Managen zoekmachinemarketing complexer dan verkiezingscampagne

Zoekmachinemarketing blijft de komende jaren flink groeien. Verwacht wordt dat de marketingbestedingen in 2009 zo’n 26,8 miljard dollar bedragen. Maar searchmarketing wordt ook steeds complexer, zo ondervinden veelal grote bedrijven die omvangrijke searchcampagnes in de lucht proberen te houden. Dit komt naar voren uit een onderzoek van Jupiter Research, uitgevoerd in opdracht van Marin Software, een bedrijf dat zoekmachinemarketingtools ontwikkelt.

In hun onderzoek ondervroegen ze een groep Amerikaanse marketeers met een hoog searchbudget. Ongeveer 53% van de respondenten spendeert tussen de 50.000 en 250.000 dollar per maand aan zoekmachinemarketing. Maar liefst 30% spendeert tussen de 250.000 en 1 miljoen dollar per maand en 17% meer dan een miljoen doller per maand.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 92% van de marketeers de uitgaven voor zoekmachinemarketing willen verhogen met 22%. Dit willen zij met name als er enkele drempels zouden wegvallen op het gebied van techniek en management. Een aantal hindernissen zijn:

  • onvoldoende gekwalificeerd personeel om de zoekmachinecampagnes te ontwikkelen en te leiden
  • angst voor slechte return on investment
  • financiële doelen niet kunnen halen omdat de kosten per zoekwoord stijgen
  • effectiviteit van de campagne niet kunnen bewijzen naar het management
  • gebrek aan de juiste instrumenten om grote searchcampagnes te managen

De grootste problemen voor marketeers die meer dan 500.000 dollar per maand uitgeven aan zoekmachinemarketing zijn de lange lijsten met zoekwoorden (78%), te weinig en onbekwaam personeel (59%) en de bestaande applicaties leveren niet wat ze beloven (69%).

Een ruime meerderheid van de markteers (85%) vindt dat searchmarketing steeds complexer wordt. Velen hebben er geen vertrouwen in dat de belangrijkste onderdelen van een searchcampagne correct worden uitgevoerd. Ook vinden ze het managen van een effectieve en grote searchmarketingcampagne moeilijker dan het managen van een verkiezingscampagne voor het presidentschap (44%). Als alle middelen en technieken voorhanden waren, dan zouden de respondenten 22% meer geld willen uitgeven om de campagne perfect te kunnen uitvoeren. De meeste marketeers gebruiken nog steeds simpele Excel-sheets voor hun gegevens.

Ondanks alle tegenvallers blijft zoekmachinemarketing toch een hoge prioriteit hebben bij marketeers, 79% geeft ieder jaar meer uit. De groei van de searchmarketingbestedingen behoort tot de belangrijkste strategieën, volgens 67% van de respondenten.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen