• Als je gepassioneerde mensen aantrekt komt het met innovatie wel goed
  • Zorg ervoor dat de innovatie-vlam blijft branden
  • Hoe behoud je je beste werknemers?
  • Innovators vinden in je bedrijf

Bij de meeste bedrijven is er door de dagelijkse werkzaamheden - zoals het halen van deadlines, het beantwoorden van e-mails en ervoor zorgen dat je debiteuren betalen - niet veel tijd en ruimte voor andere zaken. Werknemers zijn overweldigd en hebben vaak geen tijd om aan innovatieve ideeën te werken. Maar techreuzen als Google, Amazon en Apple, bijvoorbeeld, hebben een totaal andere benadering met betrekking tot het managen van hun imperiums. Zij zijn zich er terdege van bewust dat innovatie de sleutel is tot het oplossen van problemen. Het aantrekken van de meest getalenteerde mensen – en deze de ruimte geven om aan nieuwe ideeën te werken – is in deze bedrijven dan ook een van de belangrijkste prioriteiten. Dit betekent echter niet dat ze alleen maar op zoek zijn naar de nieuwe Steve Jobs of de volgende Elon Musk.

Volgens auteur Greg Satell "waren meeste grote vernieuwers zeker niet altijd het  enthousiaste, enigmatische stereotype. Integendeel - je merkte hen in een volle kamer bij wijze van spreken vaak nauwelijks op”. In plaats van op zoek te gaan naar supersterren, ontwikkelen grote, succesvolle  bedrijven vaak hun eigen innovatieve teams. Niet dat dat een eenvoudige opgave is, want het wordt steeds ingewikkelder om de juiste mensen aan te trekken. Het duurt bijvoorbeeld "gemiddeld 41 dagen om een vacature te vervullen". En als je dan een innovator (in spe) in dienst genomen hebt, is er bovendien veel meer voor nodig dan een fatsoenlijk salaris om deze persoon tevreden en gemotiveerd te houden. Voor de meeste bedrijven is het vinden, ontwikkelen en behouden van getalenteerde mensen dan ook een enorme uitdaging.

Met de juiste hoeveelheid training en ondersteuning kunnen innovatieve teams bedrijven helpen om beter te presteren dan hun concurrenten en de markt te domineren. Om dit te bereiken zijn een aantal factoren belangrijk, waaronder een ondersteunende omgeving, open-minded managers en de ruimte om risico’s te kunnen nemen. Maar eerst moeten managers leren hoe ze innovatieve werknemers moeten aantrekken.

Als je gepassioneerde mensen aantrekt komt het met innovatie wel goed

Steve Jobs heeft ooit gezegd: “Om succesvol te zijn moet er een idee branden binnenin je, of een probleem, of een fout die je wilt corrigeren". Wat Jobs instinctief wist, is ook bewezen door jaren van onderzoek naar de manier waarop het oplossen van belangrijke problemen mensen motiveert. Managers moeten zich dit realiseren en mensen inhuren die echt geïnteresseerd zijn in de problemen die het bedrijf probeert op te lossen. Die interesse leidt namelijk vaak tot innovatie en zakelijk succes.

 

Zwart-wit close-up van het gezicht van Steve Jobs Steve Jobs heeft ooit gezegd: “Om succesvol te zijn moet er een idee branden binnenin je, of een probleem, of een fout die je wilt corrigeren".

 

Tegelijkertijd is het belangrijk om geen 'kopieën' van huidige werknemers in dienst te nemen. Dit wordt vaak gedaan met als doel de teamcohesie te versterken, maar in werkelijkheid schaadt dit juist de creativiteit van het team. Wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen decennia toont aan dat diversiteit in een team - zowel qua expertise als demografisch gezien – de innovativiteit en productiviteit ten goede komt. En om een diversiteit aan werknemers aan te trekken is een sterke online aanwezigheid en het ontwikkelen van een efficiënt wervingsproces van kritiek belang.

Bedrijven die ideeën en relevante content online delen kunnen daarmee veel digital natives en innovatieve mensen bereiken. Zoals de bedrijfscoach Izabela Lundberg opmerkt: "Dit is vooral effectief onder de millennials”. Maar als de juiste mensen eenmaal zijn aangenomen begint eigenlijk het echte werk pas - het ontwikkelen en koesteren van hun creativiteit.

Zorg ervoor dat de innovatie-vlam blijft branden

Werknemers zijn het meest waardevolle bezit van een bedrijf en hun innovaties hebben vaak de grootste impact op de bottom line van een bedrijf. De eerste stap in het bevorderen van innovatie is het creëren van een omgeving waarin mensen kunnen brainstormen en zich vrij voelen om hun ideeën uit te spreken. Functieomschrijvingen mogen er niet toe doen en stagiaires moeten net zo vrij kunnen communiceren als hun leidinggevenden. Op deze manier voorkom je ook een ander probleem – dat managers de toon en richting van de brainstormsessies bepalen. De meest innovatieve teams zijn degenen die de vrijheid hebben om zonder restricties te denken en te doen. Zoals de auteur Christopher Williams zegt: "zorg ervoor dat alles wat het team nodig heeft beschikbaar is, neem dan een stap terug en laat ze hun gang gaan. Creativiteit is organisch".

 

Drie vrouwen en drie mannen zitten glimlachend aan een tafel met boeken en een laptop Werknemers zijn het meest waardevolle bezit van een bedrijf en hun innovaties hebben vaak de grootste impact op de bottom line van een bedrijf.

 

Natuurlijk moeten leidinggevenden het doel en de beloningen wel duidelijk vaststellen, zodat de werknemers weten welke kant ze op moeten. Tegelijkertijd moeten ze niet bang zijn voor wat er gebeurt als dingen verkeerd lopen. Zelfs als het experiment niet het gewenste doel bereikt, helpt de ervaring de teamleden om belangrijke lessen te leren, zodat ze uiteindelijk wél slagen en hun doel bereiken. En dat succes moet dan natuurlijk beloond worden, verbaal, financieel of op wat voor manier dan ook. Het is ook belangrijk dat managers hun focus gericht houden op de toekomst. Zoals Amazon CEO Jeff Bezos zegt: "Ik heb mijn werk zo ingedeeld dat ik niet in het heden getrokken hoef te worden. Ik kan steeds twee tot drie jaar in de toekomst blijven”.

Hoe behoud je je beste werknemers?

De werknemers van vandaag hebben allang niet meer het gevoel dat ze hun werkgevers aan het eind van de maand hoeven te bedanken voor hun salaris. Zoals de auteur David Russo zegt: "Als de jonge werknemers van vandaag hun salaris krijgen zeggen ze: nu staan we quitte”. Deze verschuiving is een weerspiegeling van diepgaande structurele veranderingen op de arbeidsmarkt. Werknemers vertrouwen niet meer volledig op de bedrijven waar ze werken en vinden ‘een baan voor het leven’ niet meer van deze tijd. Deze manier van denken stelt hen in staat om vaardigheden te ontwikkelen die in meerdere sectoren van pas kunnen komen en maakt het makkelijker om van baan te veranderen. Bedrijven die innovatieve mensen willen behouden moeten hun werknemers volgens Russo laten weten “dat zij als persoon gewaardeerd worden". Het is ook van cruciaal belang om te investeren in het trainen van werknemers en een ondersteunende omgeving te creëren die bevorderlijk is voor eerlijkheid, openheid en nieuwe ideeën.

https://www.youtube.com/watch?v=Mopu3m4-hK4

Innovators vinden in je bedrijf

Nu technologie het speelveld steeds meer egaliseert en jonge startups mogelijkheden biedt om de strijd met grote, gevestigde bedrijven aan te gaan, wordt het steeds ingewikkelder om een bedrijf te runnen. Het verschil tussen succes en mislukking komt vaak neer op één ding: innovatie. Ingenieuze producten en diensten kunnen ervoor zorgen dat bedrijven van de ene op de andere dag doorstoten naar de top. Een van de geheimen achter dat succes is het vermogen om innovatieve mensen aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat werknemers tegenwoordig meer verwachten dan alleen een passend salaris. Ze willen vrijheid en de mogelijkheid om met slimme collega's te werken, maar ze willen zich ook gewaardeerd voelen en de ruimte en de middelen hebben om zich te kunnen ontplooien en te experimenteren met ideeën. En als je je afvraagt waar je vernieuwers en innovators kunt vinden, kijk dan eens naar de werknemers in je eigen bedrijf. Soms zijn de meest creatieve mensen het minst opvallend.

Gratis e-books voor 13 sectoren.

Gratis e-books voor 13 sectoren.

De wereld verandert in snel tempo en dat heeft grote impact op all sectoren. Daarom hebben we een compact e-book serie ontwikkeld met de laatste trends op een rij.

Hein

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen

Schrijf je nu in
voor de gratis nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de laatste insights, research, e-books en
artikelen van ons research team. Helemaal gratis!