Rally en sneakers, een flitsende combinatie

Stel, je hebt een eigen bedrijf opgezet dat schoenen verkoopt, en je zoekt een extra uitdaging. Wat ga je dan doen? Ken Block is 37 jaar en oprichter van DC Shoes, hij besloot om te gaan rally racen. Niet zonder succes, want hij won de ‘Rookie of the Year’ award op het Rally America circuit wat hem een sponsor deal opleverde.

Viral leidt tot nieuwe identiteit

Afgelopen jaar vergaarde de rallyracende marketing executive internationale faam, maar niet met het behalen van goede resultaten als rally coureur. Hij maakte één van de top 10 virals aller tijden. Het concept: een stoere video waarin Ken Block zelf achter het stuur kruipt van een Subaru rallywagen, die hij vervolgens zijwaarts door de bochten stuurt op de in Japan bekende “gymkhana” manier. Resultaat: een video die de verkopen van DC Shoes een flinke boost heeft gegeven en die ook leidde tot een nieuwe marketing identiteit van DC Shoes. Voorheen had DC Shoes een strategie bestaande uit een mix van online en event marketing. In een interview met AdAge vertelt Ken Block over zijn dubbele carrière als marketing executive en rally coureur, en legt hij uit hoe je een video viral kan maken.

Het begon eigenlijk als een grap

Volgens Ken Block was de eerste video die ze maakten vooral voor de ‘fun’ gemaakt. In slechts een paar maanden tijd kreeg hij echter meer dan 11 miljoen hits op zijn eigen website! Dit kostte hem geld, waardoor hij besloot de video van zijn website af te halen en op YouTube te plaatsen. De video heeft op YouTube inmiddels ook al bijna 8 miljoen views. In eerste instantie was de video helemaal niet gemaakt als een promotievideo, maar de tweede en derde video hebben wel een duidelijke branding functie voor DC Shoes. Ken Block noemt de video’s zelf ‘branded entertainment’, omdat het leuke content is om naar te kijken. Een van de verschillen tussen de video van DC Shoes en andere virals is dat de video van DC Shoes door DC Shoes zelf geregisseerd is en niet door extern bureau.

Succesformule bestaat niet

Op de vraag of de video’s effectief zijn geweest, antwoord Ken Block dat de video’s de verkopen zeker hebben gestimuleerd. De formule voor een succesvolle viral bestaat volgens Ken Block niet. Het is belangrijk om nieuwe media en marketing continu in de gaten te houden. Daarnaast kan een video succesvol worden zolang de content origineel, nieuw en entertainend is. Dat is volgens Ken Block ook de succesfactor achter de unieke gymkhana video serie van DC Shoes.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen