De effectiviteit van Facebook en Twitter

Social Media is breed en veelomvattend. Er zijn zo’n 20 categorieen, honderden bronnen en duizenden combinaties mogelijk. Maar we gaan klein beginnen om ervaring op te doen. Dat blijkt uit onderzoek van Emarketer dat in januari van dit jaar werd gepubliceerd. Het onderzoek heeft betrekking op Amerikaanse marketeers en laat zien dat men druk bezig is met Sociale Netwerken.

In Amerika gebruikt men voornamelijk Facebook. In Nederland neemt Hyves min of meer de plaats in van Facebook, hoewel we zien dat steeds meer mensen overstappen van Hyves naar Facebook. Ook werden de successen van Twitter op een rij gezet. Uit het onderzoek blijkt dat we in de ‘ontdekkingsfase’ zitten van deze interessante social media.

Facebook

Uit dit onderzoek blijkt dat 42% Facebook (of lees Hyves) inzet om een Facebook-applicatie te ontwikkelen ter ondersteuning van de merkbeleving. Ook enquetes zijn interessant (37,9%). Met het veroorzaken van traffic naar de eigen site (28%) en het maken van online vrienden (26%) waren in mindere mate ook succesvol.

Twitter

Twitter wordt grotendeels ingezet als manier om negatieve buzz (pr) te monitoren (47%). Interessant is dat 44% positieve ervaring heeft met het inschakelen van twitteraars om negatief nieuws over merken in omloop te brengen. Ruim 35% schakelt Twitter in om traffic te veroorzaken naar de eigen site en 34% nodigt op actieve wijze twitteraars uit om daarmee merkbinding te realiseren.

Op basis van hetzelfde onderzoek blijkt dat Twitter niet succesvol wordt ingezet voor verkoop doeleinden. Dit in tegenstelling tot onder andere DELL die hier wel de eerste successen heeft behaald. Het zal nog enige tijd duren voordat deze nieuwe media structureel en op de juiste manier zullen worden ingezet. Oefenen en klein beginnen zijn voorwaarden om later grote successen te kunnen bereiken. Marketeers moeten wennen aan deze nieuwe manier van communiceren.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen