Lage verzendkosten en aanbiedingen stimuleren online shoppen

Online shoppen is in het jaar 2008 voor het eerst populairder bij multichannel shoppers dan het kopen van cadeaus in de winkel. De voordelen van online shoppen zijn het besparen van tijd (88%), moeilijk vindbare producten vinden (84%), een groter aanbod (83%), het mijden van de drukte in winkels (83%) en het besparen van geld (80%). Dit komt naar voren uit een Amerikaans onderzoek ‘Mindset of the Multi-Channel Shopper Holiday Survey’, uitgevoerd door E-Tailing Group.

De helft van de duizend ondervraagde shoppers geeft aan dat ze van plan zijn hun kerstinkopen online te doen. In tegenstelling tot 44% die kerstinkopen in de winkel koopt. Verwacht wordt dat, vanwege het huidige economische klimaat, 52% van de ondervraagden minder kerst inkopen zal doen dan vorig jaar. Een grote meerderheid (72%) gaat eerst online op zoek naar productinformatie, voordat een product gekocht wordt. Daar komt bij dat 91% verwacht in 2009 even vaak, of zelfs meer gebruik te gaan maken van online shoppen dan vorig jaar.

E-tailing Group stelt dat door het gemak en de efficiëntie van online shoppen, de consumenten meer vertrouwd zijn geraakt met deze manier van winkelen. Er worden meer producten uit meerdere categorieën verkocht en er wordt meer gebruik gemaakt van middelen en informatie. Om de consumenten te overtuigen van de voordelen van online shoppen, zouden de verzendkosten moeten worden verlaagd. Dit is namelijk de belangrijkste reden om geen online aankopen te doen, aldus 78% van de respondenten. Daarnaast is het geven van online aanbiedingen ook een belangrijke prikkel voor de consument om online producten te kopen.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen