MKB stort zich massaal op social media

Hoe worden kleine en middelgrote bedrijven gevonden door nieuwe klanten? In de VS deden ze daar recentelijk onderzoek naar en daaruit blijkt dat volgens deze bedrijven zelf mond-tot-mond reclame met 82% veruit het populairste middel is. Gevolgd door het internet / zoekmachines met 66% en reclame met 37%.

Social media na bedrijfssite populairste middel
Onder andere de lage kosten welke gepaard gaan met mond-tot-mondreclame, heeft er voor gezorgd dat kleine en middelgrote bedrijven in de VS zich de afgelopen tijd in grote getalen op social media marketing hebben gestort. Het is na de bedrijfswebsite de meest gebruikte vorm van online marketing in deze sector.

Social media in 2011 belangrijker dan zoekmachinemarketing
Uit het onderzoek van American Express OPEN en Search Engine Marketing Professional Organization (SEMPO) blijkt dat 44% van de SMB bedrijven gebruik maakt van social media voor marketingdoeleinden. Van de ondervraagde bedrijven maakt verder 28% gebruik van zoekmachine-optimalisatie (SEO) en 21% van zoekmachine ‘advertising’ (SEA). De verwachting is dat social media dit jaar zelfs populairder zal worden dan SEO en SEA bij elkaar opgeteld.

Meer dan 70% gebruikt Facebook
Ook uit andere onderzoeken blijkt dat social media voor kleine en middelgrote bedrijven in de VS inmiddels een topprioriteit is. Zo laat onderzoek van MerchantCircle – het grootste online netwerk voor lokale bedrijven in de VS – zien dat meer dan 70% van deze bedrijven gebruik maakt van Facebook voor het bereiken van marketingdoelstellingen. Tweederde van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van Google en nog eens eenderde van Bing.

Zoekmachinemarketing effectiever voor leadgeneratie
Ook onderzoekbureau Ad-ology Research deed recentelijk onderzoek en daaruit kwam naar voren dat ruim 57% van de smb bedrijven social media in zekere mate effectief beschouwd voor het generen van leads. Uit het onderzoek van MerchantCircle blijkt echter dat zoekmachinemarketing als een effectiever middel wordt beschouwd dan social media (40,2% vindt zoekmachinemarketing effectiever, 36,7% social media).

Zoekmachinemarketing blijft interessant middel
De populariteit van social media is voor een deel te danken aan de toegankelijkheid en de lage kosten. Daarnaast leeft bij een groot deel van de ondernemers het gevoel dat ze “iets” met social media moeten en dus niet achter kunnen blijven. Deze hele trend betekent echter niet dat de tijd van traditionelere middelen als bijvoorbeeld zoekmachinemarketing voorbij is. SEO en SEA zijn namelijk zeer effectief om in contact te treden met potentiële klanten die op het punt staan een aankoop te doen.

De situatie in Nederland
Deze onderzoeken hebben uiteraard betrekking op de situatie in de VS. De vraag is dan ook in hoeverre er verschil is met de situatie in Nederland? We zijn benieuwd naar jouw visie op het gebruik van social media in het mkb. Laat het ons weten in de ‘comments’.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen