De opkomst van de Social CEO

Corporate bedrijven maakten het afgelopen jaar een grote stap voorwaarts in het gebruik van sociale netwerken. Waar social media in eerste instantie vooral functioneerden als persoonlijke communicatietool, zie ik steeds vaker dat directie en hoger management de platformen gebruiken om te communiceren met hun werknemers of consumenten. Eenzijdige communicatie is uit, interactie met je doelgroep is tegenwoordig essentieel.

Authentiek
Hoewel aan het begin van deze eeuw netwerken als Twitter, LinkedIn en Facebook nog niet bestonden, tellen ze inmiddels honderden miljoenen leden. Apple’s Steve Jobs en Virgin’s Richard Branson zagen het belang van social media al in een vroegtijdig stadium in. Zij gebruiken sociale netwerken om real time berichten met een groot publiek te delen, zonder daarbij hun boodschappen te laten vertroebelen door PR-officers of speech schrijvers. En misschien nog wel belangrijker; ze doen dat op het moment dat zij dat zelf willen. Handig, want tijd is voor hoger management spaarzaam. Terwijl ze in het buitenland al gretig gebruik maken van social media, zijn er in Nederland maar weinig CEO’s die Twitter of Facebook hebben ontdekt. Daar liggen nog volop kansen. In de politiek is men inmiddels wel doordrongen van het feit dat Twitter een machtig medium kan zijn. Een politicus als Maxime Verhagen heeft inmiddels 60.000 volgers. Hij gebruikt het medium niet alleen informatief, maar probeert daadwerkelijk het gesprek met zijn volgers aan te gaan.

Egalitair
Sociale netwerken zorgen er ook voor dat organisaties egalitair worden. Immers, iedereen is gelijk op social media en een traditionele hiërarchische bedrijfsstructuur bestaat binnen deze netwerken niet. Dat is nu juist de charme van deze platforms. Hierdoor komt de positie van het middenmanagement wel in het gedrang. Immers, deze is niet langer nodig om berichten op te pikken en binnen de organisatieladder omhoog of omlaag te sturen. In de eeuw van de sociale netwerken ga je juist uit van het empoweren van mensen die het werk doen. De innovatieve marketing manager, de creatieve designer of de bedrijvige bouwer krijgen binnen social media alle ruimte om hun specialisaties aan een groter publiek of vakgenoten te tonen.

Vertrouwen
Ook marketingbedrijven zouden van deze ontwikkeling gebruik moeten maken. Zij zouden zich minder op aangekochte advertenties moeten richten en meer vanuit een door content gedreven strategie moeten opereren. Dat betekent bijvoorbeeld online communities realiseren, vooral op basis van interessegebieden. Ook vanuit leiderschapsperspectief liggen er zoals gezegd voldoende mogelijkheden. Sociale netwerken maken immers transparant leiderschap weer mogelijk. Mijn verwachting is dat Nederlandse CEO’s zich dit jaar niet langer achter hun bedrijf kunnen verschuilen. In plaats daarvan zouden ze het afgelopen tien jaar verloren vertrouwen van de consument moeten proberen terug te winnen. Door actief aan de slag te gaan met social media.

Gijs van der Togt is Social Media Strateeg bij MarketingMonday

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen