‘Klik hier voor meer info’, en weg is je klant

Klik hier voor meer info en klant is weg. De klant volgt de link en vindt de interessante informatie die zorgvuldig op de website verstopt is. Vervolgens gaat de klant in op één van de leuke online aanbiedingen. Dat is de marketingfunnel waar veel marketeers op vertrouwen. Zij bouwen gangetjes, muurtjes, denken hun online bezoekers te kunnen vangen in een funnel met slechts één uitgang.

In de realiteit werkt het zo niet meer. De marketingfunnel wordt ervaren als een doolhof, als ongemakkelijk en ontoegankelijk. Maar de consument heeft een duidelijk antwoord: het doolhof van de marketeer is maar een klein onderdeeltje van het enorme doolhof dat het internet is. Dus gaat de consument op zoek naar de site van de concurrent. Weg is je klant.

De online consument raast met een noodgang over de digitale snelwegen: onvoorspelbaar, grillig, zoekend en vergelijkend lijkt hij wel door een doolhof te lopen, maar op internet kan je overal wel een uitgang vinden. Daar ligt dan ook de oplossing voor marketeers. In plaats van te vertrouwen op traditionele funneling is het nu zaak op de juiste plekken simpelweg als gids aanwezig te zijn en richting te geven in het wispelturige surfgedrag van de consument. Bied de informatie die van toepassing is, breng duidelijkheid in de chaos van het internet en je zult het vertrouwen winnen van de consument. Die zal dan in de toekomst weten dat hij de weg vindt via jou. Dus toch een beetje funneling, maar dan anders.

Geïnspireerd door Marketing’s New Key Metric – Engagement van Forrester Research.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen