Social media groeit maar door

Hoewel social media nu al niet meer weg te denken is van het web, toont onderzoek van Universal Media aan dat social media nog steeds ontzettend hard groeit. Het mediacommunicatiebureau onderzocht voor het derde jaar op rij de impact van sociale media. Hiervoor werden 17.000 actieve internetters ondervraagd uit 29 landen, in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 53 jaar.

Uit het rapport komen een aantal belangrijke zaken naar voren. Het is overduidelijk dat social media nog steeds groeit: het aantal gebruikers neemt toe en bestaande gebruikers zijn actiever geworden door nog meer content te creëren. Vooral Azië maakt grote sprongen voorwaarts: in deze regio wordt de meeste content gecreëerd. Het aantal bloggende Chinezen overtreft zelfs het aantal bloggers uit Europa en de Verenigde Staten samen. In totaal telde het onderzoek wereldwijd 184 miljoen bloggers waarvan de Chinese community goed is voor 42 miljoen bloggers. Volgens Universal Media mogen weblogs zich ondertussen tot de mainstream media rekenen en geven zij een goed beeld van de publieke opinie: 73% van de ondervraagde internetters leest wel eens een blog.

Het onderzoek besteedt ook aandacht aan social platforms en social networks. De wereldwijde social platforms zorgen voor internationalisering van de mediaconsumptie. De groei van social platforms is universeel: stuk voor stuk werden zij groter gedurende de loop van het onderzoek. Met name online video nam toe: het eerste onderzoek berekende 31%, dit derde onderzoek maar liefst 83%.

Het populairste platform voor het uploaden en delen van content zijn de social networks. Wereldwijd heeft driekwart van de ondervraagden zich aangemeld bij een social network als Hyves, LinkedIn of Facebook. Ruim de helft van de leden heeft wel eens foto’s geüpload en bijna één op de vijf leden heeft wel eens video’s geüpload.

Al deze statistieken bieden een optimistisch vooruitzicht voor marketeers en adverteerders. Talloze online applicaties, technieken en diensten maken het mogelijk om een merk stevig te positioneren bij de juiste doelgroepen. Daarbij noemt Universal Media onder andere specifiek afgebakende doelgroepen, white label sociaal netwerken en social network aggregators. Die laatste brengen verschillende sociale netwerken op één plaats bijeen.

Marketeers kunnen door de groei van social media steeds meer grip krijgen op de opinies en attitudes van de online consument. Van de ondervraagden antwoordde 34% wel eens te bloggen met hun ervaringen of meningen van producten en merken. 36% denkt positiever over bedrijven met een weblog dan bedrijven zonder.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen