Mobiele content: muziek, video en games

Een leven zonder mobiele telefoon. Niet veel mensen zullen zich er nog iets bij voor kunnen stellen. Onze afhankelijkheid van de mobiele telefoon wordt met de dag groter. Deze soms wat dwangmatig lijkende afhankelijkheid creëert natuurlijk ook kansen voor marketeers en uitgevers. Zij kunnen het medium dan ook niet langer links laten liggen.

Goedkopere devices en snellere verbindingen

Smart phones en iPad-achtige computers worden snel beter, sneller en natuurlijk goedkoper. Dit in combinatie met een steeds ruimere beschikbaarheid van goede en snelle verbindingen leidt er toe dat consumenten steeds minder concessies hoeven te doen voor wat betreft de consumptie van mobiele content.

Betere ‘user experience’ en meer content

Een betere ‘user experience’ en een toename van verschillende soorten content zal er voor zorgen dat het aantal mensen dat gebruik maakt en toegang wil tot mobiele content in de aankomende jaren sterk zal stijgen. Met name de vraag naar mobiele video en muziek zal een sterke stijging laten zien. Al zal de vraag naar mobiele games niet ver achter blijven.

Kansen voor marketeers

De toename van het aantal gebruikers van mobiel internet zorgt ook voor kansen voor bedrijven en marketeers. De mogelijkheden liggen met name op de volgende drie gebieden:

  1. Abonnementen (streaming music en mobiele TV toepassingen)
  2. Direct en pay-per-view downloads (muziek, games, video)
  3. Advertentie-inkomsten (games, muziek, en video).

Uitdagingen

Kansen gaan meestal ook gepaard met uitdagingen. Een van de grotere uitdagingen voor marketeers zal zitten in het vinden van de juiste balans tussen betaalde en gratis content. De toekomst zal moeten uitwijzen waar het optimale punt zich bevindt.

Ook op het gebied van de ‘user experience’ valt nog genoeg winst te boeken. Uit Amerikaans onderzoek van Gomez blijkt namelijk dat maar liefst een derde van van de mobiele internet gebruikers in de VS zich stoort aan een gebrekkige ‘user experience’.

De belangrijkste punten van frustratie zijn:

  1. Mobiele site slecht leesbaar en moeilijk te gebruiken (33%)
  2. Website laadt te langzaam (29%)
  3. Slechte functionaliteiten (18%)

Snelle toegang tot informatie

De meeste mobiele webgebruikers zijn gewend aan het feit dat de verbinding niet altijd optimaal is. Dat betekent echter niet dat er geen sprake is van frustratie. Het belangrijkste doel van mobiel internet is immers snelle toegang tot informatie. Volgens het onderzoek van Gomez accepteren de meeste mobiele internetgebruikers een iets langzamere laadtijd van mobiele websites. Daar staat tegenover dat maar liefst een derde van de onderzochte personen er gewoon vanuit gaat dat mobiele sites net zo snel laden als op hun PC.

Niet afwachten

Een deel van het probleem zal mettertijd worden opgelost met de komst van 4G mobiel internet. Het zal echter nog wel even duren voordat dat in Nederland realiteit is. Marketeers kunnen dus niet achterover leunen en wachten tot het probleem voor hun wordt opgelost. Een betere ‘user experience’ is daarom van groot belang om een steeds groter wordende groep mobiele internetgebruikers tevreden te stellen en te binden. Er wordt immers verwacht dat er altijd en overal beschikking is tot de gewenste informatie zonder daar lang op te moeten wachten.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen