De toekomst van dermatologie belooft krachtige wapens in de strijd tegen kanker

  • Meteen antwoord op je vragen dankzij teledermatologie
  • Beeldherkenningstechnologie spoort huidkanker op
  • Nanodeeltjes: het geheime wapen in de strijd tegen kanker?
  • Nieuwe draagbare sensoren kunnen zonnebrand voorkomen

Je huid kan veel onthullen over je algehele gezondheid, maar ons grootste orgaan kan veel meer voor ons betekenen dan alleen fungeren als spiegel van onze gezondheid. Onze huid is onze eerste verdedigingslinie en beschermt ons tegen een groot aantal pathogenen. Toch is de huid ook kwetsbaar en kan het bezwijken aan ziekten als huidkanker. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) diagnostiseren medische professionals wereldwijd jaarlijks 2 à 3 miljoen gevallen van huidkanker. Dat zijn alarmerende cijfers.

Gelukkig hebben we nu toegang tot nieuwe technologieën waarmee we diverse huidaandoeningen effectief kunnen diagnosticeren en behandelen.

Meteen antwoord op je vragen dankzij teledermatologie

Niets is vervelender dan je zorgen maken over op een plek op je huid die gegroeid en van kleur veranderd is. Wat als je grootste nachtmerrie werkelijkheid is geworden? Wat als het kanker is? Wat als het al te laat is? In de wachtkamer zitten bij de huisarts is in zulke gevallen al vervelend en stressvol genoeg. Vaak duurt het daarna ook nog een hele tijd voor je een bij een huidspecialist terecht kunt.

Maar dankzij teledermatologie komt hier binnenkort gelukkig verandering in. Naarmate onze toegang tot smartphones en de mogelijkheden voor het delen van bestanden toeneemt, wordt ook het stellen van diagnoses steeds eenvoudiger. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in het Telemedicine and eHealth Journal, blijkt dat teledermatologie wachttijden aanzienlijk kan verkorten en medische kosten significant kan verlagen. In plaats van te wachten op een afspraak, upload je foto’s van je huidprobleem naar een digitaal zorgportaal, waar medische professionals hulp kunnen bieden. Zo zorgt First Derm er bijvoorbeeld voor dat een dermatoloog een kijkje neemt, een diagnose stelt en een behandeling aanbeveelt. Op deze manier hoef je niet eindeloos te wachten om erachter te komen hoe ernstig de aandoening is.

Een smartphone met een ronde uitstulping wordt tegen het gezicht van een vrouw gehouden
In plaats van te wachten op een afspraak, upload je foto’s van je huidprobleem naar een digitaal zorgportaal, waar medische professionals hulp kunnen bieden.

Beeldherkenningstechnologie spoort huidkanker op

De meeste mensen weten inmiddels hoe effectief beeldherkenningstechnologie is. Facebook is bijvoorbeeld heel goed in het herkennen van gezichten. Maar deze technologie krijgt ook steeds meer belangrijke toepassingen, zoals in de dermatologie, waar het ook levens kan redden. Zo hebben onderzoekers van Stanford een computer geleerd om moedervlekken en laesies net zo nauwkeurig te diagnosticeren als een gediplomeerde dermatoloog. De eerste stap was het creëren van een database, waarin bijna 130.000 afbeeldingen van huidziekten opgenomen zijn. Vervolgens trainden ze het algoritme om potentiële kanker te herkennen. Sebastian Thrun, de oprichter van het onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium Google X en professor aan Stanford University, zegt dat het hun doel was “de expertise van topdermatologen bereikbaar te maken op plaatsen waar geen dermatologen beschikbaar zijn”. Dit zou een ware game-changer kunnen zijn op het gebied van de behandeling van huidkanker, aangezien vroege diagnose voor betere overlevingskansen zorgt.

Nanodeeltjes: het geheime wapen in de strijd tegen kanker?

Nanotechnologie zorgt ook in de gezondheidszorg voor grote veranderingen. In de dermatologie worden nanodeeltjes bijvoorbeeld gebruikt om blootstelling aan de zon en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Onderzoekers zijn inmiddels ook begonnen met het testen van nanomaterialen voor de behandeling van huidkanker. Uit dierproeven is gebleken dat een substantie gemaakt van gouden nanodeeltjes effectief kan zijn bij de behandeling van melanoom. Onderzoekers van het MD Anderson Cancer Centre in Houston voerden een onderzoek uit bij muizen met melanoom. Hierbij werden de gouden nanodeeltjes geïnjecteerd die zich hechtten aan tumoren. De gouden deeltjes werden bedekt met antilichamen zodat de kankercellen opgespoord konden worden. Door de warmte van infraroodstraling aan te trekken, zorgden de deeltjes vervolgens voor het verbranden van de kankercellen, terwijl het omliggende gezonde weefsel intact bleef. De resultaten van dit onderzoek zijn ook voor toekomstige toepassingen bij mensen zeer veelbelovend. Gouden nanodeeltjes zijn ook op MRI-scans zichtbaar, waardoor ze gebruikt kunnen worden om tumoren op te sporen en kankercellen gericht te behandelen.

Nieuwe draagbare sensoren kunnen zonnebrand voorkomen

De markt voor healthsensoren en wearables groeit razendsnel, en er zijn allerlei slimme gadgets te krijgen die onze gezondheid zorgvuldig monitoren en ons helpen ziekten te voorkomen. Cosmeticagigant L’Oréal introduceerde bijvoorbeeld een rekbare huidsensor die de blootstelling aan UV-stralen meet en de lichtgevoelige kleurstoffen in de pleister detecteren veranderingen in de huidskleur. Voordat de huid dreigt te verbranden, verandert de draagbare sensor van kleur en waarschuwt het de gebruiker om uit de zon te gaan. Ook kunnen gebruikers een afbeelding van de patch uploaden naar een app voor analyse. Voorkomen is altijd beter dan genezen en met deze pleister is het voorkomen van zonnebrand nu mogelijk.

Close-up van vingers die een sensor-pleister op een hand aanbrengen
De markt voor healthsensoren en wearables groeit razendsnel, en er zijn allerlei slimme gadgets te krijgen die onze gezondheid zorgvuldig monitoren en ons helpen ziekten te voorkomen.

Dermatologen zijn zich bewust van het enorme potentieel van geavanceerde technologieën. Van diagnose tot behandeling: deze innovaties veranderen de manier waarop we voor onze huid zorgen. Teledermatologie zorgt ervoor dat we niet eindeloos lang op een diagnose hoeven te wachten. Slimme algoritmen leveren de expertise van gediplomeerde dermatologen en nanodeeltjes kunnen binnenkort levens redden. We zijn zeer benieuwd naar wat de toekomst te bieden heeft.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen