Fase koopproces bepalend voor kanaalgebruik

Bedrijven maken steeds meer gebruik van crossmedia: het toepassen van verschillende mediakanalen om synergie op te wekken in de communicatie tussen klant en bedrijf. Dit werkt het beste wanneer bedrijven de sterke punten per kanaal optimaal benutten.

Unica begrijpt dat dit ontzettend moeilijk is en onderzocht de voorkeuren van klanten tijdens verschillende fasen in het koopproces. Onderstaand schema is terug te vinden in ‘Multichannel Marketing’, een boek van Akin Arikan.Uit het schema blijkt duidelijk dat de bovenste kanalen de meeste invloed hebben op de attitude (awareness, perception, consideration) van de klant. De onderste kanalen hebben meer nut bij verkoop en klantrelatiebeheer (retention, cross-sell, up-sell). Door dit soort kennis toe te passen op de eigen product- of dienstportfolio en marketingactiviteiten kunnen bedrijven doelgerichter investeren en worden (potentiële) klanten beter voorzien in hun behoeften. Ook voor crossmedia geldt: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen