Een beter mens worden met social media

De meeste mensen willen hetzelfde: beter worden. Betere mensen, betere professionals, betere vrienden, betere echtgenoten, betere bazen en betere werknemers. In principe een waardig doel. Er zijn een hoop middelen beschikbaar om dat doel te bereiken. Er zijn boeken die ons beter kunnen maken, seminars en cursussen. Wat kan social media hier aan bijdragen?

Vraag: ‘wat heb je nodig?’

Social media is als een podium. Een podium waarop je de hele wereld kunt bereiken. Zodra je een community hebt opgebouwd, wordt er gewacht tot je iets van je laat horen. Wil je een beter mens worden met behulp van social media, stel dan de vraag: ‘Wat heb je nodig?’

Je zult versteld staan van de reacties die je op deze vraag zult krijgen. Sommigen zullen direct antwoorden en vertellen wat ze nodig hebben. Als het in je vermogen ligt om een oplossing voor hun probleem te bieden dan zou je dat moeten doen. Het geeft een goed gevoel, maar kan ook voor je bedrijf positief uitpakken: mensen zijn het namelijk niet gewend om vrijblijvend ergens mee geholpen te worden en zullen het aan anderen vertellen.

Sommige mensen zullen echter niet meteen een antwoord op je vraag geven. Ze zullen een nieuwe vraag stellen, zoals: ‘Wat bedoel je?’, ‘Wat zou jouw bedrijf voor mij kunnen betekenen?’, ‘Wie ken jij die ik zou moeten ontmoeten?’. Beantwoord deze vragen en stel dan je vraag opnieuw: ‘Wat heb je nodig?’. Stop niet met vragen totdat je hebt ontdekt of jij vermogend genoeg bent om de ander van dienst te zijn.

Zeg iets goeds over anderen

Iedereen waardeert een vriendelijk woord. Identificeer mensen en organisaties in je omgeving waarmee je geen zaken gedaan hebt, die niet je product gekocht hebben en je niet aanbevelen. Zorg dat je iets goeds over hen te weten komt en praat daarover. Zeg in een twitterbericht iets positiefs over een artikel wat je van hen gelezen hebt. Plaats een Facebookbericht met een positieve inhoud of verwerk de persoon of het bedrijf in je eerstvolgende blogpost. Mensen worden hier erg blij mee en zullen het bericht willen verspreiden. Oefen dit nieuwe gedrag tot het een gewoonte wordt. Het maakt je beter.

Verbind je ook met mensen die je geen geld opleveren

Wij gebruiken social media om onszelf op de markt te zetten. Er is hierdoor een slechte gewoonte ontstaan: we hebben de neiging ons alleen te verbinden met mensen waarvan we vermoeden dat ze directe invloed hebben op onze bottom line

Dit is niet alleen slechte bedrijfsvoering, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op ons netwerk. Je weet maar nooit wanneer iemand waarmee je een connectie aangaat een behoefte heeft waarin jij kunt voorzien. Uiteindelijk kan dat tot een sale resulteren. Maar het is ook niet verkeerd om gewoon een vriendelijk persoon te zijn. Relaties opbouwen. Dat is waar het bij social media om gaat!

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen