Het ontwikkelen van een robot is niet meer zo moeilijk als 10-15 jaar geleden. Een robot die stabiel op ruw en ongelijk terrein blijft staan is tot nu toe een uitdaging geweest. Wanneer de sensoren niet snel genoeg met de benen communiceren valt de robot om.

In Duitsland is roboticus Axel Schneider met zijn onderzoeksteam aan de slag gegaan om een robot insect te ontwikkelen. Hector, de robot insect,  is 100 centimeter lang en heeft 6 poten. Iedere poot heeft 18 gewrichten die los van elkaar bewegen. Door sensoren in de poten en een mini camera in het hoofd scant de robot de omgeving. Op basis van registraties van deze camera en sensoren past de robot zijn loopgedrag aan. De 6 poten moeten ook onderling met elkaar kunnen communiceren. Wanneer er te veel poten in de lucht zijn zal de robot instabiel worden en om kunnen vallen.

Wanneer je de robot goed bekijkt lijkt hij op een wandelende tak. Om de bewegingen en prikkels van een wandelende tak foutloos na te kunnen bootsen is er eerst getest op een levende wandelende tak. Op ieder gewrichtspunt zijn kleine sensoren geplaatst die alle prikkels opvangen. Na het analyseren van de prikkels is het onderzoeksteam onder leiding van Axel Schneider begonnen aan de bouw van de robot insect.

Met de bouw van een robot insect komen meerdere disciplines bij elkaar.. De afgelopen 3 jaar hebben biologen, natuurkundigen en bouwkundigen samen gewerkt om Hector een t robot te maken. Het eindresultaat mag er zijn. Op basis van de ‘learnings’ zullen er in de toekomst nog meer van dit soort kleine en grotere robots worden ontwikkeld voor bijvoorbeeld het bestuderen de motoriek van verschillende soorten dieren en de uitvoering van ‘microtaken’. Ik ben nu benieuwd hoe Artis er in 2030 uit gaat zien.

Hector is een fantastische robot. Ken jij ook zo een soort robot? Laat het mij hieronder in de reacties weten. Ik ben benieuwd!

Gratis e-books voor 13 sectoren.

Gratis e-books voor 13 sectoren.

De wereld verandert in snel tempo en dat heeft grote impact op all sectoren. Daarom hebben we een compact e-book serie ontwikkeld met de laatste trends op een rij.

Hein

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen

Schrijf je nu in
voor de gratis nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de laatste insights, research, e-books en
artikelen van ons research team. Helemaal gratis!