De beste marketeers begrijpen dat het draait om winst maken

Consultancybureau Prophet deed een onderzoek naar de doorgroeimogelijkheden van marketeers. 150 senior marketeers uit Europa, de VS, Canada, Mexico en Azië werden ondervraagd. Wat blijkt? De marketeers die zich ook bezig houden met de bedrijfsstrategie hebben de meeste kans om door te groeien. ‘Visionay’ marketeers hebben goede carrièrekansen.

De ondervraagde marketeers zien in dat ze hun verantwoordelijkheden moeten uitbreiden om invloed te krijgen op de bedrijfsvoering. Het feit dat ze hier niet in slagen wijt maar liefst 60% aan externe factoren. Slechts 15% ziet in dat ze hier zelf iets aan zouden kunnen veranderen. Prophet vindt dat marketeers moeten stoppen om anderen de schuld te geven van hun huidige situatie. Juist omdat ze geneigd zijn de schuld bij anderen neer te leggen krijgen ze geen grotere rol in hun bedrijf.

Van de 150 ondervraagden heeft Prophet 47 marketeers bestempeld als visionair. De kans is drie keer zo groot dat ze discussies binnen het bedrijf leiden over de bedrijfsvoering en zich met financiële zaken bezig houden. De kans om betrokken te worden bij de gang van zaken in hun bedrijf is vier keer zo groot. De ‘visionary’ marketeers hebben daarnaast een veel grotere kans om uiteindelijk ceo te worden. Dat willen ze ook graag, namelijk vijf keer liever dan de andere marketeers.

Een goede ‘visionary marketeer’ moet een aantal zaken goed in het oog houden. Ten eerste moeten ze begrijpen dat het in het bedrijf om winst maken draait. Het beschikbare marketingbudget is geen fonds. Het is belangrijk dat ze hun ROI kunnen tonen. Als ze geld besteden moeten ze vooral oog hebben voor wat de meeste winst oplevert en niet enkel oog voor wat de beste campagne zou zijn. Verder moeten ze hun business case zo aantrekkelijk mogelijk maken zodat het bedrijf meer reden ziet om te investeren. Tot slot: wat er ook gebeurt, zeg niet dat de fout bij een ander ligt!

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen