Hoe gebruik je social media voor co-creatie?

Medewerkers zitten op de werkvloer, midden in het werkproces. Zij zien wat anders of beter kan. Het is een gemiste kans om de ideeën en suggesties die zij hebben niet te kennen en te filteren. Social media biedt ondernemingen de kans om deze suggesties gemakkelijk te verzamelen en erop te reageren.

Faciliteer medewerkers met juiste tools

Door je medewerkers te faciliteren met de juiste middelen geef je hen de mogelijkheid om samen te werken, kennis te delen en mee te denken, zonder dat ze tegelijkertijd op dezelfde plek hoeven te zijn. Je kunt uiteenlopende thema’s behandelen en medewerkers de mogelijkheid geven om invloed uit te oefenen op zowel de ontwikkeling van interne programma’s als het product- en/of dienstenpakket naar buiten toe.

Crowdsourcing & co-creatie

Door interne en externe social media tools zijn medewerkers en (externe) professionals beter bereikbaar. Met ‘knowledge from the crowd’ krijgen medewerkers en management input die ze kunnen gebruiken om hun werk beter uit te voeren of om tot betere producten en diensten te komen voor hun afnemers. Input voor het werkproces betreft niet alleen vakkennis. Input kan ook komen van klanten en leveranciers die bijvoorbeeld aangeven wat ze van jouw product of dienst verwachten (‘klantinzichten’) en wat nodig hebben om jouw onderneming goed te bedienen en visa versa.

Schermafdruk van Google Hangouts

Een voorbeeld hoe social media kan faciliteren in co-creatie is een Hangout in Google+ waarin gemakkelijk samen een video of projectdocument bekeken kan worden en iedereen input kan leveren.

Medeweker participatie en co-creatie omtrent relevante thema’s

Walmart ontsloot de creatieve oplossingen in de hoofden van hun 2,1 miljoen medewerkers wereldwijd door het gebruik van interne blogs. In deze blogs werden medewerkers aangespoord om hun ideeën te delen. Vijfduizend medewerkers deden suggesties naar aanleiding van een specifieke oproep. Eén van de medewerkers stelde voor om de verlichting in verkoopautomaten in winkels uit te zetten. De verlichting stond namelijk 24 uur per dag aan. De wereldwijde doorvoering van dit idee leverde Walmart een besparing op van 1 miljoen dollar aan energiekosten.

Winkel met grote blauwe gevel met het logo van Walmart

HRM kan medewerkers aanzetten tot co-creatie

HRM kan strategisch partner zijn van het management door te inspireren, motiveren en medewerkers aan te zetten tot co-creatie. HRM begrijpt het gedrag van medewerkers, weet wat belangrijk voor hen is, hoe zij zich willen én kunnen ontwikkelen en hoe je met de juiste co-creatie-initiatieven tot betere bedrijfsresultaten én medewerkerstevredenheid kunt komen. Initieer discussiegroepen. Vraag naar meningen.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen