Internettende tienermeisjes: kwetsbaar maar mediavaardig

Nederlandse tienermeiden in de leeftijd van 10 tot 17 jaar maken veelvuldig gebruik van een webcam. Socialmediabureau Red Choclate liet 6.490 tienermeiden een enquête invullen met vragen over hun webcamgebruik. De deelnemers zijn allen gebruikers van goSupermodel.nl. 78,5% van deze meiden zegt over een werkende webcam te beschikken en 47,2% maakt wekelijks of vaker gebruik van hun webcam.

De onderzochte doelgroep wordt ook wel de digital natives genoemd. Zij gaan actief om met media, creëren zelf en willen invloed op media uitoefenen. Ze produceren dan ook een enorme hoeveelheid content. 16,8% webcambezitsters gebruiken de cam om filmpjes te maken om die vervolgens op YouTube te plaatsen. YouTube wordt veelvuldig gebruikt als middel om meer status te krijgen. Hoe meer views hoe meer aanzien. Een campagne die zich op deze doelgroep richt en user generated content wil genereren, zou er dus goed aan doen wanneer er status en zichtbaarheid wordt geboden binnen de online sociale omgeving van de participanten.

Ondanks dat de doelgroep de webcam grotendeels gebruikt bij het videochatten met vriendinnen (83,9%), is de doelgroep online behoorlijk kwetsbaar. Over het algemeen wordt er aan kinderen amper les gegeven in het gebruik van internet. Ouders hebben er zelf vaak nauwelijks verstand van en houden weinig toezicht. Ook op scholen wordt er > weinig aandacht besteed aan veilig internetgebruik. Aangezien kinderen gemiddeld tien jaar zijn als zij voor het eerst achter de webcam kruipen, is toezicht en kennis gewenst. Gelukkig nemen veel uitgevers van tienercommunities verantwoordelijkheid door op de community internetsafety en mediawijsheid onderwerp van gesprek te maken. Daarnaast maken sites als bijvoorbeeld goSupermodel.nl gebruik van beveilingssystemen. Maar op de plekken waar de webcam het meest gebruikt wordt, namelijk MSN (92,1%) en Skype (14,6%) vindt helemaal geen controle plaats.

De Nederlandse tienermeiden vormen dus een kwetsbare groep internet-/webcamgebruikers. Daarnaast is het een groep die van jongs af aan actief met media om gaat en daardoor is het ook een groep die door middel van campagnes uitgedaagd kan worden, en capaciteiten heeft om zelf content te leveren. Daarbij helpt het als de bijdrage status op kan leveren binnen de eigen online sociale omgeving.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen