Google en zijn 5 belangrijkste overnames

De afgelopen 15 jaar heeft Google 28 miljard dollar besteedt aan het overnemen van 163 bedrijven. De overgenomen bedrijven richten zich op verschillende onderdelen van technologie. Van robots tot gezichtsherkenning en van gaming tot en met beveiliging. Tussen die 163 bedrijven zitten er wat mij betreft 5 overnames tussen die Google maken tot wat ze nu zijn: een van de machtigste bedrijven ter wereld.

Logo van het marketingbedrijf DoubleClick

DoubleClick – Online Advertising – 3,1 miljard dollar

Sinds Google DoubleClick in 2008 voor ruim 3 miljard dollar overnam komt 95% van Google’s winst uit online advertising. Cijfers uit het 2e kwartaal in 2014 laat zien dat Google in dat kwartaal een winst van 12,6 miljard dollar heeft gemaakt. 95% hiervan komt dus uit online advertising.

Logo van YouTube

Youtube – Video – 1,65 miljard dollar

In ruil voor 1,65 dollar per aandeel nam Google in 2006 het grootste  videoplatform ter wereld over. Youtube wordt iedere maand door ongeveer 1 miljard unieke bezoekers bezocht en is daarmee na Google de meest gebruikte zoekmachine ter wereld.

Logo van Android

Android – Mobile Software – 50 miljoen dollar

Op het moment van Google’s overname in 2006 was toenmalig Android eigenaar Andy Rubin nog maar 22 jaar oud. Andy deed zijn bedrijf van de hand voor ongeveer 50 miljoen dollar. Nog geen 10 jaar later is Android het meest gebruikte besturingssysteem voor mobiele telefoons ter wereld.

Logo van BostonDynamics

Boston Dynamics – Robotica – 500 miljoen dollar

Voordat Google dit bedrijf kocht was het Pentagon een van hun belangrijkste klanten. Wanneer deze samenwerking van de grond komt zullen veel mensen gaan profiteren van robots die eenvoudige taken over zullen nemen. De taxichauffeur, vuilnisman en bakker gaan in een tijdsbestek van 10-15 jaar allemaal verdwijnen.

Logo van Waze

Waze – Navigation software – 996 miljoen dollar

In juni 2014 werd het GPS -en navigatiebedrijf Waze overgenomen door Google. Waze had tot het moment van de overname nog geen winst gemaakt, maar de winst voor Google zat hem in de gecrowdsourcde data van 44 miljoen gebruikers.

Welk bedrijf zou wat jou betreft in bovenstaande top 5 moeten staan? Wie zou jij dan uit de top 5 halen? Laat het mij hieronder in de reacties weten.

Image Credit: Benny Marty / Shutterstock.com

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen