• Google annuleert 1-aprilgrappen
  • Britse Formule 1-teams strijden mee tegen COVID-19
  • Duitsland haalt Italiaanse coronaviruspatiënten met vliegend ziekenhuis op
  • Ook religieuze diensten worden steeds meer live gestreamd
  • X.Labs onthult Feevr KI screening- en temperatuurdetectiesysteem
  • VR-game leert kinderen hoe ze besmetting kunnen voorkomen
  • Speciale pleister maakt het mogelijk om patiënten op afstand te monitoren
  • Udacity biedt mensen in de VS die hun baan kwijt zijn gratis tech-cursussen
  • Qure.ai-systeem kan röntgenfoto’s automatisch interpreteren en COVID-19 detecteren
  • Slaat de verveling al toe? Probeer een virtueel museumbezoek.


Miljoenen mensen ondervinden de gevolgen van het coronavirus. Het leidt niet alleen tot ernstige gezondheidsproblemen maar ook tot het sluiten van bedrijven, het instorten van toeleveringsketens en economieën. Bovendien krijgen steeds meer steden te maken met lockdown-maatregelen. Wetenschappers over de hele wereld zijn naarstig op zoek naar oplossingen, en overheden en medisch personeel wenden zich tot technologieën als bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie – voor het identificeren van mogelijke behandelingen, en robots – voor het desinfecteren van ziekenhuizen. We zien ook allerlei bijzondere initiatieven en creatieve ontwikkelingen die ons helpen beter met deze plotselinge nieuwe realiteit om te gaan, wat ons weer een beetje hoop biedt. Deze live blog wordt elke dag geüpdatet met nieuwe tech ontwikkelingen.

01/04/2020

Google annuleert 1-aprilgrappen

Google is al sinds 2000 meester in het bedenken van 1-aprilgrappen, zowel internationaal als specifiek voor Nederland. Elk jaar verzinnen de ingenieurs van de techgigant weer een nieuw geniaal geintje. Vorig jaar kon je bijvoorbeeld het spel ‘Snake’ spelen in Google Maps en een andere 1-aprilgrap was de website com.google, een omgekeerde versie van de zoekmachine in de browser. Veel mensen konden deze grappen wel waarderen, maar er waren ook tegenstanders die Google herhaaldelijk hebben verzocht om ermee te stoppen. Dit jaar hebben deze mensen dan ook gekregen wat ze wilden. Dit jaar – uit respect voor iedereen die tegen COVID-19 vecht – doen we het niet”, schrijft Lorraine Twohill, marketinghoofd van Google, in een interne e-mail. “Ons hoogste doel is nu om mensen te helpen. De grappen die we voor 2020 hadden gepland komen in de ijskast, waar ze bewaard worden voor volgend jaar april, wanneer de gemoederen ongetwijfeld weer wat opgewekter zullen zijn”.

01/04/2020

Britse Formule 1-teams strijden mee tegen COVID-19

Regeringen overal ter wereld  roepen bedrijven uit alle sectoren op om deel te nemen aan de strijd tegen COVID-19 en levens te redden door medische apparatuur te produceren. Zeven Britse Formule 1-teams – McLaren, Williams, Mercedes-AMG, Renault, Red Bull Racing, Haas en Racing Point – stellen nu de capaciteit van hun fabrieken, medewerkers en expertise op het gebied van technologie en engineering ter beschikking. Project Pitlane is erop gericht om extra beademingsapparaten te produceren om de ernstigste gevallen van COVID-19-infectie te behandelen. Luchtstromen, in het kader van aerodynamica, is een van de gebieden waar de F1-teams over veel expertise beschikken. "Dankzij het unieke vermogen van F1 om snel te reageren op technische en technologische uitdagingen kan  de groep waarde toevoegen aan de bredere techsector", luidt een F1-verklaring. Er zijn drie belangrijke aandachtsgebieden: reverse engineering van bestaande ventilatoren, het opvoeren van de productie van bestaande ontwerpen en het creëren van nieuwe prototypes die snel op grote schaal kunnen worden geproduceerd.

 

01/04/2020

Duitsland haalt Italiaanse coronaviruspatiënten met vliegend ziekenhuis op

De coronavirus-pandemie leidt ook tot positieve initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan opmerkelijke uitingen van menselijkheid en solidariteit, waarbij mensen over de hele wereld hun tijd, middelen en expertise aanbieden om mensen in nood te helpen. Een recent voorbeeld komt uit Duitsland. Het land stuurde onlangs de Airbus A310 MRT MedEvac – 's werelds meest geavanceerde vliegende ziekenhuis – om zes Italiaanse intensive care-patiënten uit Bergamo op te halen en voor behandeling naar Duitsland te vervoeren. "Het is vanzelfsprekend dat we in tijden van grote nood achter onze vrienden staan", zegt Annegret Kramp-Karrenbauer, de Duitse minister van Defensie. “Het is een belangrijk teken van solidariteit. Europa moet dit samen doen”. Hoewel het toestel er van buitenaf uitziet als een gewone A310, is de Medevac dat zeker niet. Het toestel heeft zes intensive care-stations en 38 reguliere ziekenhuisbedden aan boord. Elk station is uitgerust met de allernieuwste medische apparatuur, waaronder computers, diagnosesystemen, automatische injecties en beademingsmachines. Hiermee kunnen artsen zo ongeveer alles doen wat ze normaal gesproken in een regulier ziekenhuis doen, met uitzondering van chirurgische ingrepen.

30/03/2020

Ook religieuze diensten worden steeds meer live gestreamd

Religie biedt veel mensen hoop in moeilijke tijden. Maar omdat het coronavirus wereldwijd om zich heen blijft grijpen zijn ook de meeste religieuze diensten opgeschort. En nu er de komende maanden verschillende belangrijke religieuze feestdagen op de agenda staan, waaronder Pasen, Pesach en Ramadan, bevinden religieuze groepen zich in een moeilijke situatie. "Gelukkig leven we in een wereld waar dit soort barrières kunnen worden overwonnen door middel van allerlei soorten technologie", zegt John Farmer Jr., directeur van Rutgers Miller Center for Community Protection and Resilience. "We zien dat verschillende religies hun toevlucht nu nemen tot televisie, social media en andere vormen van technologie om de barrières die worden veroorzaakt door social distancing te overwinnen”.

Nu de meeste landen grote bijeenkomsten verbieden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maken religieuze leiders steeds vaker gebruik van platforms als Zoom en Facebook Live om hun diensten te livestreamen en mensen de steun en begeleiding te geven die ze zo hard nodig hebben. "De gemeenschap is er –  ongeacht of deze nu fysiek aanwezig is in één ruimte of dat deze is samengesteld via WebEx of Zoom of andere digitale platforms die mensen bij elkaar brengen", aldus Farmer.

30/03/2020

X.Labs onthult Feevr KI screening- en temperatuurdetectiesysteem

Het in Californië gevestigde bedrijf X.Labs heeft een op KI gebaseerd systeem ontwikkeld met de naam Feevr. Dit systeem moet menigten gaan screenen en individuen met een verhoogde temperatuur – een van de belangrijkste indicatoren van COVID-19 – detecteren. Feevr is een volledig mobiel platform met een warmtebeeldcamera en een slimme Vuzix Blade-bril waarop dragers real-time waarschuwingen kunnen ontvangen.

Wanneer het systeem iemand met een verhoogde temperatuur detecteert, stuurt de bijbehorende mobiele app de drager een discrete waarschuwing. Op deze manier kan verder onderzoek of zelfquarantaine snel en efficiënt geregeld worden. "Vuzix Blade biedt een doorzichtig display waarmee onze klanten real-time waarschuwingen van onze Feevr-oplossing kunnen ontvangen terwijl ze betrokken blijven bij hun omgeving", zegt Barry Oberholzer, de oprichter en CEO van X.Labs.

 

30/03/2020

VR-game leert kinderen hoe ze besmetting kunnen voorkomen

Een team van onderzoekers van de University of Southern California onder leiding van Albert 'Skip' Rizzo, Director Medical Virtual Reality van het Institute for Creative Technologies, heeft een nieuwe VR-game ontwikkeld die kinderen moet leren hoe ze tijdens de corona-pandemie veilig kunnen blijven. De COVID Escape Room, zoals het spel heet, is een  soort hindernisbaan die kinderen beloont voor het oefenen van veilig gedrag, zoals handen wassen, in de elleboog hoesten en niezen en afstand houden. De spelelementen en -concepten worden op een leuke manier gebracht en laten een blijvende indruk achter waarmee de kinderen zoveel mogelijk kunnen voorkomen dat ze – ook in de echte wereld – met het virus besmet raken.

27/03/2020

Speciale pleister maakt het mogelijk om patiënten op afstand te monitoren

Koorts is een van de meest voorkomende symptomen van een COVID-19-infectie. Maar omdat het wel 14 dagen kan duren voordat een geïnfecteerde persoon symptomen ontwikkelt, is het absoluut essentieel dat artsen de toestand van een patiënt kunnen volgen zonder dat hij of zij fysiek naar het ziekenhuis komt en andere mensen in gevaar brengt. TempTraq is ontwikkeld door Blue Spark Technologies, 's werelds toonaangevende producent van dunne-filmbatterijen. Het is een speciale pleister voor eenmalig gebruik waarmee gezondheidsautoriteiten je temperatuur 24/7 kunnen monitoren en de gegevens draadloos in real time naar artsen kunnen doorsturen. De bijbehorende TempTraq-app slaat de gegevens op in de TempTraq Connect-cloudservice. Ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen om de gegevens via de TempTraq Clinician-webportal te monitoren of het systeem rechtstreeks te integreren in hun bestaande elektronische medische dossiersystemen en monitoringstations voor verpleegkundigen.

 

27/03/2020

Udacity biedt mensen in de VS die hun baan kwijt zijn gratis tech-cursussen

De corona-pandemie heeft de hele wereld tot stilstand gebracht. Talloze bedrijven zijn getroffen en duizenden mensen zitten inmiddels zonder werk. Aangezien de situatie blijft escaleren, zal het banenverlies de komende maanden naar verwachting nog verder oplopen. De VN schat dat meer dan 24 miljoen mensen als gevolg van het coronavirus werkloos zullen worden. Het is duidelijk dat we niet langer alleen te maken hebben met een wereldwijde gezondheidscrisis, maar ook een economische. Om Amerikaanse werknemers die als gevolg van de coronacrisis zijn ontslagen te helpen, heeft het online leerplatform Udacity besloten om gratis tech-cursussen aan te bieden op het gebied van kunstmatige intelligentie, machine learning, cloud computing en data-analyse. De cursussen duren vier tot zes maanden en kosten normaal gesproken ongeveer $400 per maand. "Dit virus zal over de hele linie en in veel sectoren voor verstoring zorgen en we willen mensen graag helpen", zegt Gabe Dalporto, CEO van Udacity.

27/03/2020

Qure.ai-systeem kan röntgenfoto’s automatisch interpreteren en COVID-19 detecteren

De toonaangevende zorgstartup Qure.ai heeft bekendgemaakt dat het zijn bestaande systeem voor de automatische interpretatie van röntgenfoto's heeft geüpgraded met nieuwe functionaliteit. Hiermee kan het nu ook tekenen van COVID-19 detecteren. Het systeem wordt normaliter gebruikt om automatische röntgeninterpretatierapporten te genereren en tuberculose, COD, longkanker, klaplongen en hartaandoeningen te detecteren. Maar nu kan het systeem ook worden gebruikt om röntgenfoto's te analyseren op tekenen van COVID-19 en om te bepalen in hoeverre de infectie de longen heeft aangetast. Met dit systeem kunnen zorgverleners patiënten identificeren die mogelijk verder moeten worden getest, en de ontwikkelingen bij de patiënt verder monitoren. “Bij Qure.ai doen we er alles aan om deze pandemie te bestrijden. We zijn hier om de dappere en onzelfzuchtige zorgmedewerkers in de frontlinie te helpen die de klok rond werken om deze pandemie tot stilstand te brengen”, aldus Prashant Warier, CEO en medeoprichter van Qure.ai.

25/03/2020

Slaat de verveling al toe? Probeer een virtueel museumbezoek.

Een van de grootste uitdagingen tijdens het binnenblijven is dat je je op een gegeven moment toch gaat vervelen. Uiteindelijk heb je alle films, series en tv-programma’s wel gezien, klussen gedaan en alle boeken in je boekenkast gelezen. Voor mensen die snakken naar een beetje kunst en cultuur  heeft Google Arts & Culture, samen met meer dan 2500 musea en galeries uit de hele wereld, besloten virtuele rondleidingen aan te bieden in een aantal van 's werelds beroemdste musea. In het British Museum in Londen kun je bijvoorbeeld de Rosetta-steen en Egyptische mummies van dichtbij bekijken, of je kunt de beroemde wenteltrap van het Guggenheim Museum bezoeken. Ook kun je oude artefacten van de Maya-beschaving ontdekken in het National Museum of Anthropology in Mexico City, of de werken van enkele van de beroemdste Franse kunstenaars in het Musée d'Orsay in Parijs bewonderen.

25/03/2020

China installeert holografische liftknoppen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Een van de manieren waarop je het coronavirus kunt krijgen is door een besmet oppervlak aan te raken en vervolgens je gezicht. Helaas staan we er vaak niet bij stil hoeveel oppervlakken we elke dag aanraken. Als je bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont of in een groot kantoorpand werkt is de kans groot dat je dagelijks gebruikmaakt van de lift. En het is natuurlijk heel goed mogelijk dat de liftknoppen aangeraakt zijn door iemand die het coronavirus met zich meedraagt. Om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen hebben verschillende gebouwen in China nu holografische liftknoppen geïnstalleerd. Het systeem is ontwikkeld door Easpeed Technology, een technologiebedrijf in Hefei, en projecteert virtuele knoppen in de lucht die je kunt 'aanraken' om de lift te bedienen. Volgens het bedrijf kan het systeem in elke bestaande lift worden geïntegreerd en heeft het een responstijd van minder dan 30 milliseconden. Hoewel het systeem – dat $2000 kost – niet goedkoop is, heeft het bedrijf al meer dan 100 bestellingen ontvangen.

 

25/03/2020

Crowdsourcing-app kan hiaten in coronavirusdata aanvullen

Het gebrek aan data over mensen die symptomen hebben ontwikkeld vormt een ernstig probleem, vooral voor landen die met vroege stadia van de uitbraak te maken hebben. Daar komt nog eens bij dat er een ernstig tekort is aan testkits en dat de resultaten van de tests niet snel genoeg bekend zijn, wat resulteert in een laag percentage geregistreerde gevallen. Dit maakt het voor de autoriteiten lastig om burgers van de ernst van de situatie te overtuigen. Om dit probleem aan te pakken, heeft David Hachuel, die momenteel Master of Public Health studeert aan Harvard University, de Opendemic-app ontwikkeld, waarmee je anoniem je locatie en COVID-19-status kunt delen. De app informeert bovendien over andere gevallen in jouw omgeving. “Het idee is om volksgezondheidsinstanties een database te bieden met belangrijke extra informatie. Deze gegevens kunnen zij dan gebruiken – in combinatie met de data die ze al hebben – om beslissingen te nemen over de juiste interventies", aldus Hachuel. Bovendien hoopt Hachuel dat de app, door informatie te verstrekken over besmettingen in de omgeving, mensen kan overtuigen binnen te blijven en verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

23/03/2020

De corona-pandemie stimuleert de vraag naar ‘touch-free-technologie

Hoewel virussen over het algemeen slecht kunnen overleven buiten het gastlichaam, kunnen ze nog dagenlang leven op oppervlakken als plastic of staal. Dat betekent dat je nog steeds een hoog risico loopt om bijvoorbeeld het coronavirus op te lopen als je een geïnfecteerd oppervlak aanraakt en vervolgens je mond, neus of ogen aanraakt. Gelukkig kan ‘touch-free’-technologie dit risico aanzienlijk verminderen. Het techbedrijf Alana ontwikkelt KI-software die menselijke gesprekken kan begrijpen en erop kan reageren. De software kan gesprekken over verschillende onderwerpen managen en leren over je interesses, waardoor het nieuwe en relevante onderwerpen kan voorstellen. Het bedrijf werkt al samen met klanten in het onderwijs, de gezondheidszorg en de financiële sector en verwacht dat de vraag naar zijn technologie tijdens de corona-pandemie zal toenemen. "Alana verschilt van de spraakgestuurde assistenten die momenteel op de markt zijn, zoals Alexa en Siri, omdat de software lange, uitgebreide gesprekken mogelijk maakt. Alana bereikt dit door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machine learning-onderzoek te combineren met bestaande oplossingen voor klantgerichte interfaces”, aldus Verena Rieser, de mede-oprichter van Alana.

23/03/2020

Amerikaans bedrijf wil KI gebruiken om de verspreiding van het coronavirus te voorspellen

Jvion, een in Atlanta gevestigd bedrijf voor gezondheidszorganalyse, is een data-analyseproject gestart dat tot doel heeft patronen in de verspreiding van virussen te detecteren en mensen en gemeenschappen met het hoogste risico op COVID-19 te identificeren. Het bedrijf gebruikt zijn KI-platform om gegevens van meer dan twee miljoen patiënten te analyseren, inclusief hun medische geschiedenis, levensstijl en sociaaleconomische factoren als toegang tot stabiele huisvesting en vervoer. Daarmee hebben de onderzoekers een lijst gecreëerd met mensen die een verhoogd risico hebben om het coronavirus op te lopen. Met behulp daarvan kunnen zorgverleners proactief contact met deze mensen opnemen en maatregelen voorstellen die hun risico's kunnen minimaliseren. Denk aan social distancing en het vermijden van mensenmenigten. "COVID-19 verspreidt zich met een ongekende snelheid, maar kennis is macht en ons team werkt ijverig om inzichten te genereren die gebruikt kunnen worden om problemen met betrekking tot personeel, triage van patiënten en proactieve gemeenschapsplanning met vertrouwen aan te pakken", zegt Shantanu Nigam, CEO en oprichter van Jvion.

 

23/03/2020

Voetballers van Bayern München trainen online om besmettingsrisico te verminderen

De sportwereld is ook hard getroffen door het coronavirus. De meeste competities zijn uitgesteld of zelfs afgelast. Ook atleten moeten zich, net als iedereen, isoleren. Als gevolg hiervan zijn velen op zoek naar nieuwe manieren om hun conditie te behouden, zodat ze direct weer verder kunnen met trainen zodra er weer sprake is van een enigszins normaal leven. Bayern München, de meest succesvolle voetbalclub in Duitsland, heeft online trainingssessies geïntroduceerd om hun spelers thuis te laten trainen en zo het risico op besmetting met het virus te minimaliseren. De sessies worden vanuit het trainingscentrum van de club in de Saebener Strasse naar de tablets van de spelers gestreamd en omvatten duurtraining, HIIT-training en krachttraining. Elke sessie duurt 75 tot 90 minuten. De spelers zijn ook uitgerust met fitnesstrackers die de club voorzien van belangrijke data over elke speler, zoals hartslag en ademhaling. De online trainingen bevatten ook een belangrijk sociaal component. “Toen de training gisteren afgerond was, was de videotransmissie nog lang niet voorbij. De spelers spraken met elkaar en wisselden ideeën met elkaar uit”, aldus Holger Broich, de hoofdfitnesscoach van de club.

20/03/2020

Telehealth-oplossingen bieden veilige opties voor medische consulten

Door de grimmige realiteit van de huidige pandemie krijgen zorgstelsels met verschillende dilemma’s te maken, waaronder die van social distancing. Hoe kunnen dokters voor hun ‘reguliere’ patiënten zorgen – die wellicht nog urgentere gezondheidsproblemen hebben dan de coronapatiënten – als steeds meer steden stilgelegd worden door lockdown-maatregelen? Om de druk op de nu al overbelaste zorgstelsels wereldwijd te verlichten, is het van cruciaal belang dat mensen in deze onzekere tijd de zorgcentra niet bezoeken, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Een prima oplossing is telezorg – een afspraak met de dokter, maar dan door middel videoconferentietechnologie. Het Britse bedrijf Refero heeft onlangs zijn videobelservice gratis gemaakt voor apotheken en huisartsenpraktijken. De CEO van Refero zegt dat dit geen zakelijke beslissing is, maar een morele en sociale beslissing. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen op een zo veilig mogelijke manier toch toegang hebben tot gezondheidszorg. In de VS zien we vergelijkbare initiatieven. Het Amerikaanse congres heeft de dekkingsbeperkingen voor telezorgdiensten opgeheven voor mensen met een verhoogd risico. Het is duidelijk dat telezorg in de toekomst een steeds belangrijker onderdeel zal worden van de wereldwijde gezondheidsinfrastructuur.

20/03/2020

Hoe zorgen we voor onze huisdieren in deze pandemische tijden?

De aanhoudende pandemie is niet alleen moeilijk voor ons, maar ook voor onze huisdieren, vooral waarvan de eigenaren in quarantaine zijn. Steeds meer mensen in het VK melden zich bijvoorbeeld aan voor hondenuitlaat-apps als Borrow My Doggy om ervoor te zorgen dat hun viervoeters ook hun dagelijkse beweging krijgen. In Spanje, waar de regering strikte beperkingen heeft ingevoerd, verhuren sommige mensen zelfs hun honden om hun landgenoten de mogelijkheid te bieden wat frisse lucht te krijgen zonder een boete te riskeren. In Cyprus werd zelfs een man gefilmd die zijn hond met een drone uitliet.

Je hond niet kunnen uitlaten is één ding, maar wat doe je als je trouwe viervoeter ziek wordt en je je huis niet uit kunt om naar de dierenarts te gaan? FirstVet, een Zweedse startup die on-demand video-consulten met gekwalificeerde  dierenartsen aanbiedt, heeft besloten om voor deze tele-consulten tot eind april niets te berekenen. “Dat mensen nu in lockdown zijn, betekent natuurlijk niet dat je huisdier gezond blijft”, zegt David Prien, mede-oprichter van het bedrijf. Volgens Prien is het gebruik van de app de afgelopen weken met 80 procent toegenomen, een ontwikkeling die ook goed is geweest voor de dierenartsen, omdat het hen iets te doen geeft.

 

20/03/2020

COVID-19-diagnose met behulp van je stemgeluid

Een ontwikkelaar van spraakassistenten, Voca.ai, heeft plannen aangekondigd om een ​​test te ontwikkelen waarmee aan de hand van iemands stemgeluid kan worden vastgesteld of er sprake is van een COVID-19-besmetting. Samen met Carnegie Mellon University heeft het bedrijf nu Corona Voice Detect gelanceerd, een website waar je je stemgeluid kunt opnemen tijdens het spreken van een aantal zinnen. Na het verstrekken van gegevens over je leeftijd en locatie word je gevraagd of het coronavirus bij jou is vastgesteld en hoe je je voelt. Alle gegevens worden vervolgens geanonimiseerd en opgenomen in een open-source dataset die wordt gebruikt om de test te ontwikkelen. "Bij virussen die de luchtwegen beschadigen, zoals het coronavirus, is de kans groot dat we, door onderzoek te doen naar spraakbiomarkers, een patroon vinden in de manier waarop iemand spreekt", aldus Voca.ai medeoprichter Alan Bekker. Hij voegt hieraan toe dat hetzelfde principe mogelijk ook gebruikt kan worden om andere ziekten op te sporen. Meer dan 30.000 mensen uit de hele wereld hebben inmiddels stemopnames naar de website geüpload.

19/03/2020

Nieuwe coronavirus-test levert binnen 30 minuten resultaat

Met onze huidige testmethoden moeten we 1,5 tot twee uur wachten op de resultaten. Daarnaast zijn de tests ook enorm complex. Wetenschappers moeten eerst COVID-19-RNA isoleren, dat in DNA veranderen en vervolgens een gespecialiseerde polymerasekettingreactie-machine gebruiken om het DNA te testen. Door deze uitdagingen kunnen wetenschappers de tests helaas niet op grote schaal uitvoeren. In plaats daarvan richten zij zich alleen op ernstige en duidelijke gevallen. Een risico daarvan is dat asymptomatische dragers van het virus door de mazen van het net glippen. Nu heeft een team van wetenschappers van de University of Oxford een nieuwe coronavirus-test ontwikkeld waarvan de resultaten binnen een half uur bekend zijn. De test is niet alleen sneller dan onze bestaande testmethoden, maar ook eenvoudiger. Er zijn geen complexe technische instrumenten voor nodig en het levert resultaten op die gemakkelijk te interpreteren zijn. Bovendien kan het systeem zelfs de vroege stadia van infectie in patiënten detecteren en zijn ze 100 procent nauwkeurig. Hoewel deze technologie nog in de kinderschoenen staat en het enige tijd kan duren voordat deze op grote schaal kan worden toegepast, zal de test een belangrijke bondgenoot worden in onze strijd tegen COVID-19.

19/03/2020

Het nieuwe normaal – ons leven verplaatst zich naar de online wereld

Nu steeds meer steden met lockdown-maatregelen te maken krijgen en mensen hun huizen niet kunnen verlaten, zoeken mensen naar andere manieren om zichzelf te vermaken – totdat de crisis voorbij is. In China worden virtuele fitnesslessen steeds populairder en sportscholen als F45, Gravity Plus en Supermonkey bieden online lessen aan om hun klanten te helpen fit te blijven. De lessen vinden over het algemeen plaats in de populaire berichten-app WeChat. Hier kunnen mensen met hun trainers en met elkaar communiceren. Voor boekenliefhebbers lanceerde de auteur Erika Hall de ‘Quarantine Book Club’, waarmee mensen van over de hele wereld met auteurs zelf over boeken kunnen praten via het videoconferentieplatform Zoom. Sommige mensen organiseren zelfs virtuele diners, happy hour, pokerspellen en verjaardagsfeestjes op Zoom, Google Hangouts, Skype of FaceTime. Op deze manier kunnen mensen toch contact houden met familie en vrienden. Deze trend heeft zelfs al geleid tot een nieuw Japans woord – on-nomi of online drinken – een nieuwe rage waarbij Japanse vrouwen op Zoom in groepen van tien of meer bier drinken en over het leven praten.

19/03/2020

Hoe kunnen we ouderen beschermen en eenzaamheid voorkomen?

Oudere mensen, vooral mensen met onderliggende medische aandoeningen, worden veel sneller ernstig ziek en overlijden sneller door de gevolgen van COVID-19. Veel landen dringen er nu op aan om zoveel mogelijk thuis te blijven om hun risico op besmetting te verminderen. Het probleem is echter dat oudere mensen hierdoor nog verder buiten de maatschappij komen te staan en nog verder vereenzamen. Gelukkig zijn er verschillende technologische middelen waarmee je in contact kunt blijven met oudere familieleden. Slimme schermen als Amazon Echo Show, Facebook Portal en Google Nest Hub zijn allemaal gemakkelijk te gebruiken en iedereen kan daarmee in een paar eenvoudige stappen videogesprekken houden met dierbaren. Smartphone-apps als Google Duo, FaceTime en Skype bieden deze mogelijkheden ook. Oudere mensen kunnen hun smartphones ook gebruiken om maaltijden te bestellen via apps als Deliveroo en Uber Eats. Deze bedrijven bieden ‘contactloze bezorgopties’ om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te minimaliseren.

18/03/2020

Italiaanse artsen gebruiken 3D-geprinte kleppen om levens te redden

In de ernstigste gevallen hebben mensen die besmet zijn met COVID-19 intensieve zorg en oxygenatie nodig. Patiënten worden aangesloten op reanimatieapparaten en in leven gehouden zodat hun lichaam de infectie kan bestrijden. Een ziekenhuis in de Italiaanse stad Brescia in Lombardije ondervond echter een groot probleem toen ze geen vervangende kleppen meer hadden, een belangrijk onderdeel van het apparaat, omdat de leverancier de toenemende vraag niet aankon. Een lokaal 3D-printbedrijf, Isinnova bood gelukkig een ​​helpende hand. Het bedrijf brachten een van hun 3D-printers rechtstreeks naar het ziekenhuis, waar werd de klep opnieuw ontworpen en uitgeprint werd. De volgende dag konden tien patiënten dankzij de gerepareerde apparaten weer ademen. Een ander lokaal bedrijf, Lonati SpA, bood ook snel hulp printte nog meer 3D-kleppen om het ziekenhuis van voldoende voorraad te voorzien.

18/03/2020

Mensen die in China in quarantaine zitten wenden zich tot ‘cloud clubbing’ 

De uitbraak van het coronavirus heeft een ontwrichtende invloed op onze manier van leven. De hele wereld komt tot stilstand en veel mensen zitten thuis in quarantaine. Alle muziekevenementen worden geannuleerd en bars en nachtclubs worden gesloten. Verschillende clubs in China zijn nu overgegaan op ‘cloud clubbing’ om mensen in deze moeilijke periode wat afleiding en entertainment te bieden. Tijdens live streaming DJ-sets op videoplatforms als Douyin, de Chinese versie van TikTok, kunnen mensen in real-time thuis dansen op de muziek. Miljoenen mensen tunen in ​​om de shows bij te wonen en sommige clubs verdienen honderdduizenden dollars door mensen via deze live streaming-platforms de mogelijkheid te bieden virtuele geschenken voor de artiesten te kopen.

clubbing-blog

18/03/2020

Autonome transportmiddelen helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Nu steeds meer landen strikte quarantainemaatregelen invoeren om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, zien we een enorme stijging in de vraag naar thuisbezorgdiensten. Een probleem is dat er altijd het risico bestaat dat de bezorger het virus kan krijgen of overdragen. China gaat daarom over op autonome bezorgdiensten. Neolix, een in Peking gevestigde startup die zelfrijdende bestelwagens produceert, onthulde dat er door Chinese online giganten, zoals Alibaba en JD.com in slechts twee maanden tijd maar liefst 200 van deze kleine robotvoertuigjes zijn besteld. Sinds het begin van de uitbraak heeft Neolix in tien Chinese steden 50 bestelwagentjes aan het werk gezet. De wagentjes worden gebruikt om voedsel, medische hulpmiddelen en medicijnen te bezorgen en straten te desinfecteren. Het bedrijf kan 10.000 van deze units per jaar produceren. Nu er steeds meer lockdown-maatregelen genomen worden is de verwachting dat we binnenkort veel meer van deze bezorgrobots zullen tegenkomen.

17/03/2020

Steeds meer bedrijven gebruiken chatbots om de COVID-19-uitbraak te bestrijden

Nu het aantal bevestigde gevallen wereldwijd blijft toenemen, komen de bestaande zorgsystemen steeds meer onder druk te staan. Om zorgverleners te helpen beter op de uitbraak te reageren en een deel van deze druk te verlichten, implementeren steeds meer bedrijven chatbottechnologie. Healthgrades, een in de VS gevestigd bedrijf dat consumenten, artsen en gezondheidssystemen met elkaar verbindt, heeft nu de Coronavirus Chatbot gelanceerd om het publiek op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Het systeem doet dit door belangrijke achtergrondinformatie te verstrekken en symptoomanalyse uit te voeren om mensen te helpen hun risiconiveau te bepalen. Het enige dat je hoeft te doen is CORONA te sms'en naar 83973 of je postcode in te voeren, en je ontvangt real-time updates over het coronavirus. Je kunt antwoorden krijgen op veelgestelde vragen, tips om gezond te blijven, sms-waarschuwingen voor reisbeperkingen en up-to-date informatie van de CDC. Je krijgt bovendien toegang tot de zoekfunctie van Healthgrades Find-a-Doctor, waarmee je contact kunt opnemen met een zorgverlener die je symptomen onderzoekt en bepaalt of je op het coronavirus moet worden getest.

In het VK probeert Babylon Health de mogelijkheden van zijn KI-chatbot uit te breiden met functionaliteit voor coronavirusdetectie. De chatbot is onderdeel van de app GP at Hand en kan gebruikt worden om symptomen te identificeren. Je noemt je symptomen en vervolgens worden de meest waarschijnlijke oorzaken bepaald door de KI van de chatbot. Het is echter niet eenvoudig om de KI-algoritmen voldoende up-to-date te houden om de uiteenlopende symptomen van het coronavirus volledig nauwkeurig te herkennen. Er is namelijk nog niet veel kwalitatief hoogstaand epidemiologisch bewijsmateriaal beschikbaar. Het bedrijf adviseert daarom om de chatbot op dit moment nog niet te gebruiken als diagnostisch hulpmiddel. Wel kunnen mensen de 24/7-videoservice van de app gebruiken om op afstand toegang te krijgen tot zorgverleners. Ook in Italië zijn ze bezig met slimme chatbots voor het diagnosticeren van het coronavirus. Het bedrijf Paginemediche heeft bijvoorbeeld een chatbot ontwikkeld onder medisch toezicht van Dr. Emanuele Urbani, een huisarts in Milaan, en gebaseerd op de richtlijnen van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid. Met behulp van de chatbot kunnen artsen potentiële coronavirusgevallen signaleren en op afstand met patiënten communiceren. De bot is al goedgekeurd door het institutionele portaal van Lombardije en de provinciale gezondheidsdienst in Trento.

17/03/2020

Machine learning algoritmen volgen de verspreiding van het virus

Het in de VS gevestigde autonome monitoringbedrijf Anodot heeft een online COVID-19-tracker ontwikkeld. De tracker controleert lokaal gemelde gevallen en stuurt waarschuwingen wanneer een ongebruikelijke stijging van het aantal bevestigde gevallen gedetecteerd wordt. “De afgelopen dagen hebben verschillende medewerkers hun bezorgdheid geuit over de wereldwijde groei van het virus. We hebben onze eigen machine learning-algoritmen ingezet om deze ontwikkelingen te volgen en realiseerden ons al snel dat we onze technologie wereldwijd met anderen moeten delen. Dat is het minste dat we kunnen doen om te helpen in deze zeer moeilijke tijd”, aldus David Drai, CEO en medeoprichter van Anodot.

Het bedrijf gebruikt zijn eigen algoritmen om openbaar beschikbare gegevens van het Center for Systems Science and Engineering (CSSE) van Johns Hopkins University te analyseren en waardevolle inzichten te genereren. "Om de situatie beter te kunnen evalueren is het cruciaal om het aantal nieuw gemelde gevallen te controleren – niet alleen het absolute aantal", aldus Ira Cohen, chief data scientist en medeoprichter van Anodot. Een van de belangrijkste inzichten die de gegevens tot nu toe hebben opgeleverd, schetst de verschillende reacties van Italië en Zuid-Korea op de uitbraak. Hoewel de landen met een vergelijkbaar aantal bevestigde gevallen te maken hebben, is Zuid-Korea erin geslaagd het besmettingspercentage te verminderen en heeft het een veel lager sterftecijfer. Dit zou onder andere toegeschreven kunnen worden aan het feit dat Zuid-Korea uitgebreider test.

16/03/2020

App plaatst reizigers in 'digitale quarantaine'

Het in Texas gevestigde technologiebedrijf MTX Group Inc. heeft een app gelanceerd voor het monitoren van het coronavirus. Met deze app kunnen luchthavens, gezondheidsfunctionarissen en verschillende overheidsinstanties de verspreiding van COVID-19 helpen voorkomen. Naar aanleiding van een tijdelijk bevel van de Amerikaanse president Donald Trump – dat reizigers uit China  geen toegang hebben tot 11 Amerikaanse luchthavens – wordt de app nu in de staat New York gebruikt. Met de app kun je iedereen monitoren die contact heeft gehad met personen met coronavirus-symptomen. Mensen die terugreizen uit regio's die door het virus zijn getroffen wordt gevraagd om in te checken door middel van een 'digitale quarantaine'. Op die manier kan de ontwikkeling van coronavirussymptomen gemonitord worden. Gedurende 14 dagen stuurt de app dagelijkse sms-berichten met de vraag of de gebruiker symptomen heeft. Deze gegevens worden geüpload naar zorgfunctionarissen die mogelijk geïnfecteerde personen vervolgens identificeren. Daarnaast controleert de app iedereen die in contact is geweest met geïnfecteerde personen en medisch personeel dat met coronaviruspatiënten werkt. De medeoprichter van MTX Group Inc., Nipa Nobel, vertelt dat het bedrijf de app ook in andere staten wil introduceren, zoals Californië, Indiana en Oklahoma, en op de internationale luchthaven Dallas/Fort Worth in Texas.

16/03/2020

3D-geprinte ziekenhuiskamers

Het snel stijgende aantal coronaviruspatiënten heeft geleid tot een vraag naar meer faciliteiten voor het groeiende aantal mensen dat in quarantaine moet worden geplaatst. Een ziekenhuis in Xianning, een stad vlakbij Wuhan in de provincie Hubei, heeft in 3D-printtechnologie een snelle en efficiënte oplossing gevonden. In één dag wist het in Shanghai gevestigde bouwbedrijf Winsun Building Technique vijftien 3D-geprinte ziekenhuiskamers te bouwen. Elke kamer heeft een oppervlakte van 10 vierkante meter, een hoogte van 2,8 meter, en is geschikt voor maximaal twee personen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een douche en een toilet. Ma Yufeng, de algemeen directeur van Winsun Building Technique, benadrukt bovendien dat de kamers milieuvriendelijk zijn omdat ze gemaakt zijn van recyclebare materialen als zand en bouwpuin. Gewoonlijk kost zo'n 3D-geprinte kamer $4.000, maar gezien de omstandigheden besloot het bedrijf ze te doneren en een deel van de last van de overvolle ziekenhuizen te verlichten.

rooms-blog

16/03/2020

Chinese artsen 3D-printen longmodel van een coronaviruspatiënt

Een team van medische hulpverleners in Chenzhou No. 1 People's Hospital in China, onder leiding van dokter He Yucheng, heeft met succes een model van de longen van een met het coronavirus geïnfecteerde patiënt 3D geprint. Het 3D-model is in verschillende opzichten beter dan tweedimensionale computertomografie of CT-beelden, omdat het model een levensgrote reconstructie van de slagaders, bronchiën en aderen van een patiënt weergeeft, waardoor artsen de longen vanuit alle hoeken kunnen bekijken. Ze kunnen het model ook meenemen naar een groepsgesprek of medisch overleg om “de ontwikkeling van longziekten beter te begrijpen en patiënten betere vervolgbehandelingen te kunnen bieden”, aldus Yucheng.

11/03/2020

China opent ziekenhuisafdeling met robotpersoneel

Medische teams in China hebben hun handen vol met hun 80.924 COVID-19-gevallen. Om artsen en verpleegkundigen te beschermen, heeft een ziekenhuis in Wuhan nu een afdeling met robotpersoneel geopend. De 5G-robots in het Wuchang-veldhospitaal kunnen je temperatuur opnemen, voedsel bezorgen, de ruimten schoonhouden en medisch afval en vies beddengoed verzamelen. Dankzij hun navigatietechnologie kunnen ze zich bovendien autonoom verplaatsen en obstakels vermijden. Artsen kunnen hun patiënten dankzij de robots nu op afstand monitoren, waardoor hun risico op besmetting kleiner wordt. De nieuwe afdeling is het resultaat van een samenwerking tussen de ambtenaren van de provincie Hubei en de Chinese Academy of Sciences. De 12 robots komen van het KI-bedrijf CloudMinds. De provincie Hubei is overigens niet de enige met robotpersoneel – in een ziekenhuis in Guangdong worden ook robots gebruikt om voedsel en medicijnen te bezorgen en medisch afval en beddengoed te verzamelen.

11/03/2020

Amerikaans bedrijf ontwikkelt machine om luchtmonsters te testen 

Het Amerikaanse microbiologisch testbedrijf Innovaprep heeft technologie ontwikkeld die de lucht test op sporen van het coronavirus. Het proces omvat verschillende stappen. Allereerst neemt de ‘Bobcat’-machine een luchtmonster en vangt het microben en ziektekiemen op in een speciaal filter. Met behulp van een speciaal schuim wordt het monster vervolgens in een vloeistof omgezet. Een tweede apparaat concentreert daarna de organismen in de vloeistof tot een kleine druppel, die weer door een andere machine wordt geanalyseerd om te onthullen wat die microben zijn. Het hele proces duurt minder dan twee uur. De CEO van het bedrijf, Dave Alburty, zegt dat het proces "het DNA versterkt, totdat er genoeg DNA van dat organisme is om het te kunnen identificeren".

Het Amerikaanse leger maakt al een aantal jaren gebruik van soortgelijke technologie om gevaarlijke deeltjes in de lucht te detecteren, maar volgens Alburty kan deze tech ook worden ingezet om ziekenhuizen, cruiseschepen, kantoorgebouwen en andere omgevingen op COVID-19 te testen. Hij vertelt: "We zijn – bewust of onbewust – al een millennium aan het vechten tegen ziekteverwekkers. Maar nu hebben we het geheime wapen: instrumenten die een bedreiging snel kunnen detecteren”.

11/03/2020

Supercomputer identificeert potentiële coronavirusbehandelingen

Terwijl sommige wetenschappers hard aan het werk zijn om een vaccin voor SARS-CoV-2 te ontwikkelen, richten anderen hun focus op het identificeren van bestaande behandelingen die mogelijk effectief zijn tegen het nieuwe coronavirus. Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie onthulden dat ze met een IBM-supercomputer meer dan 8.000 medicijnverbindingen hebben gescand en 77 micromoleculen hebben gedetecteerd die mogelijk gebruikt kunnen worden bij de behandeling van het coronavirus. De Summit supercomputer kan 200 quadriljoen berekeningen per seconde uitvoeren, waardoor hij ongeveer een miljoen keer krachtiger is dan de gemiddelde laptop. Deze waanzinnige rekenkracht stelde Summit in staat om de resultaten die de onderzoekers nodig hadden razendsnel te genereren. "Het kostte ons een dag of twee, terwijl dit op een normale computer maanden zou hebben geduurd", aldus hoofdonderzoeker Jeremy Smith. Hij wijst er ook op dat ze nog geen behandeling of genezing voor SARS-CoV-2 hebben gevonden, omdat de 77 verbindingen eerst getest moeten worden.

supercomputer-blog

11/03/2020

KI temperatuurdetectiesysteem helpt bij het diagnosticeren van COVID-19

De Latijns-Amerikaanse startup View-Factor ontwikkelt een apparaat dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om iemands lichaamstemperatuur op afstand te meten. Het Astrom Thermosense-apparaat kost ongeveer $30.000 en maakt gebruik van twee camera's om een ​​verhoogde temperatuur – een belangrijk symptoom van COVID-19 – binnen een seconde te detecteren. View-Factor is echter niet de eerste die dit soort temperatuurdetectietechnologie in Latijns-Amerika introduceert. In februari schonk de Chinese overheid software en hardware met thermosensoren aan Bolivia, die deze op luchthavens wil installeren om iedereen die het land binnenkomt op het coronavirus te screenen.

11/03/2020

Virtuele screeningstool kan de ontwikkeling van coronavirus-geneesmiddelen versnellen

Volgens Drug Target Review zijn wetenschappers onlangs begonnen met het gebruik van geavanceerde drug discovery-software ontwikkeld door het Southwest Research Institute (SwRI) om behandelingen voor het coronavirus te helpen ontwikkelen. De virtuele screeningstool gebruikt 3D-analyse van ‘eiwitdocking’ om medicijnen te screenen en te identificeren die mogelijk efficiënt zijn bij de behandeling van infectieziekten. Voordat het coronavirus uitbrak kon de software 25.000 geneesmiddelen per dag screenen, maar het team heeft zijn capaciteit sindsdien verhoogd tot 250.000, waardoor het in slechts enkele dagen twee miljoen geneesmiddelen kan screenen. Dr. Shawn Blumberg, een wetenschapper bij SwRI, vertelt: "Deze geavanceerde verwerkingscapaciteit toont aan dat virtuele screening het tempo van geneesmiddelenontdekking snel kan verhogen, vooral in pandemische situaties”.

10/03/2020

KI-modellen proberen de structuur van het virus te 'kraken'

Om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van een vaccin heeft DeepMind, het in het VK gevestigde machine learning-apparaat van Google met behulp van kunstmatige intelligentie de eiwitstructuur van het COVID-19-veroorzakende SARS-CoV-2-virus geïdentificeerd. De startup gebruikte data van The Universal Protein Resource (UniProt) – een consortium met uitgebreide bronnen van eiwitsequenties en functionele informatie – en het AlphaFold-systeem om zes eiwitstructuren van het virus te voorspellen. Door het virus nader te bekijken, kunnen wetenschappers beter begrijpen hoe het werkt en hoe ze het moeten stoppen. Om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de bevindingen, heeft DeepMind de resultaten op zijn website gepubliceerd en met onderzoekers in het VK gedeeld. Onder normale omstandigheden zou de startup wachten tot het werk door vakgenoten werd beoordeeld, maar gezien de ernst van de uitbraak besloot het de bevindingen onmiddellijk onder een open licentie vrij te geven, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

10/03/2020

5G-robots helpen medisch personeel in Thailand

Voor het monitoren en behandelen van coronaviruspatiënten in Thailand is de gsm-operator Advanced Info Service (AIS) een samenwerkingsverband aangegaan met Chulalongkorn University om slimme robots met 5G-technologie te ontwikkelen. De geneeskunde- en technische faculteiten van de universiteit hebben de robots geassembleerd en deze zullen ingezet worden om COVID-19-symptomen te monitoren en patiënten te behandelen. Met deze robots hoopt men het risico dat medisch personeel zelf besmet raakt te minimaliseren. Artsen kunnen de robot op afstand bedienen en via videoconferentietools met hun patiënten communiceren. Toekomstige versies van de robot kunnen bovendien uitgerust worden met apparatuur als bloeddrukmeters, hartslagmeters, elektrocardiogramapparatuur en thermometers. De gegevens daarvan worden vervolgens naar medisch personeel gestuurd. De slimme robots worden al door drie medische instellingen in Thailand gebruikt. Wasit Wattanasap, hoofd van de landelijke activiteiten en ondersteuning bij AIS, vertelt dat onderzoeksgeld zal worden gebruikt om met behulp van 3D-printtechnologie 40 tot 50 van deze slimme robots te ontwikkelen.

10/03/2020

VS zet desinfecterende robots in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Het in de VS gevestigde roboticabedrijf Xenex Disinfection Services krijgt steeds meer bestellingen voor desinfecterende robots. Deze machines maken gebruik van gepulseerd xenon kortegolf ultraviolet (UV-C) licht om virussen als MRSA, Ebola, de griep en het coronavirus te vernietigen. De robots kunnen allerlei verschillende omgevingen desinfecteren, zoals vliegtuigen, zorginstellingen, kantoren, cruiseschepen, scholen, bioscopen en concertzalen. De apparaten van Xenex worden momenteel in meer dan 500 ziekenhuizen gebruikt en het bedrijf wil de robots ook bij de Olympische Zomerspelen in Tokio inzetten. Morris Miller, de CEO van het bedrijf, zegt dat het vernietigen van micro-organismen die dodelijke ziekten veroorzaken "ziekenhuisinfecties kan verminderen en levens kan redden".

09/03/2020

Zuid-Korea gebruikt app om in quarantaine geplaatste mensen thuis te monitoren

In Zuid-Korea zijn inmiddels 6.300 mensen met het coronavirus besmet en zijn er 40 mensen aan bezweken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid heeft nu een smartphone-app ontwikkeld die de symptomen van mensen die in verplichte quarantaine zijn geplaatst monitort. Deze personen kunnen de app gebruiken om te met casemanagers te communiceren, bijvoorbeeld over hun symptomen. Dankzij GPS kan de app ook detecteren wanneer patiënten hun huis ondanks de quarantaine toch verlaten en waarschuwt vervolgens zowel de patiënt als de casemanager.

De app is bedoeld om de druk te verlichten op openbare instellingen te verlichten die momenteel met meer dan 30.000 in quarantaine geplaatste mensen te maken hebben. Voordat de app werd uitgebracht, moest een casemanager twee keer per dag telefonisch contact met deze mensen opnemen om te controleren of ze symptomen hadden ontwikkeld. Vervolgens moesten ze een mobiel testteam sturen om monsters te verzamelen. De app is echter niet verplicht en burgers kunnen ook nog steeds via de telefoon met zorginstellingen communiceren. De Zuid-Koreaanse regering is bereid om de app ook met andere geïnteresseerde landen te delen.

09/03/2020

Kan het coronavirus met genbewerkingstechnologie gedetecteerd worden?

CRISPR-genbewerkingstechnologie, een krachtig hulpmiddel waarmee onderzoekers DNA-sequenties en genfuncties kunnen manipuleren, kan voor het eerst rechtstreeks op de menselijke gezondheid worden toegepast, bijvoorbeeld in de vorm van snelle diagnostische tests voor het nieuwe coronavirus. Het Amerikaanse, op CRISPR gebaseerde diagnostische bedrijf Sherlock produceert een coronavirustest die binnen 30 minuten resultaten oplevert. Dit in tegenstelling tot de drie uur die meestal nodig is voor bestaande COVID-19-tests. Een ander in de VS gevestigd diagnostisch bedrijf, Mammoth, dat ook gespecialiseerd is in CRISPR, heeft het DETECTR-platform ontwikkeld dat kan worden gebruikt voor het creëren van tests die verschillende coronavirusstammen kunnen identificeren en COVID-19 kunnen onderscheiden van andere coronavirussen. Ook bij de test van Mammoth zijn de resultaten binnen 30 minuten bekend. Volgens Trevor Martin, mede-oprichter en CEO van Mammoth, is de test het meest nauwkeurig in een gecentraliseerde laboratoriumomgeving, maar met de juiste apparatuur zou de test ook daarbuiten goede resultaten moeten kunnen leveren.

09/03/2020

Nanotechnologie pakt COVID-19 aan

Tulane University in Louisiana heeft zijn onderzoekers aan het werk gezet om een ​​snelle COVID-19-test te ontwikkelen die biomarkers van de ziekte door middel van zeer gevoelige, op nanotechnologie gebaseerde speeksel- of bloedtesten moet kunnen identificeren. Projectleider Tony Hu zegt dat deze technologie vooral belangrijk is omdat het zich kan verspreiden nog voordat mensen symptomen ontwikkelen. Thomas Webster, onderzoeker aan Northeastern University in Massachusetts, stelt voor om het virus uit te roeien met nanodeeltjes die overeenkomen met de structuur van het virus. Zijn team is gespecialiseerd in theranostics-onderzoek dat zich richt op het ontwikkelen van nanodeeltjes die tuberculose- en influenza-veroorzakende microben kunnen bestrijden. Voor de behandeling van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, zouden de nanodeeltjes zich aan het individuele virus vastklampen en de structuur onder infraroodlichtbehandeling verstoren. Het doel daarvan is om te voorkomen dat het virus zich in het lichaam van de patiënt reproduceert en overleeft. De onderzoekers moeten echter eerst identificeren waar ze de nanodeeltjes van moeten voorzien om het virus te kunnen ‘lokken’, aldus Webster.

09/03/2020

COVID-19 illustreert het belang van virtuele ziekenhuizen

Du, een van de grootste telecomoperators in de Verenigde Arabische Emiraten, is in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om het eerste virtuele ziekenhuis in het Midden-Oosten te bouwen. Het is de bedoeling dat artsen en verpleegkundigen hier op afstand,  via slimme monitors en KI-aangedreven apparaten, voor patiënten kunnen zorgen die thuis zijn. Medisch personeel kan op deze manier met patiënten communiceren en hen diagnosticeren en behandelen en daarmee de werklast van medisch personeel verlichten en de kosten aanzienlijk omlaag brengen. Wanneer er een virus uitbreekt, zoals op dit moment met COVID-19, wordt het belang van virtuele ziekenhuizen nog eens extra onderstreept. Normaal gesproken worden mogelijk besmette personen geadviseerd om thuis te blijven en hun arts eerst telefonisch te raadplegen. Maar virtuele ziekenhuizen maken het mogelijk om het hele diagnose- en behandelingsproces met een patient op afstand te doorlopen zonder ooit in fysiek contact te hoeven komen met medisch personeel. Marwan Bin Dalmook, senior vice president ICT commercial & business development-enterprise solutions bij Du, vertelt dat de kosten momenteel worden berekend en de benodigde infrastructuur onder de loep genomen wordt met het ministerie en dat het bedrijf hoopt het virtuele ziekenhuis binnenkort operationeel te hebben.

09/03/2020

Met KI-aangedreven app kun je thuis risicobeoordelingen doen

Wetenschappers van het Medical College of Georgia, een van de negen hogescholen van de Amerikaanse Augusta University, ontwikkelen een KI-aangedreven smartphone-app waarmee je kunt testen hoe hoog het risico is dat je het coronavirus krijgt. De app stelt een aantal vragen over je locatie, geslacht, leeftijd, etniciteit, recente reisgeschiedenis en contacten met personen waarvan bekend is dat ze besmet zijn met de ziekte. Ook vraagt ​​de app of je symptomen hebt, zoals koorts, hoest, kortademigheid, vermoeidheid, slijmproductie, hoofdpijn en diarree.

Het algoritme analyseert de informatie en maakt een risicobeoordeling. Patiënten met een hoog risico worden geïnstrueerd om naar de dichtstbijzijnde testfaciliteit te gaan. Als dat niet mogelijk is, wordt de faciliteit geïnformeerd dat er een mobiele of externe gezondheidscontrole moet plaatsvinden. De app biedt real-time informatie over de verspreiding van het virus, zodat autoriteiten regio's, steden en dorpen waar het virus in omloop is, kunnen identificeren en zorginstellingen kunnen vragen de nodige middelen voor te bereiden. Op deze manier kunnen thuisbeoordelingen burgers ook kalmeren en voorkomen dat mensen met een laag risico en masse naar de nu al overvolle ziekenhuizen komen.

corona-app-blog

06/03/2020

COVID-19 patiënten worden via telemedicine behandeld

Elf Israëliërs die werden blootgesteld aan het coronavirus op een cruiseschip in Japan zijn in quarantaine geplaatst in het Chaim Sheba Medical Center in Tel Aviv en behandeld met gebruik van telemedicine of telegeneeskunde. Met deze hulpmiddelen kan medisch personeel patiënten op afstand monitoren en met hen communiceren, zonder dat ze zelf aan het virus blootgesteld worden. Patiënten gebruiken slimme wearables die zijn ontwikkeld door de Israëlische startup TytoCare, zodat artsen het hart en de longen op afstand kunnen monitoren. De apparaten kunnen bovendien gebruikt worden om aanvullend keel- en ooronderzoek te doen. Een andere telegeneeskunde-tool, een sensorsysteem ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Early Sense, wordt onder de matrassen van patiënten geplaatst om hun ademhalingspatronen te controleren op eventuele veranderingen of tekenen van luchtweginfectie. Eyal Zimlichman, een arts van het Chaim Sheba Medisch Centrum, benadrukt dat ze hoge verwachtingen hebben van de telegeneeskundesystemen, omdat ze niet alleen gegevens verzamelen, maar deze met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie ook meteen kunnen analyseren.

06/03/2020

Blockchain zorgt voor transparante gegevensuitwisseling

Het Amerikaanse bedrijf Acoer helpt epidemiologen toegang te krijgen tot hoogwaardige, geverifieerde gegevens, waarmee ze de juiste adviezen kunnen ontwikkelen voor het bestrijden van het coronavirus. Het coronavirus-trackerdashboard draait op de Hedera Hashgraph-blockchain en biedt informatie over het aantal infecties, sterfgevallen en genezen patiënten. Benodigdheden als maskers, handschoenen en andere beschermende uitrusting zijn ook cruciaal voor medisch personeel dat in direct contact staat met patiënten. Om het monitoren van deze spullen transparanter te maken, heeft de Chinese mobiele betaaldienst Alipay een platform gelanceerd dat op zijn Ant Blockchain-technologie draait om belangrijke uitrusting voor het voorkomen van epidemieën te volgen.

06/03/2020

Slimme politiehelmen detecteren coronavirussymptomen

Hoewel KI-bedrijven Megvii en Baidu al koortsdetectiesystemen in metro's implementeren, blijven de Chinese autoriteiten daarnaast ook proberen nog andere efficiënte en snelle coronavirus-screeningsmethoden te vinden. Om mensen te detecteren die mogelijk besmet zijn met COVID-19, wordt de Chinese politie nu uitgerust met slimme helmen ontwikkeld door Kuang-Chi Technology. De N901-helmen, die al in Shanghai en andere steden worden gebruikt, zijn uitgerust met infraroodcamera's die de lichaamstemperatuur van een persoon – zelfs in drukke menigten – al op een afstand van vijf meter kunnen meten. Verder beschikken ze ook over een augmented reality-bril, QR-codescanners, gezichtsherkenningstech, en wifi-, Bluetooth- en 5G-connectiviteit. Ondanks al deze apparatuur zijn de helmen vrij licht van gewicht – dankzij de aangepaste metamaterialen die in samenwerking met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie zijn ontwikkeld.

06/03/2020

De nCoV-2019 Tracker biedt immersieve inzichten in de COVID-19-uitbraak

Michael DiBengino, een MIT-afgestudeerde en XR-strateeg, is de maker van de nCoV-2019 Tracker, een WebXR-app die basisinformatie verstrekt over de uitbraak en hoe deze zich over de wereld verspreidt. De tracker is gemaakt met FlowImmersive, een platform voor datavisualisatie en helpt mensen met behulp van mixed reality-apparaten inzicht te krijgen in data. Met behulp van informatie van Lancet, Associated Press en het John Hopkins Center for Systems Science & Engineering, toont de app een interactieve tijdlijn van de coronavirusuitbraak, inclusief een 3D-weergave van de Aarde. Omdat de virtuele ervaring toegankelijk is via een webbrowser hoef je geen speciale app te downloaden. Hoewel de visualisatie al zeer effectief is wanneer je deze op een smartphone of desktop bekijkt, krijg je met een VR-headset een nog duidelijker beeld van hoe COVID-19 zich (heeft) verspreid(t).

05/03/2020

Supercomputers detecteren mogelijke behandelingen

In Japan hebben wetenschappers zich tot supercomputers gewend om bestaande medicijnen te identificeren die kunnen worden gebruikt om COVID-19 te behandelen. Aangezien het ontwikkelen van nieuwe behandelingen meer dan tien jaar kan duren, proberen wetenschappers de onderzoekstijd te verkorten door geneesmiddelen te analyseren die al goedgekeurd zijn. Haruki Nakamura leidt een team van experts aan het Japan Agency for Medical Research and Development dat onderzoekt hoe goedgekeurde medicijnen kunnen worden toegepast bij de behandeling van het nieuwe coronavirus. Omdat het onderzoek in januari al is begonnen, verwacht het team de eerste resultaten tegen het eind van deze maand bekend te kunnen maken. "Geneesmiddelen die al bestaan en goedgekeurd zijn, kunnen ook eerder gebruikt worden", aldus Nakamura. Masakazu Sekijima, universitair hoofddocent aan het Tokyo Institute of Technology, maakt ook gebruik van supercomputers om te analyseren hoe het nieuwe coronavirus op hiv-medicijnen en andere geneesmiddelen reageert. "Ik gebruik kunstmatige intelligentie graag om te verduidelijken waarom bepaalde geneesmiddelen werken en om een effectieve behandeling te vinden met weinig bijwerkingen", vertelt Sekijima.

05/03/2020

Stanford University lanceert gedistribueerd computerproject om het coronavirus te bestrijden 

Zelfs mensen die geen wetenschapper of medisch professional zijn kunnen hun steentje bijdragen om het coronavirus te bestrijden – en wel door de ongebruikte capaciteit van hun computer beschikbaar te stellen. Het door Stanford University ontwikkelde gedistribueerde computerproject Folding@home onderzoekt de ontwikkeling van behandelingen voor COVID-19. Om dit te kunnen doen maakt het gebruik van de verwerkingscapaciteit van computers in een netwerk om het proces van eiwitvouwing te simuleren. Hiermee kunnen manieren geïdentificeerd worden om niet alleen COVID-19 maar ook kanker en Alzheimer te behandelen. Bestuderen hoe een eiwit vouwt vereist aanzienlijke rekenkracht – deze wordt via Folding@home gegenereerd door gebruik te maken van de CPU's van de computers van vrijwilligers wanneer deze inactief zijn. Om deel te nemen aan het project kunnen vrijwilligers gratis software downloaden van de Folding@home-website en aan de slag gaan.

05/03/2020

Robot op Times Square verstrekt informatie over COVID-19

Times Square in New York is de thuisbasis van een nieuwe, 1,5 meter-grote robot die informatie kan verstrekken over COVID-19. De Promobot is ontwikkeld door een in Philadelphia gevestigde startup die autonome servicerobots voor bedrijven produceert. Op het touchscreen van de Promobot kun je een korte vragenlijst over je gezondheid invullen. Vervolgens informeert de robot je of de symptomen die je beschrijft mogelijk gerelateerd zijn aan het coronavirus. Oleg Kivorkutsev, de belangrijkste ontwikkelingsfunctionaris van het bedrijf, vertelt dat interactie met een openbaar scherm weliswaar gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, maar dat mensen minder bang zijn als ze meer te weten kunnen komen over de symptomen en het voorkomen van COVID-19. “Dit ding is heel slim. Het is echt heel erg slim”, aldus een Promobot-gebruiker.

05/03/2020

VR geeft in quarantaine geplaatste patiënten gevoel van vrijheid

Coronaviruspatiënten worden wekenlang in quarantaine geplaatst in ziekenhuizen, wat kan leiden tot isolatie en gevoelens van eenzaamheid. Het Sheba Medical Center in Israël is nu een partnerschap aangegaan met het VR/AR tele-healthbedrijf XRHealth om patiënten in quarantaine VR-headsets te geven waarmee ze allerlei virtuele uitstapjes kunnen maken. Het platform van XRHealth helpt patiënten die het virus hebben ook om te gaan met gevoelens van angst en stress. Eran Orr, de CEO van het bedrijf, legt uit dat een headset opzetten, ontspannen gaan zitten en  locaties in de virtuele wereld bezoeken patiënten helpt zich toch enigszins met de buitenwereld verbonden te voelen en het gevoel van isolatie te minimaliseren. Dr. Galia Barkai, het hoofd van telegeneeskunde bij Sheba, benadrukt dat contact met de buitenwereld – al dan niet via VR – de mentale toestand van patiënten in langdurige quarantaine zeker kan verbeteren.

04/03/2020

KI diagnosticeert het coronavirus in slechts 20 seconden

De Chinese techgigant Alibaba heeft een KI-systeem ontwikkeld dat COVID-19 binnen enkele seconden kan diagnosticeren. Het systeem is getraind met gegevens en afbeeldingen van 5.000 bevestigde COVID-19-gevallen en kan CT-scans van patiënten 96 procent nauwkeurig – en binnen 20 seconden – analyseren. Menselijke artsen hebben meestal tussen de 5 en 20 minuten nodig om een ​​diagnose te stellen, aangezien er ongeveer 300 beelden moeten worden geëvalueerd. Alibaba's KI zal worden geïntroduceerd bij ten minste 100 zorginstellingen in Hubei, Guangdong en Anhui – Chinese provincies met een groot aantal infecties. Het systeem moet een deel van de werklast van overwerkte artsen wegnemen waardoor ze meer tijd hebben om zich te concentreren op het behandelen van geïnfecteerde patiënten.

04/03/2020

Chinese coronavirus-detectie-app onder vuur

Alipay Health Code, een door de Chinese overheid ontwikkelde app die je vertelt of je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met COVID-19, is onder vuur komen te liggen wegens privacyschendingen. The New York Times voerde een code-analyse uit en ontdekte dat de app ook informatie deelt met de politie. Wanneer een gebruiker de software toegang geeft tot persoonlijke gegevens, uploadt een deel van het programma met het label "reportInfoAndLocationToPolice" de locatie van die persoon, de naam van de stad en een identificerend codenummer naar een server. De gebruikers zijn echter nooit op de hoogte gebracht van deze connectie met de politie, hoewel het Chinese persbureau heeft bevestigd dat wetshandhaving een belangrijke factor was in de ontwikkeling van de app. Het risico hiervan is echter dat deze geautomatiseerde sociale controle waarschijnlijk ook na de COVID-19-epidemie zal worden voortgezet, wat resulteert in een zo mogelijk nog intensievere surveillance van Chinese burgers. Bovendien is het niet helemaal duidelijk hoe de app bepaalt wie in contact is geweest met een geïnfecteerde persoon. De app genereert een rode, gele of groene QR-code die aangeeft of de gebruiker gebruik mag maken van het openbaar vervoer of mag werken. Diverse problemen met de app lijken echter nog niet opgelost te zijn. Een bewoner van Hubei zit bijvoorbeeld al wekenlang thuis omdat haar code rood is, terwijl ze helemaal geen symptomen heeft.

04/03/2020

Britse startup gebruikt KI om mogelijke behandelingen te identificeren

Kunstmatige intelligentie is een krachtig hulpmiddel bij het ontwikkelen van behandelingen voor ziekten en aandoeningen. De in het VK gevestigde startup BenevolentAI ontwikkelt manieren om potentieel bruikbare medicijnen voor COVID-19 te identificeren. Slechts een paar weken na de uitbraak identificeerden de voorspellende tools van BenevolentAI het middel baricitinib, een medicijn dat wordt gebruikt voor reumatoïde artritis. Baricitinib kan mogelijk óók gebruikt worden om het vermogen van het virus om de longen te infecteren terug te dringen. De algemeen directeur van BenevolentAI, Joanna Shields, legt uit dat dit de eerste keer is dat de startup zijn systemen heeft gebruikt voor het vinden van een ​​behandeling voor een infectieziekte. Gezien de urgente behoefte aan een geneesmiddel heeft het bedrijf besloten zich te richten op medicijnen die al getest en goedgekeurd zijn en daardoor direct aan patiënten kunnen worden toegediend. Ivan Griffin, mede-oprichter van Benevolent AI, benadrukt dat ze het onderzoek dankzij kunstmatige intelligentie in zeer korte tijd hebben kunnen voltooien. BenevolentAI heeft ook een Wellcome Trust-belofte ondertekend, samen met meer dan 100 andere bedrijven. Hierin staat dat gegevens en bevindingen met betrekking tot het coronavirus openbaar gemaakt zullen worden.

 

02/03/2020

Techreuzen bestrijden online desinformatie

In tijden van virusuitbraken wil het publiek natuurlijk zoveel mogelijk actuele informatie in handen krijgen. Helaas voedt dit ook de verspreiding van verkeerde informatie op social media. Carl Bergstorm, een professor in de biologie aan de University of Washington, vertelt dat de bezorgdheid over het virus wordt gebruikt als een manier om desinformatie te verspreiden en angst te zaaien. Om dit probleem te bestrijden hebben internetbedrijven een bijeenkomst met de WHO gehouden om verdachte claims te controleren en betrouwbare informatie over het coronavirus te promoten. WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vertelt: "We hebben samengewerkt met Google om ervoor te zorgen dat mensen die informatie over het coronavirus zoeken WHO-informatie bovenaan hun zoekresultaten zien”. Om ervoor te zorgen dat mensen worden doorverwezen naar relevante informatie rangschikt Google betrouwbare bronnen hoger en worden nieuwsberichten die op feiten zijn gecontroleerd ook als zodanig gelabeld. Ook YouTube heeft zijn beleid aangepast om prioriteit te geven aan betrouwbare en op feiten gecontroleerde content. Op dit moment staat het platform bijvoorbeeld geen video's toe die gevaarlijke remedies promoten, zoals waarin beweerd wordt dat schadelijke stoffen positieve gezondheidseffecten kunnen hebben.

Ook Facebook bestrijdt valse informatie door te focussen op posts met claims die de kans kunnen vergroten dat iemand ziek wordt of niet de juiste behandeling krijgt. “Bijvoorbeeld claims over valse behandel- of preventiemethoden – zoals dat chloor het coronavirus zou genezen – of claims die op andere manieren verwarring zaaien”, aldus Kang-Xing Jin, directeur gezondheid bij Facebook. Bovendien wil Facebook hashtags die valse informatie op Instagram verspreiden beperken en blokkeren. Het bedrijf wil bovendien zoveel mogelijk verkeerde informatie identificeren en verwijderen. En wanneer Facebook-gebruikers informatie zoeken over het virus, toont de site educatieve pop-ups met betrouwbare informatie. Bovendien geeft het social media-netwerk gratis advertentiekredieten aan organisaties die campagnes voor coronaviruseducatie voeren.

02/03/2020

Drones helpen de verspreiding van het virus te remmen

MicroMultiCopter, een startup in Shenzhen, heeft 100 apparaten in China geïmplementeerd om autoriteiten te helpen grote menigten te scannen en te detecteren of iemand medische hulp nodig heeft. De startup heeft bovendien 200 van zijn medewerkers ingezet om te monitoren wat de drones zien. "Het bedrijf heeft overuren gemaakt. Dit is de beste test van ons dronesysteem. Het is ook de beste wereldwijde showcase voor ons product", vertelt een woordvoerder in een verklaring. Een andere Chinese dronefabrikant, DJI, heeft zijn drones ingezet om desinfecterende middelen te sproeien, openbare aankondigingen te doen en samenscholingen uit elkaar te drijven. Sommige drones zijn zelfs uitgerust met thermische camera’s die op afstand je lichaamstemperatuur kunnen meten om verpleegkundigen en artsen te helpen nieuwe gevallen te identificeren.

https://www.youtube.com/watch?v=3-eM4IM-PfY

28/02/2020

Rusland gebruikt gezichtsherkenning om COVID-19 te stoppen

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en mensen in quarantaine te kunnen plaatsen, maakt ook de stad Moskou gebruik van gezichtsherkenningstechnologie. Mensen die Moskou vanuit China binnenkwamen werden eerst op de luchthaven gescreend en vervolgens werden ze twee weken in ​​quarantaine geplaatst, ongeacht of ze symptomen vertoonden of niet. "In de praktijk betekent dit dat iedereen die uit China komt twee weken zijn huis of hotel niet mag verlaten”, vertelt Sergei Sobyanin, burgemeester van Moskou. De in quarantaine geplaatste personen worden bovendien door Moskou met CCTV-camera's en gezichtsherkenningssoftware in de gaten gehouden. Ook worden er als preventiemaatregel invallen gedaan in hotels, slaapzalen en appartementen waar Chinezen verblijven. Sobyanin beschrijft deze invallen als "onaangenaam", maar hij vindt ze zeker wel noodzakelijk.

27/02/2020

App vertelt je of je in aanraking bent geweest met een geïnfecteerde persoon

De Chinese overheid heeft een app ontwikkeld die je vertelt of je in de buurt bent geweest van een persoon die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. Om een ​​vraag te kunnen stellen moet je een QR-code scannen via social media platforms als WeChat, die vervolgens de nieuwe app registreert met jouw telefoonnummer. Zodra je je naam en ID-nummer in de app hebt ingevoerd, kun je zien of en wanneer je in contact bent geweest met een geïnfecteerde persoon. Bijvoorbeeld mensen waar je mee samenwerkt, in hetzelfde huis woont of een klaslokaal mee deelt. Maar ook medisch personeel, passagiers en bemanning die met een besmette persoon hebben gereisd. Hoewel China nogal een negatieve reputatie heeft wat betreft zijn over-the-top burgersurveillance, gelooft de in Hongkong gevestigde technologie-advocaat Carolyn Bigg dat niet veel mensen zich tegen de app zullen verzetten. “In China en in Azië wordt informatie niet gezien als iets dat moet worden beveiligd en afgeschermd, maar als iets dat kan worden gebruikt. Op voorwaarde dat dit op een transparante manier gebeurt, zo nodig met toestemming”, benadrukt Bigg. Ze voegt er verder aan toe dat de Chinezen de app juist zullen zien als een nuttige service die informatie voor een goed doel gebruikt.

27/02/2020

Robots assisteren medisch personeel

Een Chinese fabrikant van medische robots, TMiRob, heeft meer dan 30 desinfectierobots ingezet in ziekenhuizen in Wuhan. De robots zijn uitgerust met een waterstofperoxide-sproeier en negen ultraviolette lampen, waarmee de machines ruimten als isolatiekamers, operatiekamers, koortsklinieken en IC’s kunnen desinfecteren. Een andere Chinese robotfabrikant, Siasun, heeft ziekenhuizen in Shenyang 21 robots geschonken. Ook de robots van Siasun worden gebruikt voor het desinfecteren van ruimten en kunnen bovendien medicijnen en voedsel bij patiënten bezorgen, zodat nauw contact tussen mensen wordt geminimaliseerd. Siasun werkt ook samen met het Shenyang Institute of Automation van de Chinese Academy of Sciences om robots te ontwikkelen die keelonderzoeken – die normaliter uitgevoerd worden door verpleegkundigen – kunnen overnemen. "Intelligente robotsystemen kunnen een aantal werkzaamheden van artsen en verpleegkundigen overnemen, waardoor hun kans op besmetting wordt verkleind”, vertelt Teng Weiyu, vice-president van First Hospital van China Medical University.

27/02/2020

Chinese KI detecteert infecties met gezichtsherkennings-technologie

De stad Beijing gebruikt KI en gezichtsherkenningstechnologie om metropassagiers te screenen op coronavirussymptomen. Twee Chinese KI-bedrijven, Megvii en Baidu, hebben lichaamstemperatuurscanners geïmplementeerd die waarschuwingen kunnen verzenden als iemand met koorts gedetecteerd wordt. Megvii monitort tot 16 controlepunten in één station en kan tot 15 personen per seconde screenen. Er is slechts één medewerker nodig om het KI-systeem te bedienen. Het systeem kan een hoge lichaamstemperatuur detecteren, zelfs als de persoon in kwestie zijn gezicht met een masker of een hoed bedekt. Het Baidu-systeem combineert lichaamsdetectie en gezichtsdetectie met infraroodcamera's en zichtbaar licht om de screenings uit te voeren. Het systeem maakt bovendien gebruik van infraroodscanners en een gezichtsherkenningssysteem om geïnfecteerde passagiers te detecteren en scant meer dan 200 mensen per minuut. Als Baidu iemand detecteert met een temperatuur van ten minste 37,2 graden Celsius, waarschuwt het systeem een ​​medewerker voor extra screening.

27/02/2020

De rol van KI in de detectie van COVID-19

Kamran Khan is een Canadese arts die gespecialiseerd is in infectieziekten en de oprichter en CEO van BlueDot, een platform dat kunstmatige intelligentie (KI) gebruikt om mensen wereldwijd te beschermen tegen infectieziekten. Het door KI aangedreven systeem analyseert grote hoeveelheden data, waaronder nieuwsberichten en bijvoorbeeld de verkoop van vliegtickets, om het traject van virale ziekten te volgen. Het geavanceerde systeem kan per dag ongeveer 100.000 artikelen in 65 talen analyseren. Deze informatie – gecombineerd met factoren als temperatuur, het klimaat en de conditie van vee in een bepaald land – kan vervolgens gebruikt worden om te voorspellen hoe een virus zich wereldwijd zal verspreiden. Bovendien kun je met deze gegevens ook de regio's identificeren die het meest kwetsbaar zijn voor een uitbraak. 80 procent van de mensen die van Wuhan naar Canada reizen, gaat bijvoorbeeld naar Vancouver en Toronto, maar omdat er geen non-stopvluchten zijn vanuit Wuhan, is het reisvolume laag. Khan geeft echter wel toe dat BlueDot-voorspellingen niet altijd even nauwkeurig zijn. Desalniettemin worden de inzichten uit het KI-systeem met de publieke en private sector gedeeld zodat processen efficiënter gecoördineerd kunnen worden.

 

Gratis e-books voor 13 sectoren.

Gratis e-books voor 13 sectoren.

De wereld verandert in snel tempo en dat heeft grote impact op all sectoren. Daarom hebben we een compact e-book serie ontwikkeld met de laatste trends op een rij.

Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen

Meer interessante blogs

Schrijf je nu in
voor de gratis nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de laatste insights, research, e-books en
artikelen van ons research team. Helemaal gratis!