iBeacons ‘The Next Step in Digital’ voor Starbucks

iBeacons werden voor het eerst geïntroduceerd in 2013 voor iOS7 en zijn bedoeld om op korte afstand met een iPhone en iPad te kunnen communiceren. iBeacons zijn in feite een alternatief voor Near-Field-Communication (NFC)

Deze technologie zit tegenwoordig in iedere smartphone en wordt gebruikt voor mobiele betalingen en het toesturen van kortingsbonnen. Op het gebied van ‘mobile’ ligt Starbucks al jaren lang voor op de concurrentie. Ze gaat daarin binnenkort nog een stapje verder.

Starbucks heeft in de afgelopen jaren ervaren dat hun klanten het prettig vinden om informatie te verwerken via hun telefoon. Ze kwamen dan ook met het idee om met iBeacons te gaan werken. Deze iBeacons worden geïnstalleerd in de Starbucks winkels en zodra mensen voorbij een van de winkels lopen krijgen ze een gepersonaliseerde aanbieding toegestuurd. Deze aanbieding geldt bijvoorbeeld dan alleen voor de komende 30 minuten bij het filiaal waar men toevallig net langsloopt.

De  voor- en nadelen van iBeacons

Het gebruik van iBeacons heeft voor marketeers veel voordelen, maar ook een enkele nadelen. Door het gebruik van iBeacons krijgt Starbucks een nog beter beeld krijgen van wat mensen in Starbucks winkels doen. Een nadeel is dat ongewenste pushberichten ook averechts kunnen werken. Er moet goed rekening gehouden worden met het aantal verstuurde berichten en de inhoud daarvan. Hoe relevanter, deste beter. Hoe creatiever, hoe leuker. Daarnaast zou een koffiezaak die tegenover de Starbucks zit ook iBeacons kunnen implementeren. Dit kan ervoor zorgen dat mensen overladen worden met berichten. Gevolg hiervan zou kunnen zijn dat mensen bij beide zaken geen koffie gaan drinken en wachten tot ze op werk of thuis zijn.

Iedere innovatie brengt risico’s met zich mee, maar in het verleden heeft Starbucks al bewezen deze vaak op een juiste manier te implementeren. Het verhaal met iBeacons wordt wereldwijd in 1500 winkels getest. Wat de rest van de plannen zijn is niet duidelijk, maar houdt rekening met een pushbericht voor een Espresso Frappuccino light als je  in 2016 voorbij de Starbucks op Amsterdam Centraal loopt.

Wat zou jij er van vinden als je voorbij de Starbucks loopt en je een pushaanbieding van hen krijgt? Laat het mij hieronder in de reacties weten.

Foto credit: HAKINMHAN / Shutterstock.com

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen