De digitale marketingtrends voor 2010

Het einde van het is alweer in zicht, dus worden de trends van het nieuwe jaar op een rij gezet. Welke digitale trends zijn belangrijk voor (online) marketeers in 2010?

Een aantal ontwikkelingen liggen ten grondslag aan de hieronder genoemde trends: de groeiende ‘doe-het-zelf’cultuur, het groeiende vertrouwen op de ‘collectieve wijsheid’(wisdom of the crowd), de wildgroei aan data en de adaptatie van mobiel betalen. Bureau Last Exit heeft op basis van deze ontwikkelingen een lijst trends samengesteld.

1. Facebook vervangt e-mail

1 ding heeft Facebook (maar ook Hyves ) voor op maildiensten als Hotmail en Gmail; het social network wordt al gebruikt als werkwoord, net als googelen en twitteren. En dat is niet het enige voordeel van communiceren via een social network: het is ook permission based, je hebt (nog) geen spam en je hebt er geen adresboek voor nodig.

2. Geld verdienen met open-source software, via de cloud

Voorheen was open-source software het domein van programmeurs en tech-freaks, maar de massa heeft nu ook toegang tot de software. Bijvoorbeeld Beanstalk, waarbij iedereen tegen een kleine vergoeding zelf makkelijk een server kan onder-houden. Ondat er een cloud computing infrastructuur aan de software wordt ver-bonden, kan er met een open-source project ook geld worden verdiend.

3. Mobile commerce, het komt er nu echt aan

Er zijn al een tijdje mobiele betaalsystemen op de markt, maar consumenten maken pas echt gebruik van de mobiele mogelijkheden sinds de komst van iPhone/iTunes. Dankzij de apps raken mensen gewend aan mobiele betalingen, doet men online impuls-aankopen, vindt men het prima om creditcardgegevens achter te laten op i/Tunes. Hier liggen dus kansen voor PayPal en Google Checkout.

4. Registratie: 1 keer moet genoeg zijn

Diensten als Facebook Connect en OpenID worden standaard in 2010. Consumen-ten zijn het immers zat om overal maar weer opnieuw dezelfde gegevens te moeten achterlaten.

5. Disruptie versus continuïteit

Ondernemingen investeren steeds meer in het bouwen van communities rondom hun merk of dienst. Volgens Deloitte zal 94 procent van de bedrijven de investeringen in social media en marketing voortzetten en vergroten. En voor de meerderheid van deze bedrijven geldt dat marketing hierin het voortouw zal nemen. Tegelijkertijd zie je, met de komst van Google Waves en Sidewiki (social diensten die niet aan een apart social network zijn verbonden) een verandering van ‘sociaal gedrag’: sociale activiteiten en identiteit reiken steeds verder dan alleen het platform van je social network.
Daarnaast komen de marketingdoelen -door de focus op social media- steeds vaker in botsing met de bekende advertentietechnieken. Disruptie en een ‘big idea’worden steeds vaker vervangen door een organische ‘fit’ in de sociale omgeving van de consument, waarbij de strategie wordt uitgesmeerd over een langere termijn dan de duur van een campagne.

6. Zelfvoorzienend: doe-het-zelf online

Collectieve intelligentie die uit de verschillende netwerken opborrelt, zorgt ervoor dat individuen steeds makkelijker zelf complexe taken kunnen vervullen. Van kleine online productiebedrijfjes tot offline pop-up retail en gedeelde kantoorruimte.

7. Info-Art:

Eerst waren er ‘pop’-psychologen en -filosofen, nu zijn er ‘pop’-statistici en -economen. Er is zoveel data en er zijn zoveel bronnen, dat iedereen tegenwoordig weleens tijd besteedt aan het vergaren en analyseren van data.
Daarnaast is er een trend om data visueel zo aantrekkelijk mogelijk weer te geven. Er is opeens weer aandacht voor de elegante infographic en men verwacht het komende jaar veel innovaties op dit gebied

8. Crowd Sourcing

Ondernemingen gaan steeds vaker op zoek naar gepassioneerde special-interest groepen om ze ‘voor hun karretje te spannen’. Van politiek tot software-ontwikkeling, van burgerjournalistiek tot miliau-activisten. Verschillende modellen komen op als onderdeel van een social mediastrategie

9. Meer flash

Google is tegen flash, maar Adobe komt nu met flash-websites die wel doorzoekbaar en indexeerbaar zijn. Daarnaast maken wereldwijd steeds meer consumenten gebruik van sneller breedband en zal flash ook zijn weg vinden naar de mobiele telefoon.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen