Hoe analyseer je social data?

Het analyseren van social media data kan ondernemingen geweldige inzichten opleveren. Door te luisteren naar sociale interacties van de doelgroep kunnen zij achter individuele voorkeuren en algemene interesses komen. Hierna kunnen marketeers op deze inzichten inspelen door krachtige producten en proposities te ontwikkelen. Maar hoe gebruik je sociale data? Onderscheid de volgende processen.

#1 Luisteren

Luister jij naar wat er binnen jouw sociale netwerk wordt gezegd? Het monitoren van nieuws dat gerelateerd is aan jouw industrie geeft behoorlijk wat inzichten, maar het oppikken van conversaties binnen jouw doelgroep en rondom jouw product is nog krachtiger. Analyseer de reacties op jouw producten en campagnes op ondermeer Facebook, door analyse van retweets en mentions op Twitter en comments op je blog. Het meten van het volume, sentiment en de relevantie van deze interacties en het tracken van data gedurende een bepaalde periode geeft je waardevolle informatie. Tools zoals Google Alerts en Hootsuite kunnen dan oplossingen bieden. Als manueel tracken niet langer een oplossing biedt, kan je kiezen voor producten zoals Radian6, Meltwater Buzz of Buzzcapture.

#2 Benchmark
Het was voor ondernemingen vroeger veel lastiger om de prestaties van hun concurrenten te meten. Los van inzage in de algehele prestatie van het bedrijf en anecdotische informatie kwamen ze niet. Social media data stellen bedrijven in staat om hun prestaties te meten ten opzichte van de concurrentie. Immers, wanneer je als bedrijf de luisterdata in kaart hebt gebracht, kan je deze vergelijken met de verkregen data van je concurrentie. Observeer bijvoorbeeld de grootte van jouw community ten opzichte van de concurrent. Analyseer de activiteit; posten jouw fans en volgers minder frequent dan de doelgroep van de concurrentie? Vergelijk deze activiteit met de wijze waarop je een campagne hebt ingevuld. Kortom, benchmark je inzet en stel deze tegenover je concurrenten.

#3 Strategie
Marktonderzoek geeft bedrijven updates over de behoeftes en percepties van enkele consumenten. Maar gebruik sociale data om de klant daadwerkelijk te identificeren. Krijg inzichten en identificeer trends over welke sociale netwerken jouw consumenten gebruiken en van welke andere sites zij gebruik maken. Deze sociale data kan je binnen jouw strategie gebruiken voor betere financiele projecties en productontwikkeling. Ontwikkel meer persoonlijke campagnes die gericht zijn op de wensen van je doelgroep.

#4 Realtime data analyse
Traditionele media zoals radio, televisie en print gaven inzichten zoals luistercijfers of oplages. Maar wat het effect van je boodschap is, is maar moeizaam te meten. Sociale data geven marketeers mogelijkheden tot realtime trendonderzoek. Campagnes kunnen direct gemeten worden en marketeers hebben de mogelijkheid om deze campagnes realtime aan te passen.

#5 Reflectie
Ook al heeft een bedrijf inzichten verkregen door te luisteren, er is nog altijd een zekere onzekerheidsgraad binnen sociale data. Benader de manier waar op je de verschillende tools gebruikt altijd kritisch. De keuze voor monitoringssoftware, strategie en de wijze waarop je campagnes gemeten hebt moet altijd geanalyseerd worden. Blijf alert.

Gijs van der Togt is social media strateeg bij MarketingMonday

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen