister en meet wat er gebeurt

Als de boodschap eenmaal klaar en verzonden is, ben je nog niet klaar. Nu is het tijd om alert te zijn. Je kunt in de gaten houden of bezoekers over je spreken en je kunt je tevens mengen in de discussie. Op deze manier krijg je direct feedback en input waar je mee verder kunt. Ook kun je door het online delen van informatie makkelijk het bezoekersgedrag meten. Dit kun je ook weer in verband brengen met wat er zoal gezegd wordt en daarmee is het geheel te evalueren.

Gebruik maken van social media vereist wat kennis. Het beste is om eerst wat te experimenten met de verschillende mogelijkheden. Maak er eens wat tijd voor vrij. Kijk wat anderen doen. Lees een aantal blogs, reageer erop en doe mee aan discussies. Zo krijg je inzicht in wat je voor welke boodschap zou kunnen gebruiken. Uiteraard kies je uiteindelijk voor het medium dat aansluit bij de wensen van je doelgroep.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen