Hoeveel businesspotentieel zit er in Foursquare?

Campagnes die gebruik maken van zogenaamde location based networking services nemen niet alleen in aantal toe, ze worden ook steeds beter. Dat is niet zo verwonderlijk, want er wordt aan deze netwerken een grote toekomst toegeschreven, vooral door het enorme businesspotentieel die zij hebben.

Zo is Foursquare nog altijd aan het groeien. Het sociale netwerk waarbij je aan je vrienden kunt laten zien waar je bent door op locaties in te checken, telt inmiddels zo’n 5 miljoen gebruikers wereldwijd. Een mooi voorbeeld hoe Foursquare in een campagne ingezet kan worden is KLM Surprise, onlangs gerealiseerd door het Belgische communicatiebureau Boondoggle. Zodra een gebruiker incheckt via Foursquare op Schiphol of andere luchthavens waarop KLM vliegt, probeert KLM contact op te nemen met hem of haar via het account op Twitter. De boodschap is dat KLM een kleine verrassing in petto heeft. Daarna schiet het KLM Surprise team in actie om snel een verrassend, persoonlijk cadeautje aan te bieden voordat de klant aan boord zit.

Niet alleen werd de actie goed ontvangen – bekijk de grote hoeveelheid enthousiaste reacties maar eens, het genereerde ook nog eens een enorme hoeveelheid buzz in de blogosphere en leverde ook nog eens free publicity op doordat gebruikers elkaar over de actie gingen informeren via Twitter en Facebook.

Online2Offline

Het gaat ondertussen wel echt ergens over, de O2O (Online2Offline) markt heeft een businesspotentieel van dertig triljoen. Maar hoe maak je nou het beste gebruik van deze services? Locale commercie zou er in een ideale situatie als volgt uitzien; de gebruiker lanceert een app, bekijkt welke deals er op locatie zijn en of zijn of haar vrienden al een coupon hebben, waarna hij of zij reviews van vrienden analyseert om uiteindelijk tot een aankoop van de coupon over te gaan. En dus zijn in de Verenigde Staten netwerken als Foursquare en Facebook Places (waarschijnlijk in 2011 in Nederland) momenteel in een hevige strijd verwikkeld. En dus beschuldigt co-founder van Foursquare Dennis Crowley zijn concurrent Facebook van plagiaat. Het sociale netwerk zou met Facebook Places een bijna exacte kopie hebben gemaakt.

Ad platform

Eerlijk is eerlijk, het ziet er niet goed uit voor Foursquare. Niet alleen kan Facebook alle functionaliteit nabouwen, het sociale netwerk heeft ook nog eens veel meer gebruikers en kan gebruik maken van een sales-team dat de locatie-gerichte-service kan matchen met grote merken. Ook heeft Facebook een self-service ad platform waar lokale bedrijven op kunnen aansluiten. Foursquare gaat het volgend jaar dus moeilijk krijgen, net zoals minder bekende netwerken als het Nederlandse Feest.je en Gowalla. Het is nu nog even afwachten hoeveel Facebook-gebruikers de behoefte zullen hebben om dagelijks in te checken op locaties.

Gijs van der Togt is Social Media Strategist bij MarketingMonday

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen