Spiegel, spiegel aan de wand, welke is de slimste van het land?

  • Winkelen krijgt een nieuwe dimensie met de MemoryMirror en Samsung’s OLED
  • De virtuele spiegel van Panasonic ontgaat geen enkele oneffenheid
  • De slimme spiegel is een win-win situatie voor klant en retailer
  • De Selfie Mirror is niet zo oppervlakkig als je denkt
  • Check je gezondheid met de Wize Mirror

Door de geschiedenis heen zijn spiegels voor talloze doeleinden gebruikt. De eerste spiegels werden vervaardigd van gepolijst steen en later werden ze gemaakt van koper, zilver en zelfs goud. Ze werden gebruikt om onze reflectie te zien maar ook als decoratie en voor toepassingen in de kunst en de wetenschap. De spiegel van de toekomst is slimmer dan ooit tevoren. Binnen afzienbare tijd worden ze gebruikt als extensies of zelfs als vervanging van onze laptops, tablets en smartphones. Slimme spiegels geven onze winkelervaring een extra dimensie, helpen retailers hun omzet te verhogen en assisteren ons om onze gezondheid in de gaten te houden. Voordat je het weet maken onze traditionele spiegels plaats voor nieuwe, hyper-intelligente versies.

Winkelen krijgt een nieuwe dimensie met de MemoryMirror en Samsung’s OLED

Nieuwe kleding passen zonder zelf uit de kleren te gaan; het is allemaal mogelijk met ‘smart mirrors’. Online shopping biedt vele voordelen maar het feit dat we kleding niet kunnen passen is vaak een probleem. In fysieke winkels moet je heen en weer naar de paskamers om verschillende maten te proberen maar met de introductie van slimme spiegels behoort dit ongemak binnenkort tot het verleden. Denk aan een spiegel waarop verschillende stijlen, kleuren en maten op jouw reflectie worden geprojecteerd. Alsof er een persoonlijke stylist in de paskamer staat om je te helpen de beste keuze te maken.

De gepatenteerde MemoryMirror van het Californische bedrijf MemoMi is één van de meest geavanceerde slimme spiegels op de markt. Het combineert video, laat je 360-graden afbeeldingen zien en biedt augmented reality en sociale netwerken in één high-end pakket. De MemoryMirror werd geïntroduceerd op de National Retail Federation Expo in 2015 en ontwikkeld om winkelen in fysieke winkels een extra dimensie te geven. De spiegel maakt foto’s en video-opnames van de kleding die de klant probeert. Hij wordt met eenvoudige handgebaren bestuurd, zodat de klant zichzelf vanuit elke denkbare hoek kan bekijken. Om het keuzeproces te vergemakkelijken worden er in real time diverse outfits in verschillende kleuren naast elkaar gepresenteerd en de afbeeldingen kunnen via Smartphone, social media en e-mail worden gedeeld.

Ook Samsung heeft zijn eigen slimme spiegel onthuld: de ‘Mirror and Transparent’ OLED Display Solution, een 55-inch spiegel met een transparant OLED scherm aan de voorkant. De spiegel is uitgerust met Real Sense Technology en 3D-camera’s om de gebruiker te volgen. Kleding, schoenen en sieraden worden op de reflectie van de klant geprojecteerd waardoor het lijkt alsof hij of zij ze daadwerkelijk draagt. Seung Yang, de vice-president van Samsung Display Company, zegt er zeer enthousiast over te zijn dat hij de wereld van multi-channel shopping met de integratie van hun nieuwste OLED displays een nieuwe, interactieve dimensie kan bieden. Samsung is niet het enige of het eerste bedrijf dat dit soort technologie gebruikt maar de OLED Display Solution is wel minstens vijftig procent reflecterender dan alle huidige concurrenten. Wellicht gaat de OLED al onze spiegels thuis in de toekomst wel vervangen.

De virtuele spiegel van Panasonic laat alle oneffenheden in jouw huid zien en geeft advies

In plaats van klanten alleen de positieve kanten van het uiterlijk te laten zien, focust de Panasonic virtuele spiegel op de oneffenheden in ons gezicht. Met geavanceerde, ingebouwde high definition camera’s analyseert de slimme Panasonic spiegel je huid. Hij ziet dingen die we zelf liever niet zien zoals zonbeschadigingen, rimpels, ouderdomsvlekken en andere oneffenheden. Vervolgens geeft de spiegel advies over de producten waarmee huidproblemen het best behandeld kunnen worden. Ook biedt deze slimme spiegel de mogelijkheid om verschillende soorten make-up uit te proberen en te experimenteren met diverse wenkbrauwvormen. Hij kan zelfs allerlei soorten gezichtshaar laten zien. Julie Bauer, president van Panasonic Consumer Electronics voor Noord-Amerika, vertelt dat de spiegel absoluut geen gimmick is. Het is een serieuze technologische oplossing die retailers helpt om klanten aan te trekken. De spiegel heeft zelfs potentiële toepassingen voor het onderwijs en voor klinisch onderzoek. Panasonic heeft laten weten dat de spiegel is ontwikkeld om productverkoop in warenhuizen over de hele wereld een boost te geven.

Een win-win situatie: betere ervaring voor de klant en betere omzet voor de retailer

Met de opkomst van online winkelen hebben we misschien het idee dat de ouderwetse paskamers in de toekomst van de retail overbodig worden maar de realiteit is eigenlijk heel anders. Retailers zien in dat moderne paskamers veel nieuwe mogelijkheden kunnen bieden. De fysieke paskamer speelt een uiterst belangrijke rol in de conversie van kijker naar koper. Slechts 36 procent van kijkers in een winkel koopt uiteindelijk iets. Als klanten echter iets kunnen aanpassen, loopt maar liefst 71 procent daarna met een aankoop de deur uit. Door slimme spiegels te installeren krijgen retailers ook nog eens toegang tot belangrijke data over wie wat aanpast en of die klant dat kledingstuk vervolgens ook koopt. Sommige winkels laten klanten eerst een account registreren, waarna de shopper gebruik kan maken van alle fantastische mogelijkheden van de virtuele spiegel. Dat alle verzamelde gegevens geaggregeerd en anoniem zijn spreekt voor zich, tenzij de klant aangeeft dat zijn gegevens op een andere manier gebruikt mogen worden.

Met de Selfie Mirror kun je veel meer dan alleen selfies nemen

Bladerend door Instagram zou je haast denken dat de wereld vol zit met zelf-geobsedeerde narcisten. Smart Ltd. speelt in op de selfie hype met de Selfie Mirror. Dit hightech apparaat maakt korte metten met het eindeloos najagen van de perfecte foto. Als de Selfie Mirror eenmaal hangt, is hij  klaar om foto’s te maken wanneer we maar willen. En niet alleen dat. Hij maakt ook contact met onze vrienden en bewonderaars op social media door automatisch foto’s te posten – uiteraard nadat hij daar toestemming voor heeft gevraagd. De Selfie Mirror kan ook gebruikt worden voor Skype video calls en om vlogs op te nemen met de meest flatterende LED-verlichting. Het startscherm geeft ook de tijd en datum aan, het laat social mediaberichten zien en toont weersvoorspellingen en het laatste nieuws. Maar de Selfie Mirror is niet alleen voor spelletjes en plezier. Via het startscherm heb je direct toegang tot diensten zoals Trip Advisor, Uber en Google Maps. De Selfie Mirror heeft bewegingssensoren waardoor hij perfect is voor beveiligingsdoeleinden. Zodra een sensor wordt geactiveerd, worden videobeelden of stills opgenomen en verzonden naar je Smartphone. De sensoren kunnen de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid analyseren en je in geval van brandgevaar of een gaslek een waarschuwing sturen. En alsof dat niet genoeg is, kun je de Selfie Mirror ook gebruiken als centraal bedieningspaneel. Eenmaal aangesloten op je smart home system, bedien je er niet alleen je huishoudelijke apparaten mee, maar ook de verlichting, thermostaat en slimme deurbel. De Selfie Mirror komt in maart 2016 op de markt.

Witte hand raakt smartphonescherm aan

De Wize Mirror – serieuze technologie voor de innerlijke mens

De meeste slimme spiegels bestaan ‘slechts’ uit een laag spiegelglas met touchscreen functionaliteit en andere interessante functies die focussen op ons uiterlijk. De techniek kan echter voor veel waardevollere doeleinden gebruikt worden. Wetenschappers bij het Europees project Semeoticons hebben namelijk een slimme spiegel ontwikkeld die helpt onze gezondheid te verbeteren. De spiegel gebruikt het menselijk gezicht als een belangrijke indicator van je gezondheid. Door middel van sensoren, gezichtsherkenningssoftware, 3D-scanners en camera’s kunnen hart- en vaatziekten, beroertes, leveraandoeningen, hyperthyreoïdie en diabetes opgespoord worden. Sensoren monitoren je adem op sporen van van tabaks- of alcoholgebruik en de gezichtsherkenningssoftware kan tekenen van stress of uitputting herkennen. De 3D-scanners kunnen zien of er sprake is van mogelijke zwelling en gewichtstoename en de camera’s controleren je hartslag en je bloedzuurstofgehalte door de kleur van je huid te analyseren. De Wize Mirror fungeert als een niet-invasieve ‘health tool’ die  iedereen overal makkelijk kan gebruiken. Hij is niet alleen ideaal voor privégebruik maar kan ook op scholen, in apotheken en in fitness- en voedingscentra worden geïnstalleerd. Het projectconsortium bestaat uit verschillende Europese onderzoeksorganisaties, twee KMO’s en twee industriële partners. Landen die meedoen aan het onderzoek zijn Griekenland, Italië, Frankrijk, Zweden, Spanje, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Onze geliefde spiegel zal nooit meer hetzelfde zijn

Het traditionele, magische glas dat onze afbeelding weerspiegelt behoort binnenkort tot het verleden. Dat spiegeltje, spiegeltje aan de wand zoals we het nu kennen wordt al spoedig een object uit lang vervlogen tijden. In plaats daarvan krijgen we dunne, interactieve schermen die alles van ons weten en onze keuzes, gezondheid en zelfs onze toekomst kunnen voorspellen. Ben jij er klaar voor?

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen