Effectiviteit online marketing wordt maar oppervlakkig gemeten

Steeds meer bedrijven maken gebruik van het internet om te adverteren. De effectiviteit van hun online bezigheden wordt echter vaak maar oppervlakkig gemeten en dat moet veel beter kunnen. Tribal Internet Marketing en AdLantic Online Advertising onderzochten de meetgewoontes van bedrijven en brachten het rapport ‘Internetmarketing: een kwestie van meten?’ uit.

Bedrijven meten bezoekersaantallen, inschrijvingen voor nieuwsbrieven en online aankopen, maar krijgen hierdoor nog geen compleet inzicht in de effectiviteit van hun online campagnes. Zogeheten ‘verborgen resultaten’ in offline verkoop, mond-tot-mondreclame en merkbekendheid komen zo niet aan het licht. Deze ‘zachte effecten’ zijn moeilijker meetbaar dan directe statistieken en bedrijven nemen niet de moeite om zulke cijfers boven tafel te krijgen. Aangezien online marketing beoordeeld wordt op de effectiviteit zou het marketeers baten om die extra moeite wel te nemen.

“Om de winstgevendheid van internetmarketingcampagnes nauwkeurig te kunnen beoordelen, is het van essentieel belang dat bedrijven nader onderzoek doen naar de ‘verborgen effecten’ van campagnes,” aldus commercieel directeur bij Tribal Internet Marketing, Jan Beekwilder. “Hiermee krijgen bedrijven meer inzicht in behaalde resultaten en zijn campagnes beter aan te passen aan de doelstellingen.”

Tribal Internet Marketing en AdLantic Online Advertising geven bedrijven enkele tips mee. Hiermee krijgt men een completer beeld in de effectiviteit van online marketingcampagnes.

  • Het klinkt simpel, maar vergelijk de verkoopcijfers voor en na een online campagne.
  • Vraag klanten hoe ze bij je bedrijf terechtgekomen zijn. Verkopers kunnen offline klanten vragen naar hun redenen, online klanten kunnen enquêtes invullen of enkele vragen beantwoorden bij een aankoop.
  • Gebruik unieke telefoonnummers, codes of prijsstellingen bij online advertenties. Dan is direct zichtbaar dat een klant op de online campagne gereageerd heeft.
  • Gebruik ‘customer taggin’. Laat klanten een (online) account openen en gebruik die ook bij offline aankopen.
Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen