Je kunt niet alles voor iedereen zijn: kies doelgroepen!

Dit keer een wat kortere ‘daily’ dan jullie gewend zijn. Over doelgroepen kunnen we veel vertellen, maar we kunnen het ook wat korter houden. Dus bepalen we dat het commerciële succes afhangt van de mate waarin je van betekenis bent voor afnemers. Dit betekent dat je moet focussen op groepen met overeenkomstige behoeften. Deze focus houdt in dat je op de hoogte bent van de ‘customer insights’ van deze specifieke groep. Het zijn immers de klantinzichten die de basis vormen voor de commerciële strategie.

Doordringen door onderscheid

Op basis van deze inzichten ontwikkel je de productpropositie, de crossmediale campagne, list of online casinos webpresence en het merk. Zorg er dus voor dat je doordringt tot de hersenen van je doelgroep en achterhaal koopredenen, blokkades, argumenten, kritieken en complimenten. Dit pakketje vormt de brandstof voor een winstgevende doelgroepgerichte benadering. Doelgroepen verschillen van elkaar, dus zul je de aanpak specifiek moeten afstemmen op deze verschillen.

Hoe verkrijg je customer insights?

‘Customer insights’ kun je op verschillende manieren verkrijgen: user-generated-content, fora, klantgesprekken, enquêtes, branche onderzoek, via accountmanagers, een callcenter of andere vormen van klantinteractie. Meer hierover zul je vinden in het hoofdstuk doelgroepen 2.0. Morgen heb ik interessante nieuwe cijfers over waar marketeers social media voor inzetten. Tot dan!

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen