Gebruik jij Instagram in je marketingplan?

Facebook-CEO Mark Zuckerberg kondigde begin april aan dat zijn bedrijf de fotodienst Instagram voor maar liefst 1 miljard dollar overnam. Het was de grootste aankoop in de geschiedenis van het bedrijf. Instagram bestaat sinds maart 2010 en heeft wereldwijd al bijna 80 miljoen gebruikers. Instagram blijft een zelfstandige app en is beschikbaar voor Apple- en Android smartphones. De overname biedt Facebook interessante kansen om van Instagram te leren en kennis over fotografie te integreren in zijn producten. Ook (B2B)-marketeers kunnen de tool inzetten. Instagram biedt bedrijven allerlei kansen om meer engagement bij volgers te creëren.

Wat is Instagram?

Instagram is een gratis app die je in staat stelt foto’s te bewerken. Zowel iPhone- als Androidgebruikers kunnen de app op hun smartphone downloaden. Niet iedereen is een geweldige fotograaf en daar is Instagram handig op ingesprongen. Na het maken van een foto kunnen gebruikers er een filter overheen leggen, waardoor de uitstraling van de afbeelding verandert. Zo zijn er filters die de foto een ‘antieke’ uitstraling geven of die hem zwart-wit maken. De app is gemaakt voor smartphones, maar gebruikers kunnen ook via internet gemakkelijk newsfeeds bekijken via Webstagram.

Gebruik

Instagram heeft enkele handige features die marketeers kunnen inzetten voor hun campagnes:

Sharing: gebruikers kunnen Instagramfoto’s delen met hun volgers via andere netwerksites zoals Twitter, Facebook, Flickr en Pinterest. Daar kunnen ze de foto’s beoordelen en van commentaar voorzien. Dit creëert engagement en helpt bij branding. Hoe meer er over een merk gepraat wordt, des te groter wordt de naamsbekendheid van het betreffende merk;

Geotagging: Instagramfoto’s kunnen een geotag meekrijgen, zodat achteraf altijd te zien is waar de foto is gemaakt. Marketeers kunnen deze feature gebruiken om de aandacht te vestigen op bijvoorbeeld de vestigingsplaats van een locatie/gebouw/evenement en hoe deze er (van binnen) uitziet. De Amerikaanse luxe schoenenwinkel Bergdorf startte vorig jaar zijn ‘shoes about town’-campagne waarin de geotag-functie verwerkt is. Het bedrijf zocht de samenwerking met Instagram en riep zijn vrouwelijke volgers op om hun Bergdorf-schoenen in de New Yorkse wijk Manhattan te fotograferen via Instagram en te voorzien van de hashtag #BGShoes. Alle foto’s kwamen in een interactieve kaart op Facebook en de leukste kregen een plekje in de winkel. Bergdorf stelde zijn volgers dus een kleine beloning in het vooruitzicht in ruil voor hun leukste foto’s. Op deze manier zorgde Bergdorf ervoor dat er over het bedrijf werd gepraat en creëerde het engagement bij zijn volgers. Enkele feiten:

 • De actie startte 9 december 2011 en loopt nog steeds.
 • Na ca. 3 maanden waren 195 foto’s met de actiehashtag op Instagram geplaatst.
 • Na 12 maanden is dat 348 foto’s. Leermoment? Blijf aandacht besteden aan de actie.
 • De foto’s worden ook op Twitter geplaatst.
 • De campagnepagina werd 350 keer geretweet en kreeg 38 +1’s.
 • Het sentiment heeft waarde 22 op socialmention.com en de passie van de volgers is 16%. Het sentiment is dus redelijk goed.
 • Het IG-account ‘Bergdorfs’ heeft 147.000 volgers op 10 december 2012. (55.314 in april) en bevat 2091 foto’s in totaal (1.421 in april).
 • Op Facebook heeft Bergdorf Goodman 177.026 volgers op 10 december 2012 (152.953 in april), op Twitter zijn er 145.252 volgers (109.121 in april).

Hashtag: net zoals Twitter maakt ook Instagram gebruik van #hashtags om foto’s te indexeren. Door op een hashtag te klikken worden alle foto’s getoond die deze tag bevatten. Dit stelt gebruikers in staat om gemakkelijk specifieke onderwerpen te vinden. Marketeers kunnen hiervan profiteren door een hashtag voor hun campagne te maken die de naamsbekendheid van het bedrijf vergroot, zoals Bergdorf ook deed met #BGShoes;

Newsfeed: in de newsfeed van Instagram staan alle updates van de bedrijven of personen die je volgt. Dit is ook het geval bij bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Door een bedrijf te volgen, geef je dat bedrijf toestemming om in jouw newsfeed te verschijnen met zijn foto’s. Dit is een voorbeeld van wat Seth Godin ‘permission marketing’ noemt. Het volgen van een newsfeed op een sociaal netwerk is dus net zoiets als een ‘opt-in’ voor digitale nieuwsbrieven; dat is ook een vorm van ‘permission marketing’. Instagram biedt marketeers zo de kans om met Instagrammers te communiceren en ze aan zich te binden.

Instagram is fotografie-app nummer 1

Er zijn vele alternatieven voor Instagram die marketeers ook kunnen gebruiken, maar Instagram is – mede dankzij de overname door Facebook – wel de bekendste. Meeliften op de populariteit van Instagram lijkt dus het ook het devies bij inzet van foto’s in marketingcampagnes. Het gemakkelijk kunnen delen van foto’s via diverse sociale netwerken – niet alleen Facebook – en de mogelijkheid commentaar te geven op foto’s zijn andere voordelen van Instagram.

Voorbeelden

Er zijn al verschillende grote bedrijven actief op Instagram, zoals KLM, H&M, Starbucks, Nike en Evian. Het internationaal opererende bedrijf General Electric schreef een wedstrijd uit onder Instagrammers om hun mooiste foto’s op te sturen. Hiermee konden ze een vlucht naar Engeland te winnen voor een fotoshoot op een van de GE-voorzieningen. De waarde van de hoofdprijs was 11.000 dollar. Voorwaarde: de foto’s moesten met een van de vier speerpunten van GE te maken hebben: ‘moving, curing, powering, building’. Via Facebook konden mensen hun stem op de beste foto uitbrengen. De wedstrijd zorgde er niet alleen voor dat GE met fascinerende foto’s op sociale netwerken circuleerde, maar ook dat hun boodschap uitgedragen werd.

 

 • De wedstrijd liep van 21 november tot 12 december 2011.
 • 4237 foto’s kregen de tag #GEinspiredME.
 • De overzichtspagina van GE op Pinterest toont een selectie van 75 ‘spectaculaire foto’s’ met de tag #GEInspiredME.
 • GeneralElectric heeft op dit moment 135.000 volgers op Instagram op 10 december 2012. In april was dit aantal nog 72.185 volgers.
 • Op Facebook heeft GE 913.613 fans (in april 282.7000) en op Twitter 118.531 (in april 54.782).

Starbucks gebruikt Instagram om volgers een kijkje achter de schermen te geven. Daarnaast kunnen liefhebbers van Starbucks-koffie hun eigen foto’s uploaden met de hashtag #Starbucks. Het aantal foto’s explodeert bijna. Er zijn nu al 3.614.938 toegevoegd (dit was in april nog 404.527 foto’s). Op deze manier heeft Starbucks weer toegang tot user generated content voor hun marketingcampagnes. Starbucks is erg populair op Instagram met 1.000.868 volgers (in april nog 436.849). Voor het perspectief: Starbucks heeft meer dan 33 miljoen fans op Facebook (3 miljoen extra sinds april 2012).

De Amerikaanse president Barack Obama gebruikte, net als tijdens de vorige verkiezingscampagne, ook deze keer weer social media om zijn plek in het Witte Huis veilig te stellen. Sinds begin dit jaar blijven zijn volgers op Instagram via @BarackObama op de hoogte van wat de president doet in het dagelijks leven. Zijn campagneteam wil op deze manier gevoel en steun oproepen bij de kiezers. Zij kunnen hun eigen campagnefoto taggen met #Obama2012 om de President te steunen in zijn verkiezingsstrijd. Nederlandse politici zijn nog niet zover, maar van het voorbeeld van Obama kunnen zij ongetwijfeld leren. Op @BarackObama kreeg bijgaande foto met hashtag #DinnerwithBarack 12.163 likes. In 468 commentaren ontmoetten voor- en tegenstanders van Obama elkaar.

Hoe gebruik je Instagram voor een marketingcampagne?

Het spreekwoord ‘beelden zeggen meer dan duizend woorden’ gaat zeker op voor Instagram. Jij als marketeer kunt deze handige tool op verschillende manieren inzetten om jouw business in beeld te brengen bij prospects en klanten:

– marketingacties

Acties waarbij jouw volgers wat kunnen winnen, doen het altijd goed. Daag ze bijvoorbeeld uit een creatieve foto te uploaden of, zoals GE, een mooie foto waar jouw bedrijf of één van zijn diensten worden uitgebeeld. Ook ‘op vertoon van deze foto ontvang je…’-acties kunnen volgers een incentive geven meer met jouw merk te gaan doen. Denk ook aan exclusieve acties via Instagram, zodat er een reden is om jouw onderneming op dat platform te volgen;

– een kijkje achter de schermen

Net zoals het bij Twitter minder goed werkt om alleen uit naam van je bedrijf te tweeten en geen persoonlijke informatie te delen, is dit ook bij Instagram het geval. Wil je dat jouw leveranciers, prospects of klanten je bedrijf nog beter leren kennen en zich bij jouw onderneming betrokken voelen? Post dan eens foto’s van hoe het er in jouw bedrijf achter de schermen aan toe gaat. Zo verschuil je je niet achter die stenen muur en laat je je ware gezicht zien;

– fotowedstrijden

Instagram is uitermate geschikt voor fotowedstrijden, waarmee je je volgers uitdaagt. Stel een beloning in het vooruitzicht voor de Instagrammer die je de mooiste foto binnen een bepaald thema kan tonen en gebruik hiervoor een door jou bedachte hashtag (liefst natuurlijk één die jouw bedrijf in de spotlights zet). Natuurlijk beperk je je wedstrijd (of andere acties) niet tot Instagram, maar stimuleer je ook verspreiding van de Instagramfoto’s via andere fora en netwerken. Foto’s met hashtag kunnen ook verspreid én gevonden worden via Twitter.

 • Om ‘awareness’ te creëren rondom de launch van designercollectie van Marni organiseerde het Zweedse kledingsconcern onder andere een Instagramfotowedstrijd in de periode 17 februari tot 1 maart 2012. De opdracht: ‘What inspires you?’
 • Er zijn 4509 foto’s getagd met hashtag #Marniathm.
 • @HM heeft 366.000 volgers op Instagram (dit waren er 10.053 in april).
 • Op Facebook heeft H&M 13,1 miljoen fans (was 10,7 in april) en op Twitter 1.7 miljoen volgers (was 1 miljoen in april).
 • Facebook en Twitter werden ook ingezet voor deze actie. Op Facebook werden de Instagramfoto’s doorgeplaatst. Vervolgens konden mensen stemmen op de beste foto. Mensen promoten door het ‘liken’ van foto’s de actie binnen hun netwerk. Het zogenaamde sneeuwbaleffect.

– Evenementen

Gebruik Instagram om het publiek te engagen tijdens je B2B-evenementen. Of je nu oproept of niet, mensen zullen altijd foto’s nemen en delen met hun netwerk. Als je oproept een bepaalde hashtag te gebruiken, bundel je alle ‘gevoelens’ van het publiek. Je krijgt goed inzicht in het sentiment en het is een ‘fun’-manier om publiciteit te genereren voor je evenement.

Overige inspiratie

Op Instagramers.com vind je nog eens negen voorbeelden om Instagram in te zetten voor jouw organisatie. Op Socialsyntax.net vind je zes manieren om het verhaal van je B2B-onderneming te vertellen, inclusief een Infographic over B2B-gebruik van Instagram.

Wat levert het op?

De return on investment (ROI) van social media voor bedrijven is in veel gevallen lastig te bepalen en Instagram is hier geen uitzondering op. Ondernemingen die op Instagram actief zijn, gebruiken de tool voornamelijk om meer naamsbekendheid en engagement te creëren, dat indirect kan leiden tot verkoop. Kortingsacties kunnen natuurlijk wel extra traffic naar je (online) winkel genereren en daardoor omzet. Het advies voor het gebruik van Instagram lijkt ook hier: experimenteer en wees creatief! Dit geldt voor al het zakelijke gebruik van social media en zeker ook voor Instagram. Leer van je ervaringen en van anderen. Houd echter altijd je bedrijfsdoelstellingen en je doelgroep voor ogen.

Doen?

Het netwerk Instagram blijft groeien. De populariteit is groot. Nu.nl berichtte dat Thanksgiving op 22 november 2012 voor de drukste dag ooit zorgde op Instagram: 226 foto’s per seconde, 10 miljoen uploads in totaal (twee keer zoveel als de dag ervoor).

In Nederland bezochten 1.075.000 gebruikers Instagram in de periode oktober 2012. Het sluit aan bij de behoefte van mensen om ervaringen te delen via foto’s op sociale netwerken. Pinterest, gebaseerd op visualiteit van onderwerpen en interessegebieden blijft ook groeien (415.000 unieke Nederlandse bezoekers in oktober 2012, 342.000 in september). Instagram vult de behoefte om te visualiseren in.

Instagram is een mooie tool die je als (B2B)-marketeer op een creatieve manier in kunt zetten voor je campagnes. Beelden zijn erg krachtig en door ze op een slimme manier in te zetten, vestig je op een positieve manier aandacht op je bedrijf.

Artikel geschreven door Liza Bruggeling en Geralda Wickel.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen