Spotify: 1 miljoen betalende klanten zonder marketing

Sinds ruim een jaar is het Zweedse muziekprogramma Spotify ook in Nederland beschikbaar. Spotify is een muziek streaming programma waarmee je online kunt luisteren naar miljoenen songs en cd’s. Het Zweedse bedrijf heeft namelijk deals weten te sluiten met de meeste grote platenmaatschappijen. Als niet betalende gebruiker heb je iedere maand maximaal 20 uur gratis toegang tot de online muziekbibliotheek van Spotify. Betalende gebruikers hebben onbeperkt toegang.

1 miljoen betalende gebruikers
Spotify heeft inmiddels meer dan 1 miljoen betalende gebruikers. Dat houdt in dat iedere maand, meer dan 1 miljoen mensen minimaal €4,99 en maximaal €9,99 overmaken aan Spotify. In ruil daarvoor mogen ze onbeperkt gebruik maken van het muziekaanbod van Spotify. Spotify is voorlopig alleen nog beschikbaar in Zweden, Spanje, Noorwegen, Finland, Frankrijk, Engeland en Nederland.

Geen marketing
Het bijzondere aan Spotify is dat het een ‘no marketing’ policy heeft. Dat komt er simpel gezegd op neer dat ze geen geld uitgeven aan advertenties. Het product verkoopt zich als het ware vanzelf. Het product bevat ‘purple cow(s)’. Hoe meer USP’s (purple cows) je product heeft, hoe beter. Immers, een product dat zich op veel punten weet te onderscheiden van de concurrentie, heeft ook meer winstpotentie. Spotify weet zich voorlopig nog goed te onderscheiden omdat het een enorme hoeveelheid muziek kan aanbieden tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden.

Word of mouth
Spotify heeft haar succes vooral te danken aan mond-tot-mondreclame. Dat is geen toeval omdat een ‘purple cow’ een bijzonder product is. Iets speciaals waar mensen over willen praten. Gebruikers zijn zo tevreden over het product dat ze dit bij hun vrienden, familie en collega’s zullen aanprijzen. Dit wordt uiteraard door Spotify gestimuleerd, door de standaard Facebook integratie binnen het programma.

Freemium
Spotify heeft er voor gekozen om gebruik te maken van het ‘freemium’ model. Dit model is de laatste jaren steeds populairder geworden. Veel bedrijven maken er inmiddels gebruik van. Zo maken onder andere Evernote, Flickr, LinkedIn en Skype gebruik van dit model. Het houdt in dat je een basisvariant van je product gratis aanbiedt, terwijl je voor meer functies wel moet betalen. Dankzij dit businessmodel in combinatie met mond-tot-mondreclame heeft Spotify in korte tijd een redelijk grote userbase op weten te bouwen zonder te adverteren.

Spotify leidt echter verlies
Net als ieder ander bedrijf heeft Spotify baat bij zoveel mogelijk betalende gebruikers. De gratis variant levert namelijk niet genoeg inkomsten op. Sterker nog, de gratis gebruiker kost Spotify zelfs geld! Iedere keer dat een gebruiker namelijk een nummer via Spotify afspeelt, dient Spotify een bedrag aan de platenmaatschappij af te dragen. De inkomsten afkomstig van advertenties zijn niet voldoende om deze kosten te dekken.

Betere conversie
Aan de betalende gebruiker verdient Spotify wel geld. Het is dus van groot belang dat een groter deel van de gratis gebruikers wordt geconverteerd naar betalende gebruikers. Van de 10 miljoen gebruikers is ongeveer 10% betalende gebruiker. Het Premium abonnement van €9,99 is het populairste. Het huidige aantal betalende gebruikers is helaas nog niet voldoende voor Spotify om winst te maken. Om de conversie te verhogen hebben ze recent de mogelijkheden die je hebt met een gratis account al fors beperkt.

Het verboden woord: adverteren
Hoewel Spotify in Zweden en Engeland wel geëxperimenteerd heeft met adverteren, is het voorlopig nog niet van plan om dit ook in Nederland actief te gaan doen. Waarom niet? Waarschijnlijk omdat de conversie van niet-betalende gebruiker naar betalende gebruiker nog niet hoog genoeg is. En door meer te adverteren wordt het aantal niet-betalende gebruikers alleen maar groter, die Spotify alleen maar geld kosten. Pas op het moment dat het conversiepercentage hoog genoeg is om rendabel te zijn, verwacht ik dat Spotify gaat beginnen met grootschalig adverteren.

Spotify moet groeien
Hoewel ik het erg knap vind wat Spotify tot nu toe bereikt heeft zonder echt te adverteren, moeten ze er wel voor zorgen dat ze op korte termijn voldoende groei weten te realiseren. Concurreren met kapitaalkrachtige bedrijven als Apple is bijna onmogelijk. Dat Spotify volgens de geruchten daarom verdere toenadering zoekt bij Facebook, is dan ook geen verrassing.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen