Internettende Nederlanders in 2010

Onderzoek naar de voorkeuren en gedrag van internettende Nederlanders, laten nieuwe ontwikkelingen zien ten opzichte van vorig jaar. Zo stijgt Facebook in populariteit in tegenstelling tot Hyves. Zo is de interactie op sociale netwerken gestegen. En zo blijkt de grootste groep Nederlanders internet vooral functioneel te gebruiken.

Facebook vs Hyves

Facebook stijgt in populariteit onder de Nederlandse websurfers, zo blijkt uit het vierde Next Web onderzoek van Ruigrok | NetPanel. Vorig jaar was Facebook voor 3% van de Nederlanders het favoriete netwerk en inmiddels is dit toegenomen naar 17%. Waar Facebook een stijging doormaakt, daalt Hyves van 67% in 2009 naar 49% in 2010. Als dit zo doorgaat zal Facebook uiteindelijk populairder worden dan Hyves. Ook het actief gebruik van Twitter is toegenomen: van 3% in 2009 naar 9% in 2010. De interactie op sociale netwerken is gestegen van 40% in 2007 naar 72% in 2010. 25% besteedt meer dan zeven uur op deze netwerken.

Drie soorten internetgebruikers

In het onderzoek wordt er onderscheid gemaakt tussen drie groepen Nederlandse internetters.

1. ‘Just surfing around’

Deze internetgebruikers zien internet vooral als informatiebron. 37% van de Nederlanders valt onder deze groep. Ze zijn gemiddeld 10 uur per week online, 55 jaar oud en lager opgeleid.

2. ‘Function first’

Dit is de grootste groep met 41% van de Nederlanders. Zij zien internet puur functioneel. Ze zijn gemiddels 16 uur per week online, gemiddeld 45 jaar en hoger opgeleid.

3. ‘Into fun & games’

De kleinste groep, namelijk 22% van de Nederlanders. Zij zien internet vooral als plezier en zijn maar liefst 26 uur per week online. Deze mensen zijn gemiddeld 34 jaar, hoger opgeleid en maken vaak gebruik van mobiel internet.

Mannen en jongeren internetten meer

Overige opvallende resultaten uit het onderzoek waren dat mannen en jongeren meer tijd online besteden dan vrouwen en ouderen. Het gebruik van internet via de mobiele telefoon is gestegen van 30 naar 65%. De meest gebruikte toepassingen op internet zijn functioneel: informatie, product oriëntatie, bankieren en nieuws.

Internettend Nederland is divers en in ontwikkeling. De interactie op sociale netwerken is enorm en Facebook en Twitter winnen terrein. Steeds vaker heeft men internet altijd bij de hand. Of het nou gaat om iets op te zoeken, te bankieren of te gamen: iedereen weet voor zijn of haar unieke doel het (op) internet te vinden.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen