Mind shift | Drie trends voor 2016: robots, virtual reality en nanotechnologie

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in ijltempo op. De beste onderzoekers, ingenieurs en wetenschappers zijn voortdurend bezig met de ontwikkelingen van nieuwe technologieën in de maakindustrie, de zorgsector en energievoorziening. Daarin spelen robots, virtual reality en nanotechnologie een belangrijke rol.

Robots zijn onomkeerbaar ons leven binnengestapt

Robots kunnen zich met allerlei bronnen verbinden en ze lijken in de toekomst steeds meer op mensen. Binnen 10 jaar zien we het verschil niet meer tussen mens en robot. De fabrieksrobot Baxter kan eenvoudige taken uitvoeren en leert door mensen en robots te imiteren. Over vijf jaar werken er nog maar weinig mensen in een fabriek aan de lopende band. We kunnen de hoge kosten in de zorgsector – die met 5% per jaar stijgen – terugdringen door robots te introduceren. Zorgrobots Zora en Nexi worden al ingezet in woonzorgcentra en op scholen met autistische kinderen. Ze geven patiënten medicatie, spelen spelletjes en doen bewegingsoefeningen voor. Ze zijn ontworpen voor emotionele interactie; ze kunnen zich bijna menselijk gedragen en overal functioneren. Uit vele experimenten is al gebleken dat mensen prima met robots overweg kunnen.

Dan zijn er de gezelschapsrobots of sociale robots. Neem het virtuele huisdiertje Tamagotchi waarvan er sinds de lancering 18 jaar geleden inmiddels 80 miljoen van zijn verkocht. En ja, seksrobots als Roxxxy zijn er ook. Volgens experts zorgen ze straks voor minder seksueel overdraagbare ziekten en ongewenste zwangerschappen. In 2050 werken er in de rosse buurt alleen nog maar robotprostituees. Hierdoor behoren menselijke prostitutie en vrouwenhandel snel tot het verleden.

Lees ook: Zes futuristische robots die ons leven gaan bepalen

Gezellig thuis op de bank en tegelijkertijd op het strand in Hawaï – het kan met virtual reality

Je kunt met de HoLoLens, Google Glass en de Oculus Rift elke soort ervaring die je je maar kunt voorstellen ook daadwerkelijk beleven. Je hoeft nergens meer heen. Met virtual reality kunnen hulpdiensten als de brandweer scenario’s oefenen zonder met auto’s en manschappen ook fysiek aanwezig te zijn. Virtual reality biedt ook land- en luchtmacht uitstekende mogelijkheden om te trainen in gevechts- en landingsituaties op vele plekken in de wereld. De reisgids van de toekomst is een virtuele bril die je in staat stelt om te genieten van Hawaï, terwijl je thuis op de bank zit. Ook Apple voegt zich in 2016 in deze markt. Watch this space!

Knutselen met moleculen kan met nanotechnologie

We zijn inmiddels in staat om nanorobots te ontwikkelen die op verschillende manieren kunnen worden ingezet, zoals in de chirurgie. Nanorobots zijn zo klein als een tiende van een haar en kunnen kankercellen verwijderen en deze vervangen door gezonde cellen. Met diezelfde technologie, gecombineerd met bioprinters die levende cellen printen, kunnen we straks ook levende wezens creëren. Ook kunnen ze in de toekomst de ozonlaag herstellen en luchtvervuiling opruimen.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen