Marketeers zijn bezig plannen te maken om sociale netwerken in de toekomst te integreren in hun marketingplannen. Ongeveer 80% van de Nederlandse marketeers hebben de intentie om volgend jaar een actie op te zetten met een sociaal netwerk. Opvallend is echter dat de marketeers zelf weinig ervaring hebben met dergelijke online netwerken. Slechts 40% maakt zelf deel uit van een sociaal netwerk. Dit zijn de conclusies van een grootschalig marktonderzoek uitgevoerd door het bureau InSites Consulting. Het onderzoek is zowel gedaan onder consumenten als adverteerders in de Nederlandse, Engelse en Belgische markt.

In België, Nederland & Engeland zijn MySpace en Facebook veruit de meest bekende sociale netwerken. Maar liefst 65% is vertrouwd met Facebook en 70% kent MySpace. Maar wat opvalt, is dat de Nederlandse marketeer minder bekend is met deze twee netwerken in vergelijking met de Belgische en Engelse marketeer. De spreiding in het gebruik van sociale netwerken is in Nederland wel groter dan in België en Engeland. Daarnaast wordt het netwerk Hyves veel gebruik.

Op dit moment zijn vier van de tien Nederlanders lid van een sociaal netwerk. Er zal nog een sterke groei in het gebruik van sociale netwerken komen. Meer dan 30% van de Nederlandse consumenten geeft aan om meer gebruik te maken van deze digitale platformen in de nabije toekomst. De voornaamste reden om deel uit te maken van een sociaal netwerk is voor de ontspanning en om te communiceren met vrienden. De enige uitzondering hierop is LinkedIn, deze wordt voornamelijk professioneel gebruikt.

Merken in sociale netwerken

Ruim 70% van de consumenten ervaart de aanwezigheid van merken in sociale netwerken als advertenties. Bedrijven aanwezig in sociale netwerken treden veelal in de rol van adverteerders. Consumenten zijn tegen het feit dat sociale netwerken worden ingezet als advertentiemiddel. Maar marketeers denken hier heel anders over. Eén op de drie marketeers is van mening dat er door merken wordt geadverteerd in sociale netwerken. Daarom moeten marketeers goed nadenken op welke manier ze communiceren in sociale netwerken.

Marketingmix

Het onderzoek van InSites Consulting toont duidelijk aan dat marketeers op zoek zijn naar manieren om sociale netwerken te integreren in hun marketingmix. Maar liefst 80% geeft aan dat ze met hun merk aanwezig willen zijn in online platformen. Opmerkelijk is dat minder dan de helft van de marketingprofessionals zelf ervaring heeft in het gebruik van sociaal netwerken. Om goed te begrijpen hoe consumenten zich daar gedragen en met elkaar omgaan is het belangrijk om als marketeer zelf kennis te hebben van dergelijke netwerken. Daarom zouden marketeers die sociale netwerken willen inzetten in de marketingmix eerst zelf lid moeten worden.

Succesvolle merken in sociale netwerken

Om als merk succesvol te zijn in een sociaal netwerk zijn er drie strategieën waarop dat bereikt kan worden:

1) Waarde creëren voor consument

Door het geven van kortingsbonnen of het houden van een wedstrijd, waarin prijzen kunnen worden gewonnen, kan waarde worden gecreëerd voor consumenten. Consumenten staan erg open voor een bedrijf dat zich op een authentieke wijze koppelt aan een goed doel.

2) Persoonlijke communicatie

Klanten dienen te worden benaderd door organisaties op een spontane manier. Door persoonlijk te communiceren voelt de klant zich als een gelijke van de organisatie. Marketeers zijn vaak getraind om te communiceren als een onpersoonlijk bedrijf en zijn bang om op een spontane manier te communiceren. Maar juist die persoonlijke communicatie is belangrijk.

3) Luisterend oor

Organisaties moeten luisteren naar wat consumenten te vertellen hebben. Wanneer er ideeën worden gegeven over een bepaald merk, dan is het van belang dat een organisatie ernaar luistert. Door een luisterend oor te bieden voelen de klanten zich gewaardeerd.

Marketeers moeten leren om op een persoonlijke manier te communiceren met de consumenten. Dit klinkt eenvoudig, maar het is een hele uitdaging om hierin te slagen.

Aanpak voor marketeers!

Als markteers sociale netwerken willen inzetten in de marketingmix, is het belangrijk om te weten hoe een sociaal netwerk werkt. Marketeers moeten daarom eerst zelf lid worden bij een dergelijk netwerk. Pas na enkele weken wordt het plezier en nut duidelijk. Daarna kan een marketeer een sociaal netwerk succesvol inzetten in de marketingmix.

Gratis e-books voor 13 sectoren.

Gratis e-books voor 13 sectoren.

De wereld verandert in snel tempo en dat heeft grote impact op all sectoren. Daarom hebben we een compact e-book serie ontwikkeld met de laatste trends op een rij.

Hein

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen

Schrijf je nu in
voor de gratis nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de laatste insights, research, e-books en
artikelen van ons research team. Helemaal gratis!