Het upgraden van de mens – Tech giganten op zoek naar onsterfelijkheid

  • Google’s genialiteit en de kracht van algoritmen
  • Volgens Peter Thiel van Paypal kunnen we het probleem van de sterfelijkheid oplossen
  • Larry Ellison van Oracle zoekt een manier om aan het onvermijdelijke te ontsnappen
  • Hoe denken we het eeuwige leven te kunnen bereiken?
  • Is het etisch verantwoord om onsterfelijk te willen zijn? Bill Gates zegt nee

Door de vooruitgang in de wetenschap groeit onze levensverwachting elk jaar met drie maanden. Verwacht wordt dat dankzij technologische en medische ontwikkelingen meer dan een miljard mensen in het jaar 2025 ouder worden dan zestig. Vergeleken bij nog geen twee eeuwen geleden betekent dit dat we maar liefst twee keer zo oud worden. De ontwikkelingen in ziektepreventie bieden enorme voordelen voor de samenleving – niet in het minst economisch – en hebben sterke verbetering in de kwaliteit van ons leven teweeggebracht.

De huidige miljardairs geloven dat ze met slimme algoritmes en big data, dezelfde technologie waarmee de informatierevolutie in gang gezet werd, het eeuwige leven kunnen creëren.  De grondleggers van ’s werelds Tech giganten Google, Oracle en PayPal investeren miljarden dollars in research naar onsterfelijkheid. Hieruit kunnen we concluderen dat het aan de dood ontsnappen niet een specifiek academisch streven is – het is een florerend gebied van technologische innovatie en de biomedische research.

In de afgelopen decennia is onderzoek naar levensverlenging getransformeerd in een academisch vakgebied voor moleculaire biologen. Wetenschappers proberen de basismechanismen van het ouder worden te ontrafelen en aantonen dat oud worden geen levensfeit is maar een ‘ziekte die genezen kan worden’ met medische interventies.

De miljardairs van de wereld worden allemaal gedreven door het idee dat de herprogrammering, de wederopbouw en het regenereren van onze organen, cellen en DNA ons straks in staat stellen om gezonder, gelukkiger en langer te leven. Ze investeren astronomische bedragen in het researchen en ontwikkelen van nanobots die ons lichaam van binnenuit genezen. Ook wordt veel geld gestoken in het onderzoeken van manieren om onze hersenen te digitaliseren. Men gelooft namelijk dat onze geest voortleeft  na de dood. Dit artikel gaat in op hoe deze Tech giganten technologie, genomics, big data en lange-termijn denken met elkaar combineren om te ontdekken hoe we het verouderingsproces kunnen vertragen of zelfs stopzetten.

Google’s genialiteit en de kracht van algoritmen

Toen Sergey Brin, mede-oprichter van Google, erachter kwam dat hij het risico had om Parkinson’s te ontwikkelen, schonk hij een bedrag van maar liefst $50 miljoen aan research naar manieren om ouderdom te  ‘genezen’. Larry Page, een andere oprichter van Google heeft ook een duizelingwekkende hoeveelheid geld gestoken – $750 miljoen – in anti-verouderings onderzoekscentrum California Life. Haar wetenschappers in de moleculaire biologie, genetica en farmacologie onderzoeken manieren om ouderdomsgerelateerde ziekten te bestrijden en het verouderingsproces te vertragen of zelfs stop te zetten. Larry Page, Google Ventures Bill Maris en Ray Kurzweil, de futurist door Google ingehuurd als Director of Engineering, hebben allemaal interesse getoond in technologische singulariteit – het samensmelten van mens en machine om zo ‘post-humans’ of ‘trans-humans’ te creëren. Ook focussen de heren zich op research naar radicale levensverlenging en het verbeteren van miljoenen levens – met behulp van biotechnologie en technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Met behulp van van Google’s genialiteit, de kracht van algoritmen en de non-commerciële focus van het bedrijf zou California Life weleens heel dichtbij de verwezenlijking van deze  verheven doelen kunnen komen. Zij kunnen de meest briljante breinen inzetten – die zich misschien liever bezighouden met existentiële kwesties dan met het ontwikkelen van games en apps. Ze hebben toegang tot miljoenen consumenten en hebben sterke vaardigheden waarmee ze in grote hoeveelheden data patronen kunnen herkennen en causale relaties kunnen vaststellen.

Bruine laarzen op bruine aarde met het woord ‘immortality’
De grondleggers van ’s werelds Tech giganten Google, Oracle en PayPal investeren miljarden dollars in research naar onsterfelijkheid

Volgens Peter Thiel van Paypal kunnen we het probleem van de sterfelijkheid oplossen

Paypal’s mede-oprichter en Tech uitblinker Peter Thiel is ervan overtuigd dat je het probleem van sterfelijkheid met voldoende inzet en overtuiging kunt oplossen. De techno-intellectueel werd rijk door de verkoop van Paypal en hij werd nog rijker dankzij zijn investeringen in Facebook. Nu gebruikt hij zijn miljoenen onder andere ook in de strijd tegen de ‘ideologie van de onvermijdelijke dood’. Hij heeft geld geïnvesteerd in startups die de internationale biomedische wetenschap transformeren. Het Methuselah project, genoemd naar de oudste man in de Bijbel, maakt gebruik van de immense micro-processing power waarmee de ontwikkeling van het Internet in gang werd gezet, om de meest complexe machine aller tijden – het menselijk lichaam – te kunnen begrijpen.

Gedreven door de ideeën en gesteund door de miljarden van Methuselah richten researchers zich op de ontwikkeling van middelen tegen de mutatie en vernietiging van cellen – oorzaken van het verouderingsproces. Ze geloven dat verjonging en herstel op celniveau kan leiden tot een langere levensduur van de organismen die uit deze cellen zijn opgebouwd. Met hun radicale ideeën en onderzoeksmethoden hopen ze de onvermijdelijke cellulaire vernietiging, die verantwoordelijk is voor het aftakelen en sterven van ons lichaam, te vertragen.

Larry Ellison van Oracle zoekt een manier om aan het onvermijdelijke te ontsnappen

Om het probleem van veroudering op te lossen investeerde Larry Ellison, medeoprichter van softwaregigant Oracle, meer dan $ 430 miljoen in het onderzoek naar DHEA – het hormoon dat vermoedelijk een rol kan spelen in het vertragen van het verouderingsproces. Ellison is nóg zo’n miljardair die zijn macht en rijkdom gebruikt om het onvermijdelijke – de dood – te vermijden. In zijn streven naar onsterfelijkheid richtte hij de Ellison Foundation op die zich bezighoudt met onderzoek naar manieren om veroudering te ‘genezen’. Ellison zegt dat de dood wat hem betreft gewoon een zakelijke tegenstander is die hij probeert te slim af te zijn.

Op welke manieren gaan we onsterfelijkheid bereiken?

De dood verslaan door fatale ziekten te genezen

Peter Thiel en partners Brian Singerman en Sean Parker richten zich op biotech bedrijven die manieren onderzoeken om virale ziekten, verschillende vormen van kanker en veroudering te genezen. Ze zijn niet op zoek naar incrementele benaderingen zoals levensverlengende medicijnen maar naar definitieve genezing. De partners geloven dat we binnen tien jaar alle virussen kunnen genezen. Tegen die tijd hebben we ook een beter beeld van wat veroudering precies inhoudt; wat de oorzaak is en hoe we het proces kunnen stopzetten.

Het lichaam bevriezen totdat we dodelijke ziekten kunnen genezen

Een andere manier waarop we de dood kunnen ontlopen is door onszelf te laten ‘invriezen’ totdat we onze gezondheid met nieuwe medische technologieën volledig kunnen herstellen. Met de cryonics technologie wordt de overledene ‘gevintrificeerd’ – of letterlijk: veranderd in glas. Tijdens het proces wordt vintrificatievloeistof aan het bloed toegevoegd, een soort antivries dat bij lage temperaturen geen kristalvorming ondergaat maar verandert in een soort glas. IJskristallen kunnen namelijk onherstelbare schade veroorzaken aan levend weefsel. Volgens Alcor, een Amerikaanse non-profit cryonics organisatie, als de basisstructuur van het lichaam bewaard blijft, zijn we in staat om leven stil te zetten en weer op te starten. Embryo’s worden bijvoorbeeld ingevroren, waardoor de chemie en de structuur van het leven volledig stopt. Het is nu al mogelijk om een orgaan ter grootte van een menselijk brein door middel van vintrificatie bij een temperatuur van -120⁰C te ‘bevriezen’ zonder dat er kristalvorming plaatsvindt.

Het herstellen van weefsel met nanotechnologie

Door de exponentiële ontwikkelingen in de nanotechnologie reizen er binnen dertig tot veertig jaar microscopisch kleine robotjes door ons lichaam. Molecuul voor molecuul herstellen en regenereren zij straks ons weefsel. Nanotechnologie kan ons helpen ziekten uit te roeien en eventuele ‘gepreserveerde’ personen weer tot leven te roepen. Dit is echter alleen mogelijk als de basisstructuren van de hersenen die het geheugen en de persoonlijkheid coderen nog intact zijn, of als er eerst een digitale backup van gemaakt is – wat ook mogelijk is met nanotech. Zodra nanobots door onze aderen stromen zal de mens uiteindelijk samensmelten met machines – ook wel technologische singulariteit genoemd. Uiteindelijk wordt ons biologische bloed volledig door nanobots vervangen.

De ontwikkeling van kunstmatige hersenen en avatars

Wetenschappers geloven dat we in 2045 het eeuwige leven bereikt hebben. De 32-jarige Russische miljardair en mediamagnaat Dmitry Itskov zegt dat we tegen die tijd technologieën ontwikkeld hebben die het mogelijk maken om ons historisch besef (herinneringen, persoonlijkheid) naar avatars te uploaden – robots, aangesloten op ons huidige zelf. De inhoud van het menselijk brein en het bewustzijn wordt vervolgens getransplanteerd naar het kunstmatige brein van de avatar. Tegen het jaar 2045 zal ons bewustzijn zich ontwikkeld hebben tot een soort ‘Internet van Mondiaal Bewustzijn’ en wordt onze fysieke aanwezigheid overbodig. Robots hebben tegen die tijd hun eigen kunstmatige intelligentie ontwikkeld zijn in staat om fysieke taken voor ons uit te voeren. Hoewel het allemaal erg sci-fi klinkt is de Tech sector van mening dat dankzij exponentiële technologische ontwikkelingen zal onze intelligentie, en daarmee kunstmatige intelligentie, oneindig blijven ontwikkelen.

Is het ethisch verantwoord om onsterfelijk te willen zijn? Bill Gates zegt nee

Sommige historici, filosofen en economen in de wetenschap zijn van mening dat je met technologisch onderzoek in genetisch gemodificeerde organismen, neurowetenschappen, stamcellen en virussen op dusdanige manier knoeit met de natuur dat dingen gemakkelijk uit de hand kunnen lopen. Onsterfelijkheid betekent een enorme druk op de economie en onze natuurlijke hulpbronnen. Het zal ook het begrip ‘familie’ en ‘gezin’ – de hoekstenen van de samenleving – volledig ontwrichten. Stel je een overvolle planeet voor met oude mensen die we niet kunnen onderhouden. Of verschillende generaties van dezelfde familie die tegelijkertijd, voor eeuwig, in leven zijn.

Een ander ethisch punt is het feit dat onsterfelijkheid alleen bereikbaar zou zijn voor de rijken van de aarde omdat de research niet vanuit de overheden maar particulier gefinancierd wordt. Is het streven naar onsterfelijkheid in het belang van de mensheid of is het eigenbelang? Is het eeuwige leven niet de ultieme, egocentrische doelstelling voor wie alles al heeft?

Bill Gates, in tegenstelling tot de andere rijke Tech giganten in dit artikel, is van mening dat het zelfzuchtig is om onsterfelijk te willen zijn. Ruim een op de drie wereldburgers heeft tegen het einde van de 21e eeuw nog steeds geen toegang tot essentiële geneesmiddelen en sterven aan behandelbare ziekten zoals tuberculose en malaria. Volgens Gates zouden die miljarden dollars besteed moeten worden aan degenen die het het meest nodig hebben.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen