Succes met co-creatie

De consument van tegenwoordig is door allerlei technologische ontwikkelingen beter geïnformeerd, actiever en heeft de mogelijkheid om wereldwijd te netwerken. Voor bedrijven biedt dit nieuwe mogelijkheden. Het hoeft niet meer zo te zijn dat een bedrijf iets bedenkt en dit vervolgens aan de klanten laat weten. Producten kunnen tegenwoordig door de klant worden medegecreëerd. Op deze manier gaan klanten zich meer betrokken voelen bij een product. Ook wordt duidelijk wat de klant nou eigenlijk wil. Hierdoor is co-creatie een succesvolle methode om concurrenten te verslaan.

My Starbucks Idea

Een voorbeeld van succesvol toegepaste co-creatie vinden we bij koffieketen Starbucks. In 2008 besloten ze nieuwe strategische initiatieven op te starten om de aandeelhouderswaarde te verhogen. Ze wilden een vernieuwde focus op klantervaring en innovatie. Een van de initiatieven die uit deze doelstellingen ontstond, was: ‘My Starbucks Idea’. Dit is een platform of open community waar klanten bij iedere stap van het innovatieproces betrokken worden. Mensen kunnen na registratie hun ideeën geven. Deze worden bediscussieerd en mensen kunnen er op stemmen. Het idee met de meeste stemmen komt bovenaan te staan. Op de site laat Starbucks zien wat er met de ideeën gedaan wordt.

Het succes

‘My Starbucks Idea’ bleek een groot succes. Vorig jaar stond het aantal bezoekers op 3 miljoen, waren er 70.000 suggesties gedaan en werd er 450.000 keer gestemd. Het aantal ideeën vandaag de dag staat op bijna 86.000. Een van de succesfactoren is dat er niet zozeer geprobeerd wordt iets te verkopen maar om een passie te delen. Ook wordt er daadwerkelijk geparticipeerd op de ideeën. Ideeën die gerealiseerd werden, waren bijvoorbeeld de Starbucks Vip-card, gratis koffie voor Gold Card members op hun verjaardag en een gratis kop koffie bij de aankoop van een zak koffiebonen. Door op deze open wijze input van klanten te vragen, weet Starbucks allerlei informatie te verzamelen over wat hun klanten echt waardevol vinden. Deze methode is ook succesvol omdat er eerlijke interactie plaatsvindt. Critici krijgen ook alle ruimte om te reageren.

Dell en Lego

Er zijn meer succesvolle voorbeelden te noemen van co-creatie. Zo introduceerde Dell ‘Dell Ideastorm’, welke ongeveer hetzelfde werkt als ‘My Starbucks Idea’. Door gehoor te geven aan de mening en ideeën van de klant wist Dell weer populair te worden na een lange periode waarin ontevredenheid van klanten en negatieve publiciteit overheersten. Of wat dacht je van Lego, die hun klanten een eigen ontwerp laat uploaden, waarvan de beste ook daadwerkelijk in productie wordt genomen waarna de ontwerper royalty’s ontvangt. Per week worden er meer dan 3000 ontwerpen geupload. De participatie van volwassenen steeg door het internet enorm. Zij zagen dat lego niet enkel iets voor kinderen was en kregen de mogelijkheid een passie te delen met gelijkgestemden. Er zijn dus allerlei succesvolle technieken om klanten bij een merk betrokken te maken. De consument blijkt er klaar voor. Nu alleen de meeste bedrijven nog.

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Dit blog is geschreven door Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Alle Lezingen