Intelligente technologie verbetert de levenskwaliteit van senioren

  • De digitale kloof tussen oudere en jongere generaties
  • De ElliQ-robot houdt ouderen gezelschap
  • De Bot Care-robot van Samsung monitort de gezondheid
  • Walabot Home detecteert (onge)vallen en waarschuwt hulpverleners
  • Abeye onthult ’s werelds eerste valdetectiebrillen
  • CarePredict @Home is een nieuw KI-aangedreven platform voor ouderenzorg
  • Het overbruggen van de digitale kloof

Onze levensverwachting is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. Hoewel 60 worden in het verleden een zeldzame gebeurtenis was, kan de meerderheid van de mensen tegenwoordig verwachten deze leeftijd te behalen. Een van de belangrijkste gevolgen van deze ontwikkeling is dat de wereldbevolking snel veroudert. In 2015 waren er 900 miljoen mensen van 60 jaar of ouder op de wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn dat er tegen 2050 naar verwachting maar liefst 2 miljard. Het aantal mensen van 80 jaar of ouder zal naar verwachting een vergelijkbare groei doormaken, van 125 miljoen in 2018 tot 434 miljoen in 2050.

Een infographic met het aantal mensen boven de 60 en boven de 80 en de verwachte aantallen in 2050.
In 2015 waren er volgens de WHO 900 miljoen mensen van 60 jaar of ouder op de wereld. Tegen 2050 zijn dat er naar verwachting maar liefst 2 miljard. Het aantal mensen van 80 jaar of ouder zal naar verwachting een vergelijkbare groei doormaken, van 125 miljoen in 2018 tot 434 miljoen in 2050.

Naarmate technologie een steeds prominentere rol aanneemt in onze samenleving, worden senioren gedwongen zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit en wordt er van hen verwacht dat ze met technologie om leren gaan. In de Verenigde Staten, waar mensen van 65 jaar en ouder ongeveer 15 procent van de totale bevolking uitmaken, heeft 42 procent in deze leeftijdsgroep nu een smartphone. Volgens een recente enquête van Pew Research Center was dat in 2013 nog maar 18 procent. Bovendien is het percentage senioren dat gebruikmaakt van het internet tussen 2000 en 2016 van 12 procent naar 67 procent gestegen.

De digitale kloof tussen oudere en jongere generaties

Hoewel deze cijfers een opmerkelijke verbetering laten zien met betrekking tot de omarming van technologie bij senioren, maakt een groot percentage van deze groep nog steeds geen deel uit van de digitale wereld. Ongeveer 33 procent van de mensen boven de 65 maakt nooit gebruik van het internet en de helft van deze groep heeft thuis geen breedband. Dat betekent dat er een grote digitale kloof is tussen jongere en oudere mensen. Hierdoor kunnen de laatstgenoemden niet ten volste profiteren van alles wat onze huidige samenleving te bieden heeft.

Naarmate het aantal senioren in de wereld blijft toenemen, worden bedrijven zich echter steeds meer bewust van hun koopkracht. Dit blijkt uit het groeiende aantal producten dat specifiek voor dit bevolkingssegment is ontworpen. De wereldeconomie werd in 2018 geschat op $17 biljoen en zal in 2025 naar verwachting $27 biljoen bereiken. Het aantal wereldwijde ‘age tech’-gerelateerde uitgaven groeit naar verwachting van $700 miljard in 2018 naar $2,7 biljoen tegen 2025.

Twee staafdiagrammen met de geschatte waarde van de vergrijzende wereldeconomie en de wereldwijde ‘age-tech’-gerelateerde uitgaven in 2018 en 2025.
De wereldeconomie werd in 2018 geschat op $17 biljoen en zal in 2025 naar verwachting $27 biljoen bereiken. Het aantal wereldwijde ‘age tech’-gerelateerde uitgaven groeit naar verwachting van $700 miljard in 2018 naar $2,7 biljoen tegen 2025.

De ElliQ-robot houdt ouderen gezelschap

Sociaal isolement is een van de grootste problemen waar ouderen mee worden geconfronteerd en dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun geestelijke gezondheid en emotionele welzijn. Om dit probleem aan te pakken heeft de Israëlische startup Intuition Robotics ElliQ een KI-robot ontwikkeld om senioren gezelschap te houden zodat ze zich minder eenzaam voelen.

De robot bestaat uit drie hoofdcomponenten: een basis-unit met een microfoon, luidspreker en magnetisch oplaadstation; een afneembare tablet met een dubbele camera; en een robothoofd dat tijdens de interactie met de gebruiker net zo beweegt als een mens. Het hoofd is ook uitgerust met een camera en maakt gebruik van computer vision om de omgeving te inspecteren en te analyseren wat de gebruiker doet. Als de gebruiker gewoon ergens zit en niet veel onderneemt, probeert ElliQ contact te maken en verschillende activiteiten voor te stellen, zoals een wandeling maken of een grap vertellen. Ook kan de robot een ​​liedje of video naar keuze afspelen. Dankzij kunstmatige intelligentie zou ElliQ uiteindelijk moeten kunnen leren wat de gebruiker wel en niet leuk vindt, waardoor hij nog verder gepersonaliseerde activiteiten kan voorstellen.

Gebruikers kunnen ElliQ ook opdracht geven om hen eraan te herinneren wanneer ze hun medicatie moeten innemen of vaker water moeten drinken. Met de tablet kun je ook tekstberichten verzenden of foto’s en video’s delen. De tablet kan gebruikt worden voor het verzenden tekstberichten en foto’s of videos, maar ook voor spraak- en video-oproepen met bijvoorbeeld familie en vrienden. ElliQ leest alle berichten die de gebruiker ontvangt hardop en beschrijft de afbeeldingen, waarna de gebruiker met een eigen gesproken bericht kan reageren. Familieleden kunnen de bijbehorende app gebruiken om de omstandigheden bij de oudere thuis te monitoren en contact op te nemen wanneer ze iets ongewoons detecteren.

De Bot Care-robot van Samsung monitort de gezondheid

Op CES 2019 heeft de Koreaanse techgigant Samsung een nieuwe reeks robots onthuld die speciaal zijn ontworpen om ouderen te helpen hun gezondheid in de gaten te houden. De Bot Care-robot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (KI) en sensoren om vitale functies als bloeddruk en hartslag te meten en slaappatronen te monitoren. De robot kan gebruikers ook helpen met de inname van medicijnen, lichamelijke oefeningen voorstellen en gevoelens van stress helpen verminderen door middel van muziektherapie.

“Een van onze belangrijkste missies is mensen op nieuwe manieren met elkaar in contact te brengen en hen te helpen voor hun familieleden te zorgen”, zegt John Herrington, de senior vice president en general manager van huishoudelijke apparaten bij Samsung Electronics America. “Samsung tilt ‘connected living’ naar een hoger niveau met innovaties die intelligenter en intuïtiever zijn. Zo kunnen mensen allerlei taken uitvoeren terwijl ze genieten van tijd met familie en vrienden”.

Walabot Home detecteert (onge)vallen en waarschuwt hulpverleners

Valpartijen worden nu beschouwd als de belangrijkste oorzaak van zowel dodelijk als niet-dodelijk letsel bij ouderen. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention zijn er alleen al in de Verenigde Staten 29 miljoen mensen boven de 65 die (regelmatig) vallen. Ondanks de risico’s weigeren de meeste senioren valdetectieapparatuur te dragen, uit angst dat dit hun onafhankelijkheid zou beperken. Om dit probleem op te lossen en valpartijen te kunnen detecteren zonder dat de persoon in kwestie een wearable hoeft te dragen, heeft de in Tel Aviv gevestigde startup Vayyar Imaging onlangs de Walabot Home onthuld, gebaseerd op technologie die oorspronkelijk voor aannemers werd ontwikkeld om pijpen, bouten, kabels en draden achter muren te kunnen detecteren. Het slimme apparaat maakt gebruik van 3D-beeldvorming en radiogolven om door muren te kijken. Zo kan het systeem detecteren wanneer iemand valt en vervolgens de hulpdiensten waarschuwen. Walabot Home kan op elke muur in een huis worden geplaatst om de bewegingen van mensen te monitoren. Zodra het systeem is ingesteld, vereist het geen verdere actie van de gebruiker. Omdat het systeem voor het detecteren van beweging niet afhankelijk is van camera’s of versnellingsmeters, is het ook effectief bij slecht zicht, zoals bij duisternis of wanneer er sprake is van rook, stoom of vuur.

Abeye onthult ’s werelds eerste valdetectiebrillen

Omdat valpartijen een grote bedreiging vormen voor de gezondheid en veiligheid van senioren, worden er steeds meer apparaten en systemen ontworpen om dit specifieke probleem aan te pakken. Eén daarvan is afkomstig van de Franse startup Abeye. Het bedrijf heeft onlangs een slimme bril ontwikkeld die vallen detecteert en automatisch hulp inschakelt. Deze Senior Care-valdetectiebril – de eerste in de wereld – ziet eruit als een gewone bril maar is uitgerust met geavanceerde elektronica en algoritmen waarmee het apparaat een val binnen 5 milliseconden kan detecteren.

Senior Care-brillen werken op batterijen die vier maanden meegaan. De bril hoeft niet opgeladen te worden en bevat geen aan/uitknop. Je hoeft hem alleen maar op te zetten. De bril kan allerlei soorten vallen uiterst nauwkeurig detecteren en laat de gebruiker door zachtjes te trillen weten dat er hulp onderweg is. Je hebt 20 seconden de tijd om de waarschuwing te annuleren voordat de bril de hulpdiensten waarschuwt. De bril bevat bovendien een knop waarmee je handmatig hulp kunt inroepen in geval van hartproblemen, brand, inbraak of andere noodgevallen thuis. De Senior Care-bril kan in alle brilsterkten geleverd worden.

CarePredict @Home is een nieuw KI-aangedreven platform voor ouderenzorg

CarePredict, een toonaangevend bedrijf in de digitale gezondheidszorg, heeft onlangs het nieuwe KI-aangedreven CarePredict @Home-platform gelanceerd. Het platform maakt gebruik van machine learning, slimme wearables en unieke kinematica om informatie over de dagelijkse activiteiten van ouderen te verzamelen en potentiële gezondheidsproblemen te voorspellen – bijvoorbeeld een verhoogd risico op vallen, depressie en urineweginfecties.

CarePredict @Home bestaat uit diverse sensoren en wearables die de activiteiten en gedragspatronen van senioren – zoals eet- en drinkgewoonten, loopbewegingen, slaappatronen, persoonlijke verzorging en toiletbezoek automatisch registreren. Het platform maakt vervolgens gebruik van deep learning-modellen om de verzamelde gegevens te analyseren en tekenen te detecteren van depressie, loopveranderingen, onrustigheid, uitdroging en ongebruikelijke toiletpatronen die op een urineweginfectie kunnen wijzen. Deze tekenen of gedragsveranderingen kunnen allemaal leiden tot een verhoogd risico op vallen.

“CarePredict @Home is dé oplossing voor ouders en grootouders overal ter wereld die op een veilige, slimme, duurzame en comfortabele manier thuis ouder willen worden. Het biedt familieleden inzicht in de evoluerende gezondheid van hun dierbaren, waardoor ze ruim van tevoren de juiste beslissingen kunnen nemen”, zegt Satish Movva, de CEO en oprichter van CarePredict.

Het overbruggen van de digitale kloof

Technologie heeft bijna elk aspect van ons dagelijks leven veranderd – denk aan de manier waarop we communiceren, winkelen of nieuws consumeren. Helaas kan niet iedereen van deze nieuwe technologieën profiteren. Het merendeel van de huidige innovatieve oplossingen is namelijk ontwikkeld zonder echt rekening te houden met de behoeften van ouderen, waardoor deze groep steeds minder volledig aan onze digitaliserende samenleving kan deelnemen.

Gelukkig zijn er allerlei nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Naar verwachting vertegenwoordigen oudere volwassenen tegen 2050 bijna een kwart van de wereldbevolking en dit betekent dat zij ook een groot deel van de rijkdom van de wereld in handen hebben. Dit is een grote kans voor bedrijven die dit segment van de bevolking bedient. Zij hebben daarop gereageerd met het ontwikkelen van gadgets en diensten die uitsluitend gericht zijn op oudere volwassenen, zoals sociaal gezelschap, valbescherming en proactieve zorg.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen