Hoe technologie de financiële wereld op zijn kop gaat zetten

De financiële wereld is datgene wat alles draaiende houdt. Nou niet letterlijk natuurlijk, maar een soort van draaiende dan. Wat je ook wilt doen, je moet er bijna al voor betalen, of je hebt iemand betaalt om iets voor jou te doen. Hier komen het financieel management en vele andere dingen bij kijken. Finance is één van de sectoren die enorm zal worden beïnvloed door toekomstige technologieën. Je bankdirecteur zou een robot kunnen zijn, en na het betreden van je bank zie je wellicht geen mensen meer, maar slechts schermen en virtueel aanwezige via apparaten! Banken kunnen volledig worden geautomatiseerd, er zijn geen obstakels meer om het niet te doen, en we zullen dit waarschijnlijk dan ook zeer binnenkort gaan meemaken. Banken en verzekeraars die volledig online opereren zal je meer gaan zien dan ooit, en op afstand of via de vele aangesloten apparaten en gadgets verbinding maken je bankrekeningen zal de manier waarop je je bankzaken regelt compleet veranderen! Zou het niet geweldig zijn als je via je horloge kunt inloggen op je bankrekening of op afstand allerlei betalingen kunt doen? Een lening afsluiten bij een bank wordt mogelijk via stembediening, al zal dat je niet helpen bij het aflossen van de lening. De technologie zal al deze taken makkelijker maken, maar hoe zit het met de privacy en veiligheid? We zullen het moeten afwachten en aankijken.

Is je bankdirecteur in de toekomst een robot?

Gezien onze historische liefde voor robots is het onvermijdelijk dat ze op een dag in de nabije toekomst onder ons zullen zijn en allerlei taken zullen uitvoeren, van schoonmaken en strijken tot rijden en vliegen. Wat als de toekomst een duistere wereld is waarin al het politiewerk op aarde wordt uitgevoerd door robots zonder humor? Of een wereld waarin ze je baas of manager zijn? We zijn allemaal gek van onze baas, toch? In de toekomst zien we robots op belangrijke posities in bedrijven, en zorgen zij ervoor dat het plan zich ontvouwd zoals de bedrijfsleiding en de eigenaars voor ogen hadden.

Zou je jouw werk beter doen als je baas een robot is? Een robot kan jouw werkzaamheden met veel meer precisie en toewijding analyseren, dan een echte supervisor dat kan. Je stuurt hem bijvoorbeeld een ​​e-mail met een update vanuit je in het kantoor, waarna de robot vervolgens in een kwestie van seconden je fouten kan berekenen of je kan vertellen wat je bent vergeten. Hij stuurt jouw werk samen met zijn opmerkingen vrijwel direct terug. Zo snel zelfs dat je niet eens de tijd had om even iets voor jezelf te doen! Dit is iets wat veel kantoormedewerkers doen om een eigen schema bij te kunnen houden om hun taken op tijd af te hebben. Met een robot boven je, zal je waarschijnlijk niet meer zoveel tijd of ruimte hebben als je eerst had. Is dit echt wat we willen, en zal dit de productiviteit verhogen? We zullen zien.

Witte robot en vrouw kijken samen naar computerscherm

The Bank of Things

Banken hebben al veel gegevens van hun klanten, waarmee ze meestal iets doen dat niet aan onze behoeften voldoet. Wat als onze bank slim was en alle apparaten binnen de bank op elkaar zijn aangesloten, zodat de bank anticipeert op wat klanten echt willen, en beslissingen neemt naar aanleiding van wat klanten willen? Geldautomaten zijn een voorbeeld van apparaten die de acties van consumenten kunnen analyseren, maar er is veel meer potentieel in het onderling verbinden van financiële hulpmiddelen; bijvoorbeeld door ze te verbinden aan huishoudelijke apparaten. Stel je een gezondheidsmeter voor die ook is aangesloten op je beleggingsrekening. Bij het risico op ernstige gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een hartaanval), kan de beleggingsrekening automatisch herbalanceren om het nadeel te beperken, of je bedrijven overzetten voor meer liquide zekerheden, in afwachting van de toekomstige cash behoeften! Dit is slechts een begin, omdat een aanzienlijke uitbreiding van het Internet of Things (IoT) in de financiële wereld binnenkort staat te gebeuren.

The Internet of Things gaat elke financiële sector raken, van banken tot verzekeringsmaatschappijen. Als alles is aangesloten, zullen de vele transacties of kleine opdrachten die we moesten doen om onze gebruikelijke monetaire taken te voltooien vergemakkelijken, zoals een bezoek brengen aan de bank, het ondertekenen van papieren en dergelijke. Als alles sensoren heeft, waardoor gegevens kunnen worden verzonden en ontvangen, zullen we al deze dingen niet meer hoeven te doen. Aan de andere kant kunnen we veel frauduleuze activiteiten en inbreuken op de beveiliging verwachten. Te veel apparaten in één netwerk kunnen uiteindelijk te veel mogelijkheden voor diefstal bieden.

Apparaten en gadgets in het IoT-netwerk

Wearable technologie

Wearables bieden ons een geheel nieuw perspectief van de klant, met name in de financiële sector. Zou het niet geweldig zijn als ons horloge ons waarschuwt over nieuwe mogelijkheden bij onze bank, kortingen op verzekeringen of wanneer de rente van de lening moet worden voldaan? En wat dacht je van het raadplegen van je bankrekening via Google Glass? Je loopt over straat met je Glass op, en je herinnert je dat je vergeten bent om naar je bank te gaan om de rekeningen te betalen. Je kunt de gadget aanzetten en met slechts een paar handelingen de gegevens van je bankrekening doorgeven en je rekeningen betalen! Stel je eens voor dat je tijdens het winkelen een Google Glass draagt. Je spot een nieuwe gadget die je wilt kopen, maar je weet niet zeker of je genoeg geld op de bank hebt. Je knipoogt naar je Glass, en dan verschijnt je banksaldo voor je ogen. Halleluja! Je hebt geld! Je pakt de nieuwe gadget uit het schap en je gaat naar de kassa. Je hoeft niet meer te graaien in je tas of je zak om je smartphone of een ouderwetse papieren cheque te pakken.

Mannenarm met armband voor contactloos betalen

En wat dacht je van een sporthorloge waarmee je een draadloze betaling kunt doen? Het klinkt vergezocht, maar het kan nu al. In de toekomst kunnen we onze betalingen terugzoeken en regelen, onze financiën beheren en leningen afsluiten met onze wearables, zoals horloges en polsbandjes. En we kunnen zelfs een lening bij de bank afsluiten met behulp van gesproken commando’s! Het is algemeen bekent dat draagbare apparaten kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot basisinformatie, zoals saldo-informatie en recente transacties, fraude en accountmeldingen. Ook kan het uitkomst bieden bij betalingsverkeer en het vergemakkelijken van betalingen. Wearables kunnen zelfs spraakgestuurde commando’s relatief eenvoudig verwerken. Maar is deze functionaliteit genoeg om in dit kanaal te investeren of er zelfs over discussiëren?Betekent dit dat banken nu eigenlijk overal zijn? Misschien wel, maar het is ook een mogelijkheid voor mobiel bankieren om uit te groeien tot iets heel groots. Het merendeel van de wearables die uit de innovatielabs van banken komen zijn tot nu toe nog experimenteel. Ze zijn net zo zeer een marketingtool als levensvatbare nieuwe mogelijkheden voor klanten.

Mondige Klanten

Klanten zijn meer verbonden dan ooit tevoren. De rol die zij spelen gaat verder dan transacties alleen, ze beïnvloeden nu zelfs de transacties van anderen en dragen bij aan de merkbeleving op een niveau dat we nooit eerder hebben gezien. Dit is niet anders in financiële instellingen en diensten. Het vormgeven van je merk gebaseerd op adviezen van klanten op social media zal in de toekomst nog belangrijker worden, als gevolg van de vele aangesloten apparaten, wearables en gemakkelijk te bereiken content. Klanten kunnen talloze verhalen van een onaangename klantenservice delen en hebben dat waarschijnlijk al zo met hun vrienden en familie gedaan.

Hoeveel goede ervaringen met een klantenservice kun jij je herinneren, en hoe vaak heb je, of praat je daar vandaag de dag nog over? Financiële diensten, van banken tot verzekeringen en investeringsmaatschappijen, transformeren snel door consumenten die wereldwijd in ongekende aantallen verbonden zijn met het internet. Deze consumenten zijn zeer mobiel en kunnen, moeten zelfs, op nieuwe manieren met nieuwe producten worden geïntroduceerd. De toekomst van bedrijven is geworteld in gedeelde ervaringen. Ervaringen van klanten zullen worden gedeeld, en ze zullen zowel positief als negatief zijn. Klanten zullen in de toekomst persoonlijker worden, en banken of verzekeringsmaatschappijen zullen hierin mee moeten gaan. Degenen die hun klanten niet tevreden houden, zullen snel zien hoe het delen van klantbelevingen op de vele platforms hun einde kunnen betekenen.

Vier handen met smileys en kleurige tekstballonnen

De bank van de toekomst

Banken gaan veranderen, en dit gaat op verschillende manieren gebeuren. Automatisering, draadloze betalingen, spraakopdrachten en volledig virtuele banken zijn slechts een aantal dingen die de toekomst voor ons in petto heeft! Vroeg of laat hoef je geen bank meer binnen te lopen, en kun je nog steeds alles doen wat je wilde doen. Online bankieren en mobiele betalingen gaan enorm stijgen, en klantenservice in de financiën groeit met elke gadget die op de markt verschijnt. De financiële wereld verandert, en de banken zullen moeten volgen, omdat degenen die bij de oude manieren blijven het waarschijnlijk niet zullen overleven. Eens was een tijd dat geld opnemen in het weekend betekende dat je naar de bank moest en was genoodzaakt plaats te nemen in een lange wachtrij. Sindsdien hebben geldautomaten, creditcards en internetbankieren de plaats van de bankbediende overgenomen. Alle faciliteiten van een bank passen nu in een smartphone ter grootte van je hand. Het wachten om geld te kunnen storten of op te nemen behoort tot het verleden.

Met één simpele beweging kunnen we nu geld overmaken tussen rekeningen van over de hele wereld en zelfs een cheque storten door een foto te maken. Veel grote social media-bedrijven, zoals Twitter, Facebook of WhatsApp onderzoeken hoe ze hun aandeel in de betalingsmarkt kunnen claimen. Geldautomaten zullen volledig worden hervormd om aan de nieuwe eisen te voldoen. Ze zullen niet langer enkel een machine zijn die wordt verondersteld om geld van uw bankrekening uit te geven. Veiligheid is een groot probleem bij de nieuwe technologieën die eraan komen. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk worden aangepakt met biometrische identificatie, omdat dit de meeste veiligheid voor de consument biedt. Het bankwezen en technologie gaan hand in hand, omdat de huidige generatie het beheer van hun financiën graag zonder fysieke interactie met banken wil doen, en dit is wat banken aan hun klanten zullen gaan geven.

Wereldkaart met smartphone waar creditcard in verdwijnt

Technologie en de toekomst van de verzekering

De verzekeringssector wordt geconfronteerd met zijn eigen unieke set technologische uitdagingen en kansen voor innovatie. De digitaal-fysieke mengeling belooft de industrie te transformeren door verzekeraars gebruiksinformatie en contextuele gegevens aan te rijken, die ze kunnen gebruiken om risico’s te verfijnen, producten te herdefiniëren en klantrelaties te transformeren! De verzekeringssector, die zeker niet bekend staat om zijn snelle veranderingen, staat ergens in het midden als het gaat om digitale transformatie. Ondanks de wettelijke obstakels en organisatorische culturen die conservatisme versterken, hebben verzekeraars nog de tijd en gelegenheid om zich in de juiste richting te gaan bewegen.Big data zullen verzekeringsmaatschappijen laten functioneren als productieketens – waarbij risico’s worden geanalyseerd, potentie wordt gezien, er naar klanten wordt geluisterd en er wordt gehandeld!

The Internet of Things en het aansluiten van auto’s met sensoren en stoplichten zal de perspectieven van verzekeringsmaatschappijen volledig veranderen, zeker als het gaat om auto-ongelukken en de bijbehorende risico’s. De grootste winnaars zijn de verzekeraars die met een vooruitziende blik de technologie erkennen die de zogenaamde gamechanger is, deze is niet direct klaar voor commercialisering, maar kan op de lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de industrie. En hoe zit het met overstromingen en ongevallen op het werk? Hoe zal de verzekering worden beïnvloed als iedere werknemer een wearable heeft die de bewegingen volgt en registreert wat er is gebeurd? Zal het beter of slechter worden? Het zal in ieder geval objectiever worden.

Virtueel geld en Bitcoin

Hoe zal de opkomst van nieuwe virtuele valuta zoals Bitcoin van invloed zijn op ons banksysteem? Banken zijn het gewend om geld te verdienen aan wisselkoersen, maar wat als we Bitcoins allemaal als enige munt gaan gebruiken? Dan zou er helemaal geen conversie meer zijn – wat goed is voor de klanten, maar niet goed voor de banken. Hoe zullen de banken dit probleem in de toekomst gaan aanpakken? Bitcoin zal vroeg of laat een revolutie in de digitale betalingen blijken te zijn. Het is makkelijk te gebruiken en overdraagbaar, en het vooruitzicht van een digitale munt klinkt heel logisch met alle ups en downs van de wereldberoemde valuta. Mobiele betalingen en portemonnees laten dit ook zien, want als we de grenzen overgaan door wereldwijd met onze gadgets te betalen, moeten we ook de grenzen van een universele munt doorbreken, of niet soms?

Video Credits: RR Freedom

Het verzekeren van de toekomst, technologie kan alles voorspellen

Door een verzekering af te sluiten kopen mensen met een gerust hart een nieuwe auto of een nieuwe flat. Door de toekomst van de technologie kunnen we dingen nauwkeuriger voorspellen, en daarom vragen we ons af hoe dit de verzekering zal beïnvloeden. Wat als alle auto’s met verkeerslichten en sensoren zijn verbonden, of als we kunnen analyseren of een ramp ons huis kan raken? Door de mens en de natuur veroorzaakte fouten kunnen ons altijd verrassen, ongeacht de technologie, maar met nieuwe manieren om bijna alles te voorkomen en elke mogelijke zet te voorspellen, zal de impact op de verzekeringssector niet uitblijven. Alle dingen die onderworpen zijn aan verzekeringen zullen sensoren hebben. Deze sensoren zouden de apparaten in een raster van gegevens verbinden, die vervolgens worden geanalyseerd en gebruikt om de resultaten te voorspellen! Worden de verzekeringsmaatschappijen ook geraakt? Zij zijn degenen die de analyses gaan doen, en als ze zich in kunnen passen in de nieuwe wereld van het Internet der Dingen, zullen ze niet per se negatief worden beïnvloed. Meer veiligheid kan voor een verzekering geen kwaad; het kan alleen maar helpen om het risico beter te voorspellen.

De financiële wereld en hoe alles eromheen zal blijven draaien

Aan de financiële wereld gerelateerde technologie, vooral het bank- en verzekeringswezen, zal in het centrum van de monetaire wereld blijven staan. Technologie kan de essentie van financiën niet veranderen, maar het zal deze wel op vele manieren opschudden. Alles wordt meer gepersonaliseerd en bereikbaar voor klanten. Banken zullen waarschijnlijk meer naar technologie moeten streven om ervoor te zorgen dat hun klanten tevreden zijn, en verzekeringen worden waarschijnlijk beïnvloed door het feit dat een heleboel dingen voorspelbaar worden als gevolg van big data, het Internet der Dingen en sensoren, zoals die in auto’s en verkeerslichten. Anderzijds krijgen omrekeningskoersen te maken met nieuwe digitale valuta die de grenzen van het elektronische monetaire verkeer overgaan. We gaan veel nieuwe dingen zien, die we niet eerder voor ogen hadden, zoals robots die binnen banken administratieve banen uitoefenen, en, hoe vreemd het ook klinkt, ze zijn op zijn minst nauwkeuriger wanneer ze je geld gaan tellen! Onder de financiële wereld valt niet alleen de detailhandel en het bankwezen, maar ook de verzekeringen.

Verzekeringsmaatschappijen, zoals we hierboven hebben gezien, zullen vooral worden beïnvloed door Big Data en the Internet of Things. Big Data is een troef die verzekeringsmaatschappijen helpt om mogelijke uitkomsten, rampen en situaties te voorspellen, waarvan ze niet willen dat deze plaatsvinden, omdat zij degenen zijn die voor de financiële schade opdraaien. Het voorspellen van een risico is waar het bij verzekeringen om draait. Wat als big data en sensoren deze risico’s volledig kunnen verminderen. Ik bedoel, wat is het nut van zekeringen als je alles kunt voorspellen? Nou, je kunt niet elke mogelijke uitkomst voorspellen. Zo kunnen verkeerslichten met sensoren en onbemande auto’s het aantal auto-ongevallen verlagen, maar ze zullen (helaas) niet helemaal niet meer gebeuren. Hetzelfde geldt voor overstromingen of aardbevingen. Verzekeringsmaatschappijen zullen hun sturing veranderen en een aantal alternatieve manieren gebruiken om hun klanten te benaderen, omdat een aantal problemen door meer technologie veranderen in andere problemen, en klanten gemakkelijker verloren zullen gaan.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen