Hoe ver zijn we met mobiel betalen?

Mobiel betalen is niets nieuws. Al zeker tien jaar wordt gesproken over de telefoon als betaalmiddel. Toch zijn we nog niet zo ver dat we allemaal al mobiel betalen. Recent heeft Gartner onderzoek gedaan naar het gebruik van mobiele betalingen. Hieruit bleek dat het aantal gebruikers van mobiel betalen dit jaar stijgt naar meer dan 141.1 miljoen. Dat is een stijging van 38.2% ten opzichte van 2010, toen nog 102.1 miljoen mensen gebruik maakten van mobiel betalen. De stijging is nu ingezet, mede dankzij de opkomst van nieuwe diensten. Dankzij die nieuwe diensten zal mobiel betalen de komende jaren alleen maar sneller groeien.

Externe applicaties

Eén van de vormen van mobiel betalen die in Amerika al enige voet aan de grond heeft gekregen is door het gebruik van een externe applicatie, die je op je telefoon kunt aansluiten. Bedrijven als Square en ROAMpay hebben externe applicaties ontwikkeld die je telefoon veranderen in een creditcard-lezer. Het voordeel voor bedrijven is dat ze zo heel gemakkelijk betalen met creditcard aan kunnen bieden. Geen ingewikkelde en moeilijke contracten, simpel en snel betalen. Je credit card lezer wordt op deze manier tevens erg mobiel.

Social media

Via allerlei verschillende platformen kunnen we tegenwoordig op de hoogte blijven van aanbiedingen en acties. Bij Facebook kan dat via Deals en bij Foursquare via Specials. Het mobiel vinden van deals is hiermee heel gemakkelijk geworden. Betalen is dat echter op deze manier nog niet. American Express komt daarom met een oplossing. American Express heeft ‘Go Social’ gelanceerd. Met ‘Go Social’ kunnen bedrijven hun eigen campagne opstarten via Foursquare en Facebook, die direct gekoppeld is aan American Express. Zo wordt het betalen voor deals erg eenvoudig.

NFC (Near Field Communication)

De toekomst zit volgens analytici echter in NFC-technologie. Om gebruik te maken van de NFC-technologie heb je slechts een telefoon nodig met een NFC-chip erin. Verwacht wordt dat in 2014 de helft van alle telefoons zo’n chip bevat. De eerste telefoons met deze technologie zijn al enkele jaren op de markt. Ten opzichte van de eerder genoemde mobiele betaalmiddelen, is de NFC-technologie het eenvoudigst. Google heeft geanticipeerd op deze enorme nieuwe markt, en kwam een tijdje terug met ‘Google Wallet’ (in samenwerking met Mastercard en Citibank) dat binnenkort in Amerika gelanceerd wordt.

Google heeft de NFC-technologie al in een aantal Android-telefoons ingebouwd en ook Apple en Microsoft schijnen plannen te hebben deze technologie te integreren. Ook PayPal heeft geïnvesteerd in deze technologie en een integratie met Android gelanceerd. Naast Google en PayPal is ook Visa, één van de grootste spelers op deze markt, druk bezig met technologieën voor mobiel betalen waaronder NFC. Visa heeft hiervoor de ‘digital wallet’ bedacht.

Daarnaast is Visa is ook één van de investeerders in de eerdergenoemde startup Square en heeft het bedrijf recent meerdere bedrijven in de e-commerce en m-commerce sector overgenomen.

Massa-adoptie

Nu mobiel betalen op zoveel verschillende manieren mogelijk is, en het door meer en meer bedrijven wordt ondersteud lijkt de massa-adoptie van mobiel betalen dichtbij. Vormen van mobiel betalen worden daarom ook steeds vaker gebruikt door grote bedrijven, zoals onder andere Starbucks en Tesco. Sinds januari kun je bij Starbucks (in de VS) betalen via hun mobiele applicatie. Inmiddels hebben ruim 3 miljoen betalingen via de app plaats gevonden.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Concreet betekent dit dat het gedrag en de verwachtingen van consumenten gaat veranderen. De gehele ‘shopping experience’ gaat veranderen. Het is de taak aan bedrijven om hier slim op in te spelen en het maximale uit de nieuwe mogelijkheden te halen. In Nederland zijn een aantal grote banken en mobiele providers al enige tijd druk bezig om deze technologie daadwerkelijk in het dagelijkse leven te brengen.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen