De mogelijkheden met mobile marketing

Steeds meer mensen zijn in het bezit van een smartphone en 31,9% van de mobiele abonnees gebruikt een webbrowser op een mobiel apparaat. Nu het mobiele websurfen aan populariteit wint, wordt mobile marketing steeds aantrekkelijker. Veel marketeers zijn dan ook op dit moment aan expirimenteren met dit kanaal. Matthew Snyder, CEO en oprichter van een bedrijf gespecialiseerd in mobiele strategieën, geeft tips.

1. Start met een mobiele web-aanwezigheid

Een mobiele strategie vereist de aanwezigheid op het web. Of dat nou een landingspage of een volledige nieuwe site is. Ook als je in gaat zetten op sms-berichten moet je daarin een link naar een website vermelden waarop mobiele gebruikers terecht kunnen.

De manieren om je op het mobiele web te presenteren

  • Een mobiele versie van de bestaande site. Deze site heeft vrijwel dezelfde kenmerken en eigenschappen als de traditionele website maar het formaat en gebruik is aangepast aan de mobiele telefoon. De mobiele versie van Facebook is hier een goed voorbeeld van.
  • Mobiele landingspages. Een enkele webpagina die gekoppeld wordt aan een marketingcampagne.
  • Een op zichzelf staande mobiele website. Deze website is puur ontworpen om aan de behoefte van de mobiele bezoekers te voldoen. Deze heeft een eigen ontwerp en strategie die los staat van de traditionele website.

2. Overweeg alle mobiele opties

Mobiele netwerken en apparaten bieden verschillende mogelijkheden om een publiek te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld met tekst, spraak en e-mail.

  • SMS is geschikt voor het verzenden van korte uit tekst bestaande berichten. Deze kunnen gericht worden op de doelgroep en kunnen verwijzen naar een website of een telefoonnummer bevatten
  • Een MMS lijkt op een SMS alleen kan er naast tekst content als afbeeldingen, video- en audiobestanden bevatten.
  • Mobiele webpagina’s zijn speciaal gericht op de toegankelijkheid met mobiele apparaten.
  • Proximity Marketing: Smartphones met GPS zijn geschikt om advertenties te leveren naar aanleiding van de plaats waar de gebruiker zich bevindt. Wanneer iemand dan bijvoorbeeld in de buurt is bij een bepaalde winkel, kan hij direct een aanbieding op z’n mobiele telefoon ontvangen.
  • E-mail: ook e-mail is een mobiel kanaal. Steeds vaker ontvangen en verzenden mensen e-mails met behulp van hun mobiele telefoon.

3. Laat mobile marketing integreren met andere kanalen

Mobile marketing staat niet op zichzelf en slaagt ook niet als geisoleerd kanaal. Het is beter om het kanaal te integreren met andere kanalen en tactieken en dus een cross-platform strategie te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het integreren van mobiele applicaties met tv-shows en mobiele coupons voor in-store sales. Mobiele promoties kunnen ook bevorderd worden door ernaar te verwijzen op de traditionele website. Als een whitepaper bijvoorbeeld ook beschikbaar is in een mobiel formaat, kun je dat er bij vermelden.

4. Mobile marketing vereist een goed geplande strategie

Het kan verleidelijk zijn om een mobiele website te maken en vervolgens te zien wat er gebeurt. Maar mobile marketing initiatieven moeten zorgvuldig worden gepland want je loop anders risico op het verspillen van tijd, geld en beschadiging van je merk.

Doelen

Je moet begrijpen wat de impact is voor je gehele marketingstrategie bij het beschikbaar maken van mobiele informatie. Je moeten weten welke specifieke doelen je wilt bereiken. Hoe de tactiek zal helpen deze doelen te bereiken. En welke mogelijke negatieve gevolgen ze zouden kunnen hebben.

Doelgroep

Bepaal hoe jouw specifieke doelgroep de interactie aan gaat (of zal gaan) wanneer het je bedrijf via de mobiele kan bereiken. Hoe kunnen ze een smartphone gebruiken om meer over je bedrijf te weten te komen. Door je website analytics te analyseren, kun je achterhalen hoe vaak je bestaande site al met gebruik van een mobiele telefoon bezocht wordt.

Budget

Je zal ook moeten nagaan of mobiele marketing past bij de budgetten en prioriteiten. Je zal moeten investeren en het potentieel rendement moeten meten. Tegelijkertijd zal het totale mediaplan in staat moeten zijn om te voldoen aan haar doelstellingen.

Kortom: de consument maakt veelvuldig gebruik van internet via de mobiele telefoon. Hier kan op ingespeeld worden door de bestaande websites mobielvriendelijk te maken maar mobiele marketing kan ingezet worden bij specifieke campagnes en acties. Voordat je de mogelijkheden met mobile marketing in de praktijk brengt, is een goede strategie een vereiste.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen