De bijdrage van muziek aan brand experience

Veel van onze keuzes maken we op basis van gevoel en emotie. Ook aankopen zijn vaak (voor een deel) niet rationeel maar juist emotioneel. Muziek wordt daarom al jaren door marketeers ingezet als belangrijk brandinginstrument. Muziek is immers bij uitstek geschikt om emoties op te roepen en een gewenst gevoel te creëeren.

Experience

Merken zijn net mensen. Ze leven, communiceren, acteren, reageren en gaan relaties aan. Met andere woorden, ze worden onderdeel van het leven van mensen. De vraag voor bedrijven en marketeers is dan ook hoe je er voor zorgt dat mensen met jouw merk een relatie aan willen gaan? En dat het dus een daadwerkelijk onderdeel van hun leven wordt?

Een van de manieren om daarvoor te zorgen, is het creëren van ‘brand experience’. Of merkbeleving in gewoon Nederlands. Jouw merk vertelt een verhaal. Een verhaal waarvan mensen steeds het volgende hoofdstuk willen weten. Dit verhaal, deze beleving kan op meerdere manieren gestalte worden gegeven. Een van deze manieren is met muziek.

Onze favorieten

Bijna iedere commercial bevat muziek. De een is vaak net even wat beter gekozen dan de ander. We hebben tien commercials voor je uitgezocht waarvan wij vinden dat er in ieder geval hele lekkere muziek in zit die bovendien goed aansluit bij de ‘brand identity’ van het desbetreffende merk.

Wat vind jij?

Wat natuurlijk veel belangrijker is dan wat wij vinden is wat jij hier van vindt? Wat is jouw favoriete commercial met muziek? Welk nummer heeft jou bijvoorbeeld ooit overgehaald om een product te kopen? Laat het ons daarom weten in de comments, of discussieer mee op onze Facebook pagina. Uiteraard zijn we heel erg benieuwd waarom jij vindt dat jouw commercial zo goed is.

#1

Merk: Nikon

Titel: I Am

Muziek: Radical Face – Welcome home, son

#2

Merk: BMW

Titel: De verbeelding staat nooit stil. De nieuwe BMW 6 Serie Cabrio.

Muziek: Slackwax – Close to my fire

#3

Merk: Vodafone

Titel: How are you?

Muziek: Dandy Warhols – Bohemian Like You

#4

Merk: Sony

Titel: Bouncing Balls

Muziek: Jose Gonzalez – Heartbeat

#5

Merk: Coca Cola

Titel: 125 years of happiness

Muziek: Hilltop – I’d like to buy the world a coke

#6

Merk: Adidas Originals

Titel: The street where originality lives

Muziek: Dee Edwards – Why Can’t There Be Love

#7

Merk: Chanel

Titel: No5

Muziek: Billie Holliday – I’m a Fool to Want You

#8

Merk: Grolsch

Titel: Mrs Jones

Muziek: Billy Paul – Me and Mrs. Jones

#9

Merk: Nike

Titel: Courage

Muziek: The Killers – All These Things That I’ve Done

#10

Merk: Apple

Titel: MacBook Air

Muziek: Yael Naim – New Soul

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen