Online onderzoek voor aanschaf auto

Voordat mensen een auto kopen doen ze eerst zelf een uitgebreid onderzoek via internet, zo blijkt uit onderzoek van Marktplaats.nl. Het onderzoek werd gedaan onder 500 mensen die dit jaar een auto willen kopen. Nederlanders vinden zekerheid en betrouwbaarheid het belangrijkste bij de aanschaf van een auto. Het kopen van een auto wordt als een van de moeilijkste aankopen gezien.

Als consumenten een nieuwe auto willen gaan ze in eerste instantie zelf op zoek: 42% vraagt daarbij geen advies. Zeker 40% bekijkt zeker meer dan zestig auto’s op internet voordat ze een deal sluiten. Bij hun oriëntatie is de belangrijkste bron een website met autoadvertenties (77%). Op de tweede plaats de informatie van de autodealer (40%) en 20% van de informatie komt van vrienden, familie of kennissen.

Voor 87% van de respondenten is een auto erg belangrijk en verwachten zonder auto in de problemen te komen of zeggen zelfs helemaal niet zonder wagen te kunnen. Een kwart hecht meer aan hun auto dan aan hun huisdier. Als consumenten twijfels hebben dan gaan deze vaak om de betrouwbaarheid. De grootste irritatie bij het bezichtigen van een auto is het achterhouden van informatie door de verkoper. Een gehaaste verkoper die vragen ontwijkt of de koper als leek behandelt wordt niet gewaardeerd. Ook willen autokopers niet dat de auto voor de proefrit als is ware gereden want het is dan moeilijk te achterhalen of er iets mis is met de motor.

Marktplaats investeert in het aanbieden van informatie die helpt bij het vinden van een betrouwbare auto tegen een goede prijs. Ze geven bijvoorbeeld tips en een checklist die gebruikt kan worden tijdens een bezichtiging. Dit zal hopelijk de 1,1 miljoen maandelijkse unieke bezoekers van marktplaats helpen bij hun moeilijke zoektocht.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen